Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες μουσικούς καθώς πέρα από μέλος των Πυξ Λαξ -που τον ξέρει ο περισσότερος κόσμος- ήταν παραγωγός, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής.

Την αποφράδα 13η Απριλίου του 2010 (Τρίτη και 13), ο Μάνος Ξυδούς πέθανε ξαφνικά προδομένος από την καρδιά του, σε ηλικία μόλις 57 ετών. Το κακό έγινε ενώ ήταν στη σκηνή κι έκανε πρόβα λίγο πριν τη μαγνητοσκόπηση μίας εκπομπής στο Νέο Φάληρο.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί απλά διαπίστωσαν τον θάνατό του. Είχε χρόνια πρόβλημα με την καρδιά του και είχε υποβληθεί ένα χρόνο πριν σε χειρουργική επέμβαση.

Μάλιστα, άξιο αναφοράς είναι πως οι πρώην συνεργάτες του στους Πυξ Λαξ, Φίλιππος Πλιάτσικας και Μπάμπης Στόκας, συγκέντρωσαν τον ημιτελή δίσκο που έφτιαχνε και τον εξέδωσαν τον Ιούλιο του 2010 με την ονομασία «Όταν θα φύγω ένα βράδυ από 'δω». Στον δίσκο αυτό συμμετείχαν οι Διονύσης Τσακνής, Νίκος Πορτοκάλογλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λάκης Παπαδόπουλος, Όναρ, Μύρωνας Στρατής. Επίσης, η Μαρία και η Νάντια Σπηλιωτοπούλου, και οι κόρες του Μάνου, Κατερίνα και Νέλλυ Ξυδούς.

Η μακρά συνεργασία με τους Πυξ Λαξ

Το 1989 όταν ακόμα ήταν στέλεχος της EMI, ο Μάνος Ξυδούς γνωρίστηκε με τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα, που τότε προσπαθούσαν να βρουν τα πατήματά τους και έψαχναν κάποια εταιρεία που να τους εμπιστευτεί. Υπήρξε εξαρχής χημεία μεταξύ τους και ο Μάνος Ξυδούς ανέλαβε την παραγωγή του πρώτου και του τρίτου δίσκου τους, ωστόσο, σιγά σιγά έγινε και ο ίδιος βασικό μέλος του συγκροτήματος.

Ο Μάνος συμμετείχε στη δημιουργία των τραγουδιών, γράφοντας στίχους, μουσική και κάνοντας φωνητικά, ενώ πολλά από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τραγούδια των Πυξ Λαξ φέρουν τη δική του σφραγίδα. Τραγούδια όπως τα «Πούλα με», «Εσύ εκεί», «Χωρίς ντροπή», «Μόνο για εκείνη μη μου λες», «Με στέλνεις», «Τι ζητάς», «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ», «Η εικόνα του χειμώνα», «Δεν θα δακρύσω πια για σένα», «Ποδήλατα δίχως φρένα», «You get in love» φέρουν το στίγμα του σπουδαίου αυτού μουσικού.

Ο Μάνος Ξυδούς έζησε όλες τις στιγμές των Πυξ Λαξ διανύοντας μαζί τους μια μακρά πορεία μέχρι και τη στιγμή που η μπάντα διαλύθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2004.

Μετά τη διάλυση του γκρουπ συνέχισε να δραστηριοποιείται ως τραγουδοποιός, κάνοντας προσωπικούς δίσκους και συνεργαζόμενος με άλλους καλλιτέχνες, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Πάνος Κατσιμίχας και οι Όναρ.

Προσωπική Δισκογραφία

Κανάστα (2005)

Περιμένοντας το νέκταρ (2006)

Βράδιασε, τα ξαναλέμε (2007)

Μέχρι να πάρεις παγωτό, σε βρίσκει ο χειμώνας (συμμετοχή στον Πάνο Κατσιμίχα) (2007)

Τ’ αστέρια θα ‘ναι πάντα μακριά (2008)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA