Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί να μην αντέχετε τη ραπ και τη χιπ χοπ, και να κάνετε διαρκώς παρατηρήσεις στους μικρότερους από εσάς να χαμηλώσουν το «θόρυβο», αλλά τώρα η επιστήμη έρχεται να αποδείξει ότι αυτού του είδους η μουσική θα μπορούσε πραγματικά να είναι θεραπευτική για άτομα που πάσχουν από βαριά μελαγχολία. 

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA Pediatrics, επισημαίνει την τάση των ράπερ να μιλούν συχνά για την κατάθλιψη και την αυτοκτονία στα τραγούδια τους, ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτές οι αναφορές μπορούν να είναι ένας καλός σύμμαχος στον αγώνα ενάντια σε ψυχικά προβλήματα. 

«Όσοι δε γνωρίζουν πολλά για την κατάθλιψη μπορεί να υποθέτουν, ότι το άκουσμα μιας “χαρούμενης” ή πιο “γαλήνιας” μουσικής έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων», λέει ο Άλεξ Κρέσοβιτς, γνωστός μουσικός παραγωγός και τραγουδοποιός, εκπαιδευτής στο Hussman School of Journalism and Media του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, και συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης. «Φαίνεται όμως ότι υπάρχει ένα στοιχείο “κάθαρσης” όταν κάποιος ακούει καλλιτέχνες ραπ και χιπ χοπ, επειδή εξηγούν μέσα από τους στίχους τους πόσο έχουν παλέψει με τα ψυχικά νοσήματα και πώς κατάφεραν να τα ξεπεράσουν. Αυτοί οι καλλιτέχνες θεωρούνται οι πιο “cool” άνθρωποι στη γη αυτή τη στιγμή και θέλουμε να συνεργαστούμε με ράπερ, οργανώσεις, ιατρικές ομάδες και άλλους φορείς για να προωθήσουμε τις πραγματικές δυνατότητες επίγνωσης των ψυχικών διαταραχών από τους νέους», τονίζει ο Κρέσοβιτς. «Το γεγονός ότι οι ράπερ στα τραγούδια τους μιλούν πολύ συχνά για προβλήματα ψυχικής υγείας, έχει τεράστιες θετικές συνέπειες για το πώς οι εκατομμύρια νέοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα».  

Σύμφωνα με την αναφορά στο JAMA Pediatrics, ο αριθμός των ραπ τραγουδιών που αναφέρονται στην ψυχική υγεία έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1998, και αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για την ψυχική υγεία σήμερα, κάτι που είναι πολύ απαραίτητο, δεδομένου ότι το άγχος μεταξύ των ηλικιών 18 έως 25 ετών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Περιγράφοντας τι νιώθουν, οι ραπ καλλιτέχνες βοηθούν τους ακροατές τους να συσχετιστούν, κάτι που βοηθά πολλούς νέους ανθρώπους να μειώσουν το στίγμα που περιβάλλει τέτοια συμπτώματα, αλλά και να παίρνουν κουράγιο ώστε να αναζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση που υποφέρουν από ανάλογα αρνητικά συναισθήματα.

«Οι αναφορές στην ψυχική υγεία από διασημότητες της ραπ κυρίως, αλλά και της χιπ χοπ, φαίνεται να έχουν μεγάλη επιρροή στους νέους ανθρώπους, καθώς λειτουργούν ως αρχές και πρότυπα ως προς την κατανόηση και την επίλυση σχετικών ζητημάτων», εξηγεί η ψυχολόγος Δρ Πάμελα Ράτλετζ, διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών Ψυχολογίας των ΜΜΕ στην Καλιφόρνια.

«Διασημότητες όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ και η Ντέμι Λοβάτο, μιλούν στα τραγούδια τους για τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με την κατάθλιψη και τη διπολική διαταραχή, με αυτές τις “εξομολογήσεις” τους να βοηθούν στην ομαλοποίηση των ζητημάτων ψυχικής υγείας και να επικυρώνουν τη θεραπεία ως μια κοινωνικά αποδεκτή δράση». 

Σύμφωνα με την Δρ Ράτλετζ, «...η ραπ μουσική μεταφέρει μηνύματα που είναι πολύ πιο περίπλοκα από τα γενικώς αποδεκτά, και πολλές φορές εμφανίζεται με ένα έντονα αντικοινωνικό πρόσωπο. Και ενώ μπορεί κανείς να πιστεύει ότι ο τρόπος που επικοινωνούν οι ράπερ με τους ακόλουθούς τους μπορεί να πυροδοτήσει μια αδυναμία σε έναν εν δυνάμει ψυχικά ασθενή, εντούτοις η μελέτη αποκαλύπτει ότι η δύναμη των στίχων της ραπ μουσικής, όπως και η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσα από τα social media των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, συμβάλλει ουσιαστικά ενάντια στο στίγμα, ενθαρρύνοντας τους νέους να αποδεχθούν το πρόβλημά τους και να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA