Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία κασέτα με ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι του Τζον Λένον, πουλήθηκε σε δημοπρασία στην Κοπεγχάγη της Δανίας με το ποσό αγοράς να αγγίζει τις 50.000 ευρώ! Και όμως ακόμα και σήμερα υπάρχει καταγραγραμμένο υλικό των θρυλικών Beatles που δεν έπαιξε ποτέ σε κανένα ραδιοφωνικό σταθμό. Σπάνιο, ίσως και μοναδικό ακουστικό ντοκουμέντο μιας συνέντευξης του Τζον Λένον, διάρκειας 33 λεπτών που την παραχώρησε σε Δανούς μαθητές ως μέρος μιας έκθεσης για το σχολικό τους περιοδικό τον Ιανουάριο του 1970. Η συνέντευξη καταλήγει με ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι που μάλιστα έρχεται χρονικά να «δέσει» με την ανακοίνωση διάλυσης του χωρισμού του συγκροτήματος.

Στην κασέτα, ακούγεται η χαρακτηριστική φωνή του Λένον να απαντά στο ερώτημα πώς τέσσερα νεαρά αγόρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στο ειρηνικό κίνημα. «Εάν δεν μπορείτε να σκεφτείτε ιδέες μόνοι σας, μιμηθείτε αυτό που κάνουμε», λέει. «Καθίστε και σκεφτείτε, τι μπορούμε να κάνουμε τοπικά»;

 

Ο Κάρστεν Χόγιεν, ο ήταν αυτός που έκανε την ηχογράφηση και ανακάλυψε πολλά χρόνια αργότερα τη σημασία και την αξία της κασέτας, την οποία αποθήκευσε σε ένα θησαυροφυλάκιο τράπεζας. Δεκαετίες αργότερα, η κασέτα δημοπρατήθηκε μαζί με ένα πρωτότυπο αντίγραφο της σχολικής εφημερίδας και 23 φωτογραφίες και τελικά πουλήθηκε την Τρίτη στον οίκο δημοπρασιών «Bruun Rasmussen» για 50.000 δολάρια.

«Ημασταν μια ομάδα 16χρονων χίπις», είπε στο BBC ο Χόγιεν. «Καθώς φτάσαμε όλοι έφευγαν ... Μπήκαμε στο σαλόνι και είδαμε τον Τζον και τη Γιόκο να κάθονται στον καναπέ, ήταν φανταστικό. Καθίσαμε μαζί τους και ήμασταν αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο». Ο Χόγιεν θυμάται ότι ο Λένον τον ρώτησε: «Από ποιον ραδιοφωνικό σταθμό είσαι;» και εκείνος απάντησε ότι είναι από το σχολικό περιοδικό της περιοχής.

Η ηχογράφηση έγινε σε μια εποχή που ο Λένον και η Όνο διαδήλωναν να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ. Το 1969, το ζευγάρι είχε φωτογραφηθεί στα εμβληματικά «Bed-in» στο ξενοδοχείο Hilton στο Άμστερνταμ και στο ξενοδοχείο Queen Elizabeth στο Μόντρεαλ. Είχαν πάει στο Thy, μια απομακρυσμένη συνοικία της Γιουτλάνδης στη βορειοδυτική Δανία, για να συζητήσουν ένα ακανθώδες ζήτημα που αφορούσε την επιμέλεια της κόρης της Γιόκο Όνο, Κιόκο, που ζούσε τότε με τον πρώην σύζυγό της Τόνι Κοξ στην περιοχή.

Αξίζει να αναφερθεί πως δεν υπάρχει ψηφιακό αντίγραφο της ηχογράφησης και οι σημερινοί ιδιοκτήτες έχουν διατηρήσει αποκλειστικά δικαιώματα, εμποδίζοντας τα μέσα ενημέρωσης να παίξουν το ακυκλοφόρητο τραγούδι. «Μια τέτοια ηχογράφηση είναι πράγματι πολύ σπάνια», δήλωσε η διευθύντρια του οίκου δημοπρασιών, Αλεξα Μπροουν Ράσμουνσεν και κατέληξε: «Δεν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν άλλες ηχογραφήσεις όπως αυτή, γιατί είναι μια ανεπίσημη ηχογράφηση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA