Μενού
  • Α-
  • Α+

14 Σεπτεμβρίου και ο Στέλιος Καζαντζίδης, ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς τραγουδιστές της Ελλάδας φεύγει από τη ζωή. Την επομένη, απομεσήμερο στην Ελευσίνα και κόσμος πολύς και αντάρα και πρόσωπα θλιμμένα, σκυθρωπά, δακρυσμένα. Κι από το βάθος θρήνος: «Αχ να ‘ταν η ζωή μας Σαββατόβαρδο κι ο χα κι ο χάρος να ‘ρχονταν μια Κυριακή το βράδυ…». 

Διαβάστε επίσης: Η δημοφιλής ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη φεύγει ξαφνικά από τη ζωή μια μέρα σαν σήμερα 18 Αυγούστου – Τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και η λαμπερή τροχιά της 

Ο χάρος είχε έρθει την Παρασκευή το βράδυ και ο Στέλιος Καζαντζίδης, η φωνή της αγωνίας του Έλληνα, που είχε αγαπήσει η απέραντη Ελλάδα του πόνου, της ξενιτιάς, της φτώχιας, του έρωτα, της πίκρας έχει σιγήσει! Η γη της Ελευσίνας «τρόμαζε», πώς να δεχτεί μέσα της έναν λαϊκό τροβαδούρο με τόσες χιλιάδες οπαδούς τριγύρω; 

https://www.youtube.com/watch?v=2qK9JkW6Ikw

Ο Στέλιος Καζαντζίδης άφησε την τελευταία ανάσα του σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα του Σταυρού, όμως η φωνή του - ίδια «Χριστός Ανέστη» - ακούγεται νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. 

Όταν πέθανε η Ουμ Καλσούμ, η Αίγυπτος κι ολόκληρος ο αραβικός κόσμος γονάτισαν θρηνώντας. Όταν «έφυγε» ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν υπήρξε Έλληνες επί Γης που να μη συγκινηθεί σαν να είχε χάσει δικό του άνθρωπο. 

«Ούτε σε 500 χρόνια»...

Ο Καζαντζίδης είχε γεννηθεί το 1931 στη Νέα Ιωνία της Αττικής και ήταν ένας από τους σπουδαιότερους – αν όχι ο σπουδαιότερος – λαϊκούς βάρδους της μεταπολεμικής γενιάς της Ελλάδας. «Φωνή σαν του Στέλιου ίσως βγει σε 500 χρόνια..» είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις. «Όλους τους τραγουδιστές να τους βάλουμε σ' ένα καζάνι, μισό Καζαντζίδη δεν βγάζουνε!» είχε καταθέσει ο δύσκολος σε χαρακτηρισμούς Άκης Πάνου. Και ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν είναι το μέταλλο που έχει στη φωνή ο Στέλιος, αλλά η καρδιά που έχει μέσα του. Αυτό το σκεύος έχει μέσα του ήχους και φωνές αιώνων...».

Αυτός ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης που έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Ο Καζαντζίδης είχε ερμηνεύσει τραγούδια όλων - μα όλων - των σπουδαίων συνθετών και τα είχε μεταγγίσει στην ψυχή των Ελλήνων. Την επομένη της εκδημίας του, δεκάδες χιλιάδες ανώνυμοι φίλοι και θαυμαστές του τον συνόδευσαν στο ξόδι του. Ο Στέλιος Καζαντζίδης θεωρείται από πολλούς ο τελευταίος λαϊκός βάρδος του τόπου μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA