ΜΟΥΣΙΚΗ
27/04/2021 16:59

Κορονοϊός - μετάδοση: Καμία μόλυνση θεατή σε πειραματική συναυλία στη Βαρκελώνη

Καμία μόλυνση θεατή από κορονοϊό δεν παρατηρήθηκε στην πειραματική ροκ συναυλία που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό στη Βαρκελώνη της Ισπανίας

Κορονοϊός - μετάδοση: Καμία μόλυνση θεατή σε πειραματική συναυλία στη Βαρκελώνη
Κορονοϊός - μετάδοση: Καμία μόλυνση θεατή σε πειραματική συναυλία στη Βαρκελώνη
Ανάγνωση:

Στις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μια πειραματική ροκ συναυλία στη Βαρκελώνη προκειμένου οι επιστήμονες να παρατηρήσουν εάν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κορονοϊού σε τέτοιες εκδηλώσεις. Μετά από λίγο καιρό τα αποτελέσματα βγήκαν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης του ιού. Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη συναυλία παρευρέθηκαν 5.000 θεατές που χόρευαν φορώντας προστατευτικές μάσκες, χωρίς όμως να τηρούν αποστάσεις.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο τεστ PCR που έγιναν σε όλους όσοι είχαν συμμετάσχει στην συναυλία δεκαπέντε ημέρες μετά έδειξαν ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρξε μετάδοση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και αυτός ήταν ο στόχος της μελέτης», ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μαρία Λίμπρε, γιατρός του νοσοκομείου Trias i Pujol της Μπανταλόνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι συμμετέχοντες είχαν περάσει από τεστ αντιγόνων πριν από την συναυλία και φορούσαν μάσκες FFP2.

Δεν έγινε σχεδόν καμία μετάδοση

Σύμφωνα με τον γιατρό, μόνο 6 θετικά περιστατικά ανιχνεύθηκαν ανάμεσα στους 5.000 θεατές δεκαπέντε ημέρες μετά την συναυλία και οι διοργανωτές είναι βέβαιοι ότι «για τα τέσσερα από τα έξι περιστατικά, η μετάδοση δεν έγινε κατά την διάρκεια της συναυλίας». «Με βέλτιστο εξαερισμό, τεστ αντιγόνων και την χρήση μάσκας, μπορούμε να εγγυηθούμε ένα ασφαλές περιβάλλον», είπε. Εκτός από τα τεστ και τις μάσκες FFP2, ο εξαερισμός καθώς και οι δυνατότητες πρόσβασης σε συγκεκριμένους χώρους όπως οι τουαλέτες ήταν αυστηρά ελεγχόμενες.

Το πείραμα έγινε για να αποδειχθεί εάν μπορούν να γίνουν συναυλίες μέσα την πανδημία

Το πείραμα, από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, οργανώθηκε από εταιρείες διοργάνωσης φεστιβάλ και το νοσοκομείο Germans Trias i Pujol που ήθελαν να αποδείξουν ότι η πραγματοποίηση συναυλιών είναι δυνατή παρά την πανδημία. Μία ακόμη συναυλία-τεστ οργανώθηκε στις αρχές του Μαρτίου στην Ολλανδία με την συμμετοχή 1.300 ατόμων.

«Για μία ακόμη φορά, η Βαρκελώνη και η βαρκελωνέζικη κουλτούρα είναι πρωτοπόροι σε μία πρωτοφανή κατάσταση κατά την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική δραστηριότητα με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις», δήλωσε ο Ζάουμε Κολμπόνι, αντιδήμαρχος του δήμου της Βαρκελώνης κατά την συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πειράματος. «Είναι εφικτή η χαλάρωση των περιορισμών και ο συνδυασμός του με πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να ξαναξεκινήσουν », πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ