Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μία... διαφορετικού είδους ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε το πρωί της Τρίτης (30/8) ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, καθώς ο δημοφιλής τραγουδιστής τοποθετήθηκε για την ανακάλυψη του πλούσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για μία εν δυνάμει ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού, ενώ ανέφερε πως οι εκλογές στην Κύπρο αποκτούν πλέον άλλη διάσταση.

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έγραψε στο Instagram: «Μια εν δυνάμει ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού… Καλημέρα σε όλες και όλους. Επιτρέψτε μου μια μικρή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα μου Κυπρο. Μετά την τελευταία ανακάλυψη των Eni-Total στο κοίτασμα Cronos 1, με την Κύπρο να αποκτά δυνητική ενεργειακή ισχύ 12-15 δις. κυβικά πόδια, οι εκλογές αποκτούν άλλη διάσταση. Χρειάζεται άρτια διαχείριση του ορυκτού πλούτου, που αναδεικνύεται στο ισχυρό όπλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνάρτηση με μια σύγχρονη διακυβέρνηση από νέους τεχνοκράτες υπό μια εμπνευσμένη καθοδήγηση».

https://www.instagram.com/p/Ch4FY52DLD0/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της γεώτρησης στο Cronos-1, εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με την ποσότητα φυσικού αερίου στον ταμιευτήρα που ανακαλύφθηκε να υπολογίζεται σε 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Θεωρητικά, η ποσότητα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι βρίσκεται στα βάθη του Κρόνου αρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες της Κύπρου σε καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής για 60-70 χρόνια, και για σχεδόν διπλάσια περίοδο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής το κοίτασμα Αφροδίτη.

Οι αναφορές στον ξένο Τύπο

H είδηση της ανακάλυψης σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 απασχολεί ήδη τη διεθνή ειδησεογραφία. Το δίκτυο Reuters, αναφέρεται στην ανακοίνωση που έκαναν οι δύο εταιρίες ενώ σχολιάζεται στο σχετικό ρεπορτάζ ότι εντοπίστηκαν συνολικά 2.5 Tcf. Επιπλέον, η La Repubblica κάνει λόγο για «ένα απ' τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου». Υπογραμμίζεται πως η εκμετάλλευση του κοιτάσματος μπορεί να γίνει σε περίπου έναν χρόνο. Παράλληλα στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται λόγος και για το ενδιαφέρον του Ισραήλ περί δημιουργίας αγωγού που να περνά από την Κύπρο και την Ελλάδα καταλήγοντας σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Κάτι το οποίο όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα, θα δώσει λύσεις στην ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA