Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια μέρα σαν σήμερα 3 Ιουλίου του 1971, ο διάσημος τραγουδιστής των Doors, Jim Morrison βρίσκεται νεκρός στην μπανιέρα του ξενοδοχείου που διέμενε στο Παρίσι. Ο θάνατός του, σε ηλικία 27 ετών, συγκλόνισε τους θαυμαστές του. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε και ο μυστικός ενταφιασμός του, έγιναν αφορμή για σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας που διόγκωσαν το μυστήριο που ακόμη εξακολουθεί να τον περιβάλλει. Αιτία θανάτου; Στο πιστοποιητικό του γιατρού γράφει: Καρδιακή ανακοπή, αλλά…

Διαβάστε επίσης: The Doors: To εμβληματικό «Morrison Hotel» έκλεισε τα 50 και γίνεται κόμικ

Σύμφωνα με τη γυναίκα τού Μόρισον, Πάμελα Κουρσόν που τον βρήκε νεκρό, το προηγούμενο βράδυ ο σύζυγός της πήγε σινεμά, έφαγε, άκουσε μουσική και κατανάλωσε ουσίες. Κάποια στιγμή σηκώθηκε από τον ύπνο του λόγω αδιαθεσίας και έκανε ζεστό μπάνιο για να συνέλθει και κατέληξε από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Το σώμα του βρέθηκε στην μπανιέρα του διαμερίσματος με μια ξεραμένη σταγόνα αίματος κάτω απ' τη μύτη. Στο σώμα του δεν εντοπίστηκαν μώλωπες ή τραυματισμοί που να υποδεικνύουν είτε αυτοτραυματισμό - αυτοκτονία είτε εγκληματική ενέργεια κι έτσι δεν έγινε νεκροψία - νεκροτομή από τον ιατροδικαστή. Οι φανατικοί θαυμαστές του δεν είδαν τη σορό του και η απουσία νεκροψίας έδωσε το έναυσμα για θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το θάνατό του.

Ο Ντάνι Σάγκερμαν, μέλος του συγκροτήματος των Doors διηγείται ότι όταν η Πάμελα, σύζυγος του Μόρισον, επέστρεψε στις ΗΠΑ, του είπε ότι ο Τζιμ είχε πεθάνει από υπερβολική δόση ηρωίνης, την οποία είχε εισπνεύσει νομίζοντας πως είναι κοκαΐνη. Ο Σάγκερμαν επιμένει ότι η Πάμελα Κούρσον έδινε διαφορετικές εκδοχές του θανάτου κατά καιρούς, τη μια λέγοντας ότι εκείνη τον είχε σκοτώσει και την άλλη ότι ο θάνατός ήρθε από λάθος της.

Η ιστορία με την λανθασμένη λήψη ηρωίνης υποστηρίζεται και από τη διήγηση του Άλεν Ρόνει, φίλο του ζευγαριού στο Παρίσι. Ο Ρόνει, είχε γράψει ότι ο Μόρισον πέθανε από αιμορραγία αφού εισέπνευσε ηρωίνη της Κούρσον κι ότι εκείνη αποκοιμήθηκε, αφήνοντάς τον να πεθάνει αντί να καλέσει ιατρική βοήθεια. 

Η θεωρία της Marianne Faithfull

Όμως 43 χρόνια μετά τον θάνατο του ροκ σταρ, η 67χρονη σήμερα Marianne Faithfull αποκάλυψε ότι ένας πρώην εραστής της, ονόματι Jean De Breteuil, και έμπορος ναρκωτικών, έδωσε στον Μόρισον τη μοιραία δόση. «Πήγε να δει τον Jim Morisson και τον σκότωσε» είπε η Faithfull και συνέχισε: «Eννοώ, είμαι σίγουρη δηλαδή, ότι ήταν ατύχημα. Το καημένο το κάθαρμα. Η δόση που πήρε ήταν τόσο ισχυρή; Ναι! Και πέθανε! Τέλος πάντων, όλοι όσοι συνδέονται με το θάνατο του καημένου παιδιού, αυτή τη στιγμή δεν ζουν. Εκτός από εμένα!» είπε η Faithfulln στον «Independent».

Ωστόσο, η πραγματική αιτία θανάτου του - λογικά -  είναι η καρδιακή ανακοπή που προκλήθηκε από τη χρόνια εξάρτησή του από τα ναρκωτικά σε συνδυασμό με το άσθμα του. Όμως ένας μύθος της ροκ σκηνής δεν μπορεί να πεθάνει από μια ταπεινή καρδιακή ανακοπή, ίσως να μην μπορεί να πεθάνει ποτέ…

Ο Μόρισον «έφυγε» καβαλάρης στην καταιγίδα της ζωής του στα 27 του χρόνια, όπως στα 27 τους χρόνια «αναχώρησαν» και οι Τζίμι Χέντριξ, Τζάνις Τζόπλιν, Κερτ Κομπέιν, Έιμι Γουάινχαους κι άλλοι ακόμα. Τυχαίο; Σίγουρα!

Στον τάφο του Τζιμ Μόρισον, που βρίσκεται στο διάσημο κοιμητήριο Περ Λασέζ του Παρισιού (Cimetiere du Pere-Lachaise) - όπου επίσης αναπαύονται ο Μολιέρος, ο Σοπέν, ο Όσκαρ Ουάιλντ - υπάρχει η ελληνική επιγραφή «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ». 

Μία απλή λεξικολογική προσέγγιση είναι η εξής: Η λέξη «δαίμων» δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή της έννοια (οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν εφεύρει τον διάβολο…). «δαίμων» ήταν η θεότητα που επιμέριζε τη μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και αργότερα ονομαζόταν «δαίμων» οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές.

«Δαίμων εαυτού» ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό «Φύλακας-άγγελος», αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο έναν δίαυλο μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.

«Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού», ουσιαστικά σημαίνει «πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό», είναι η στάση ζωής που υιοθετούσαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι

Ο Μόρισον είχε γεννηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 1943 στη Μελβούρνη της Φλόριντα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA