Μενού
  • Α-
  • Α+

Όποιο είδος μουσικής κι αν προτιμάτε, αυτό που αποτελεί αναμφισβήτητο χαρακτηριστικό είναι πως σας συνοδεύει σε κάθε σας συναισθηματική κατάσταση. Λειτουργεί, για παράγδειγμα, αληθινά παρηγορητικό σε κάθε δύσκολη κατάσταση της ζωής σας, ή αντίθετα, σας συναρπάζει ακόμη περισσότερο τις στιγμές που νιώθετε χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι.

«Η μουσική που θέλετε να ακούτε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη -με τη λίστα τραγουδιών στο κινητό σας να είναι γεμάτη από το συγκεκριμένο είδος- δεν είναι μόνο θέμα γούστου ή κουλτούρας, αλλά και ένας επιστημονικά επιβεβαιωμένος τρόπος που αποκωδικοποιεί τον ψυχισμό σας», λέει η νευροεπιστήμονας Ελβίρα Μπράτικο, καθηγήτρια στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής-Κέντρο Μουσικής και Εγκεφάλου, του πανεπιστημίου Άαρχους στη Δανία. 

Η Μπράτικο, συγγραφέας παλαιότερης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, τονίζει: «Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της μουσικής που επιλέγει να ακούει κάποιος με την ενεργοποίηση του μέσου προμετωπιαίου φλοιού (mPFC), κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο, και κατ’ επέκταση με την γενική ψυχική κατάσταση, όπως και με την ίδια την προσωπικότητα σε κοινωνικό επίπεδο. Σαφώς, οι δεσμοί μεταξύ κάποιων συγκεκριμένων ειδών μουσικής και συναισθηματικής ευπάθειας, συμπεριφορικών μοτίβων, αυτοκτονικών σκέψεων και χρήσης ναρκωτικών, είναι πολύ ισχυροί. Όμως, ισχύει και το αντίθετο: Η μουσική που πραγματικά αγαπά κάποιος μπορεί να λειτουργήσει θετικά στον μέσο προμετωπιαίο φλοιό, απαλύνοντας το άγχος και την κατάθλιψη -ακόμη και όταν μιλάμε για τη χέβι μέταλ». 

 

Έρχεται τώρα μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πριν λίγους μήνες στην επιστημονική επιθεώρηση Australasian Psychiatry, η οποία ανέλυσε τα είδη μουσικής και την συσχέτισή τους με την διαφορετική ιδιοσυγκρασία των φανατικών ακροατών τους. Ενώ αρκετές άλλες μελέτες, όπως εκείνη της Μπράτικο, έχουν βρει ποικίλες συσχετίσεις μεταξύ της μουσικής προτίμησης και της ψυχικής υγείας, η νέα έρευνα μελέτησε συγκεκριμένα είδη μουσικής και πώς αυτά καθορίζουν την πνευματική και ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου, σε πρακτικό και λειτουργικό επίπεδο. 

Ποπ

Εάν είστε κάποιος που αγαπά την ποπ μουσική, τότε πιθανότατα είστε εξωστρεφής. Το μυαλό σας μπορεί να βιώνει αναταράξεις και νευρικότητα κατά καιρούς, αλλά ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε. Δεν είστε τόσο δημιουργικοί, αλλά έχετε μια λογική και αναλυτική σκέψη

Ραπ/Χιπ-χοπ

Πιθανότατα ανήκετε στα άτομα που προτιμούν να εσωτερικεύουν το σύνολο των κοινωνικών κανόνων, προτύπων και αξιών -και αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό. Αν και υπάρχει ένα στερεότυπο ότι οι λάτρεις της ραπ και του χιπ-χοπ είναι επιθετικοί και βίαιοι, οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα τέτοιο στοιχείο που να το επιβεβαιώνει επιστημονικά. Αντίθετα, ανακάλυψαν ότι τα άτομα που τους αρέσουν η ραπ και η χιπ-χοπ μουσική έχουν έναν πιο ικανό τρόπο να λειτουργούν με μεγαλύτερη διαίσθηση απέναντι σε προβλήματα ψυχικής υγείας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς

Παραδοσιακή  / λαϊκή μουσική 

Για τους φανατικούς αυτού του είδους μουσικής (η έρευνα αναφέρεται ουσιαστικά σε παραδοσιακά είδη όπως η αμερικάνικη κάντρι) οι επιστήμονες δηλώνουν πως πρόκειται για άτομα που δεν είναι τόσο συναισθηματικά σταθερά, ενώ επίσης δεν είναι ανοιχτά σε νέες εμπειρίες

Ροκ και χέβι μέταλ

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι ειδικοί λένε ότι το μυαλό σας είναι αρκετά διαισθητικό και ανοιχτό σε μελλοντικές δυνατότητες. Σας αρέσει να γεννάτε και να δουλεύετε πάνω σε νέες ιδέες, που αντικατοπτρίζουν έντονα τον τρόπο ζωής σας.

R&B

Καλά νέα για τους οπαδούς των rhythm and blues: το μυαλό σας ακολουθεί σίγουρα την καρδιά σας, είναι εύκολο για σας να εκφράσετε τα συναισθήματά σας ανά πάσα στιγμή και είστε καλά προσαρμοσμένοι στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, λένε οι επιστήμονες. 

Κλασική μουσική 

Έρευνα του πανεπιστήμιου Χέριοτ-Βατ της Σκοτίας, επιβεβαιώνει ότι οι λάτρεις της κλασικής μουσικής είναι άτομα που ακολουθούν τη διαίσθησή τους και είναι ικανά να χαλιναγωγούν τις παρορμήσεις βασιζόμενοι στο ένστικτό τους. Ωστόσο, ο καθηγητής ψυχολογίας Άντριαν Νορθ, συγγραφέας της μελέτης τονίζει σε συνέντευξή του στο BBC: «Εάν αγαπάτε την κλασική μουσική, τότε δεν απέχετε από την ιδιοσυγκρασία ενός ...χεβιμεταλά. Οι φαν της μέταλ, όπως και αυτοί της κλασικής μουσικής, είναι ακριβώς το ίδιο δημιουργικά και ευγενικά άτομα, που τα έχουν βρει με τον εαυτό τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA