Μενού
  • Α-
  • Α+

Με «όπλο» την άμυνά του και ένα εξαιρετικό τέταρτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός νίκησε 74-68 τη Ρεάλ Μαδρίτης, για το 2/2 στη φετινή Euroleague, υπό το βλέμμα του Βασίλη Σπανούλη που αποθεώθηκε βρισκόμενος στις εξέδρες του ΣΕΦ. Καθηλωτικός Ολυμπιακός της 4ης περιόδου, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στη Ρεάλ. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επικράτησε με 74-68 της «Βασίλισσας» στο ΣΕΦ, υποχρεώνοντας τους Ισπανούς στην πρώτη ήττα τους. Ο Σάσα Βεζένκοφ (16π., 10ρ.) ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστικής για δεύτερη διαδοχική ευρωπαϊκή αναμέτρηση του Ολυμπιακού. Xάρη στα τρίποντα των Λαρεντζάκη, Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ οικοδόμησε διψήφια διαφορά απέναντι στην πανίσχυρη φροντ λάιν των Ισπανών. Έως τότε ήταν η πιεστική άμυνά του που τον διατηρούσε σε τροχιά νίκης, σε έναν αγώνα με χαμηλά ποσοστά ευστοχίας και για τις δύο ομάδες.

Ο Σάσα Βεζένκοφ σημείωσε ένα ακόμη double double με 16 πόντους και 10 ριμπάουντ, πετυχαίνοντας και το πιο κρίσιμο καλάθι στα 29΄΄, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης είχε μειώσει από το -10 στο -3. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ πέτυχε 12 πόντους όταν βρήκε τον εαυτό του επιθετικά στο β΄ μέρος, αλλά έκανε και εξαιρετική δουλειά στην άμυνα καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο Παπανικολάου ήταν σε κάθε φάση στα 25 λεπτά που έμεινε στο παρκέ, ενώ τα τρίποντα του Λαρεντζάκη και οι οργανωτικές ικανότητές του είχαν δώσει το έναυσμα, μαζί με τον Κώστα Σλούκα, για την αντεπίθεση στο 4ο δεκάλεπτο. Πέντε ασίστ μοίρασε ο Ουόκαπ. Πρώτος σκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης αναδείχτηκε ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος (16π.), ενώ με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ ο Έντι Ταβάρες είχε βάλει δύσκολα στον Ολυμπιακό σε αρκετά σημεία του αγώνα.  

Οι άμυνες τον πρώτο λόγο

Τους Ουόκαπ και Ντόρσεϊ ξεκίνησε στο 1-2 ο Μπαρτζώκας, όπως και κόντρα στην Μπασκόνια, αφήνοντας τον Κώστα Σλούκα εκτός αρχικής πεντάδας, την οποία συμπλήρωσαν οι Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ. Με τους Ερτέλ, Κοζέρ, Χάνγκα, Γιαμπουσέλε και Ταβάρες μπήκε στο παρκέ η Ρεάλ Μαδρίτης. Ένας τραυματισμός στο μάτι νωρίς υποχρέωσε τον Λάσο να αποσύρει για λίγο στον πάγκο τον δις κορυφαίο αμυντικό της Euroleague, Ουόλτερ Ταβάρες, με τον Βενσάν Πουαριέ πάντως που τον αντικατέστησε να παίζει έξυπνα τον Μουσταφά Φαλ στο «5». Οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο και για τις δύο ομάδες, οι οποίες ήταν άστοχες στην 1η περίοδο. Ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να ακουμπήσει την μπάλα στο low post, μια δεδομένη φετινή αδυναμία του και αναλωνόταν σε μακρινά σουτ (0/8 τρίποντα), αλλά λόγω της ενέργειας και του πάθους που έβγαζαν οι παίκτες του στο παρκέ και στα επιθετικά ριμπάουντ προηγήθηκε με 13-10 στο 10ο λεπτό. 

Ο Σέρχιο Γιουλ ευστόχησε σε τρίποντο με την έναρξη του 2ου δεκαλέπτου, το πρώτο μετά από 14 άστοχα για τις δύο ομάδες, για το 13-13. Οι Μάρτιν, Πρίντεζης και Σλούκας έκαναν σερί 6-0 για τον Ολυμπιακό (19-13). Η είσοδος του Γιαννούλη Λαρεντζάκη έδωσε ώθηση στους γηπεδούχους και μαζί με τον Σλούκα τροφοδοτούσαν τους Μάρτιν, Πρίντεζη για το 28-23. Η συνύπαρξη, όμως των Πουαριέ και Ταβάρες στη φροντ λάιν για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης δημιούργησε πρόβλημα στον Ολυμπιακό. Ο πρώην παίκτης των «ερυθρόλευκων» Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος πέτυχε σημαντικά καλάθια (9π. στο ημίχρονο) και η ισπανική ομάδα προσπέρασε με 33-34. Ο Βεζένκοφ έφτασε τους 7 προσωπικούς πόντους, 35-34, ενώ ο Τομά Ερτέλ διαμόρφωσε το σκορ του α΄ μέρους, 35-36.

Τον κράτησε ο Βεζένκοφ

Με Σλούκα και Ουόκαπ στην περιφέρεια ξεκίνησε το β΄ μέρος ο Ολυμπιακός, με τον Ντόρσεϊ να τα έχει πάει εξαιρετικά στην άμυνα στο πρώτο 20αλεπτο. Ο Ταβάρες, όμως είχε μπει «καυτός» στην 3η περίοδο, σκέπαζε τα καλάθια και με γκολ φάουλ οδήγησε τους φιλοξενούμενους στο +5, 43-48. Ο Παπανικολάου, ο οποίος τα έδινε όλα στο παρκέ από το πρώτο λεπτό κρατούσε τους Πειραιώτες σε αυτό το διάστημα. Ο Σάσα Βεζένκοφ θα σήκωνε όρθιους τους φιλάθλους στο ΣΕΦ αμέσως μετά, αφού ο φόργουορντ των «ερυθρόλευκων» υπέγραψε το 6-0 σερί του Ολυμπιακού, χάρη στο οποίο προσπέρασε με 49-48. Στο 49-50 του Γιαμπουσέλε απάντησε ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, 54-52, με 5 σερί δικούς του πόντους, το οποίο ήταν και το σκορ της 3ης περιόδου.

Με μόλις 2/18 τρίποντα, οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης προσπαθούσαν να τροφοδοτούν τον Ταβάρες στη ρακέτα, 54-54. Αν και ο Ολυμπιακός... συναγωνιζόταν έως τότε τη «βασίλισσα» σε αστοχία έξω από τη γραμμή των 6.75 (2/12 στο ημίχρονο), οι Βεζένκοφ και Λαρεντζάκης δοκίμασαν το χέρι τους και αυτή τη φορά ήταν εύστοχοι. Χάρη στα μεγάλα σουτ τους και καλάθι του ψηλού του Ολυμπιακού Χασάν Μάρτιν, οι «ερυθρόλευκοι» απομακρύνθηκαν για πρώτη φορά με +8, 64-56. Και μετά από μία εύστοχη βολή του Μάρτιν ήταν η σειρά του Τάιλερ Ντόρσεϊ να ευστοχήσει σε τρεις, για το +10, 68-58, με 5:08΄΄ εναπομείναντα χρόνο. Απέναντι στην πρώην ομάδα του, ο Ουίλιαμς-Γκος είχε ισχυρό κίνητρο για ένα μεγάλο παιχνίδι και τα κατάφερνε. Αυτός πέτυχε όλους τους παίκτες της Ρεάλ μέχρι το 70-61, για να μειώσει με εντυπωσιακό κάρφωμα σε 71-63 ο Έντι Ταβάρες (15π.). Ένα λάθος του Κώστα Σλούκα και το φάουλ του αμέσως μετά έστειλαν τον Ουίλιαμς-Γκος στη γραμμή των βολών (71-65), με 1:15΄΄ να απομένουν για τη λήξη. Ο Ουόκαπ, όμως ήταν άστοχος στις βολές μετά το φάουλ του Ουίλιαμς-Γκος και ο Ερτέλ έφερε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο -3 (71-68) στα 49΄΄ για το τέλος. Μία ακόμη φορά, ο Σάσα Βεζένκοφ έδειξε πως διανύει περίοδο φόρμας, αφού με δίποντο έβγαλε από τη δύσκολη θέση την ομάδα του, 73-68. Ο Ταβάρες ήταν άστοχος στην επόμενη επίθεση της Ρεάλ, ο Σλούκας ευστόχησε σε μία βολή μετά το φάουλ του Τζέφρι Τέιλορ, για το 74-68, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ.  

Τα δεκάλεπτα: 13-10, 35-36, 54-52, 74-68 

Διαιτητές: Ρίζικ (Ουκρανία), Ρότσα (Πορτογαλία), Πάστουσιακ (Πολωνία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 2, Ντόρσεϊ 12 (2), Λούντζης, Λαρεντζάκης 8 (2), Φαλ 3, Σλούκας 9, Μάρτιν 7, Βεζένκοφ 16 (1), Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 9 (2), Ζαν-Σαρλ, ΜακΚίσικ 4 (1)  

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Πάμπλο Λάσο): Ουίλιαμς-Γκος 16, Κοζέρ 2, Ερτέλ 7 (1), Φερνάντεθ 2, Αμπάλντε 2, Χάνγκα 6, Πουαριέ 6, Ταβάρες 15, Γιουλ 5 (1), Γιαμπουσέλε 7 (1), Τέιλορ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA