Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τον Ντράζεν Πέτροβιτς θα μπορούσε κάποιος να πει μια και μόνο ιστορία. Το 1984, ο «Μότσαρτ του μπάσκετ», είναι 20 χρονών και έχει μόλις πάρει μεταγραφή στην Τσιμπόνα Ζάγκρεπ. Στην Σίμπενικ (την ομάδα της γενέτηράς του) που έπαιζε μέχρι τότε έβαζε κατά μέσο όρο 40 πόντους σε κάθε ματς. Όλοι περιμένουν να δουν αν ο πιτσιρικάς με το μπόλικο ταλέντο αντέξει την πίεση μιας μεγάλης ομάδας. Ο Πέτροβιτς «απαντά» με 43,3 πόντους μέσο όρο και για να κόψει κάθε κουβέντα σχετικά με το αν αντέχει ή όχι σε ένα και μόνο ματς απέναντι στην Ολύμπια Λουμπλιάνα σταματά στους 112 πόντους με 10/20 τρίποντα, 30/40 δίποντα και 22/22 βολές!

Αυτός ήταν ο Ντράζεν Πέτροβιτς. Ο παίκτης που μετέτρεψε το μπάσκετ σε μια μορφή τέχνης και άνοιξε νέους δρόμους στο άθλημα. Αυτά που έκανε στη Γιουγκοσλαβία, τα έκανε αργότερα στην Ισπανία και ακόμα πιο μετά τα έκανε και στον θαυμαστό κόσμο του NBA όπου ο θρύλος του μεγάλωσε. Και ποιος ξέρει τι άλλο θα μπορούσε να κάνει, αν το νήμα της ζωής του δεν κοβόταν τόσο απότομα και τόσο άδικα μια ημέρα σαν σήμερα στον αυτοκινητόδρομο A9 που συνδέει τη Νυρεμβέργη με το Μόναχο, επιστρέφοντας οδικώς στο Ζάγκρεμπ από αγώνα της Εθνικής Κροατίας στην Πολωνία, μιας και φοβόταν τα αεροπλάνα.

Ένα αστέρι γεννήθηκε στο Σίμπενικ

Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1964. Και αυτή ίσως είναι η μόνη πρόταση που δεν περιέχει τη λέξη «μπάσκετ» ή «μπάλα». Ο Πέτροβιτς στα 13 του παίζει μπάλα στην τοπική ομάδα και βάζει σε κάθε ματς 50 και 60 πόντους. Δυο χρόνια αργότερο τον προβιβάζουν την ανδρική ομάδα για να τη βοηθήσει. Και το καταφέρνει. Το πιτσιρίκι με τα φουντωτά μαλλιά οδηγεί την ομάδα του δύο φορές στον τελικό του Κυπέλου Κυπελλούχων! Τόσο το 1982 όσο και το 1983. Με δυο δικές του βολές Σιμπένκα το πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας, αν και η ομοσπονδία του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ θα το έδινε τελικά στην Μπόσνα Σαράγεβο βλέποντας κακή διαιτησία.

Το 1984 παίρνει μεταγραφή στην Τσιμπόνα την οποία οδηγεί στην κατάκτηση δύο ευρωπαϊκών τροπαίων (1985 και 1986)! Το φοβερό είναι πως το πρώτο του ματς με την Τσιμπόνα ο Πέτροβιτς το παίζει απέναντι στην ομάδα που τον ανέδειξε. Κανένας συναισθηματισμός.  Ο Ντράζεν σκοράρει 56 πόντους και δηλώνει: «Δεν ήταν δύσκολο. Οι αναμνήσεις είναι αναμνήσεις, η αγάπη είναι αγάπη, αλλά στο γήπεδο δεν αναγνωρίζω κανέναν. Θα σκοράρω 56 πόντους ξανά αν έχω την ευκαιρία».

Το καλοκαίρι του 1986 εξάλλου οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς τον περιλαμβάνουν στα draft του ΝΒΑ . Εκείνος, όμως, συνεχίζει να χτίζει τον μύθο του στην Ευρώπη. το 1988 η Ρεάλ του προσφέρει συμβόλαιο έναντι του αστρονομικού για την εποχή ποσού των 4 εκατ. δολαρίων! Εκεί θα αγωνιστεί για μια χρονιά. Η Ρεάλ θα χάσει το πρωτάθλημα αλλά θα κατακτήσει το Κύπελλο Ισπανίας με τον Ντράζεν να κάνει για ακόμα μια φορά μυθικά πράγματα, σκοράροντας δηλαδή 62 πόντους στον τελικό!

Φεύγει για τον μαγικό κόσμο του NBA και το Πόρτλαντ αλλά εκεί η μαγεία χάνεται και ο Πέτροβιτς θα βιώσει τις δυο χειρότερες σεζόν της καριέρας του αφού παίζει ελάχιστα και κυρίως βρίσκεται κάπου μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Το 1991 φεύγει για το  Νιου Τζέρσεϊ. Εκεί θα ξαναγεννηθεί. Έχει μέσο όρο 20,6 πόντων και 36,9 λεπτά στο παρκέ, αναδεικνυόμενος ως ο κορυφαίος γκαρντ του NBA σε ποσοστό ευστοχίας εντός πεδιάς (51%). Η δεύτερη χρονιά είναι ακόμα καλύτερη. «Ήταν ο μόνος παίκτης που με κοιτούσε στα μάτια χωρίς να φοβάται», έλεγε γι’ αυτόν ο ίδιος ο Μάικλ Τζόρνταν.

Ο εμφύλιος, ο Παναθηναϊκός και το τραγικό τέλος

Η σχέση του Πέτροβιτς με την Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας είναι ένα ξεχωριστό και πονεμένο για τον ίδιο κεφάλαιο. Ακόμα και όταν ο ίδιος στο Πόρτλαντ περνούσε άσχημες στιγμές, με την εθνική ομάδα της χώρας του κέρδισε το 1990 το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μπουένος Άιρες.  Και αυτό θα ήταν το κύκνειο άσμα μια σπουδαίας ομάδας. Ο εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία χώρισε εκείνη την ομάδαρα σε Σέρβους και Κροάτες. Η σχέση του με τον Βλάντε Ντίβατς, καρδιακό του φίλο, θα καταστραφεί ολοσχερώς: «Συνηθίζαμε να είμαστε κοντά με τον Βλαντ, να μιλάμε μέρα παρά μέρα, πλέον όμως…», θα πει ο ίδιος, εμφανώς στεναχωρημένος.

Το καλοκαίρι του 1993 ο Πέτροβιτς ήταν το πιο καυτό όνομα στο παγκόσμιο μπάσκετ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, οι Νετς είχαν καθυστερήσει να συζητήσουν μαζί του για την επέκταση του συμβολαίου του και ο ίδιος έδειχνε απογοητευμένος με τις εξελίξεις. Οι πληροφορίες τον ήθελαν να σκέφτεται την επιστροφή του στην Ευρώπη και συγκεκριμένα Ελλάδα! Υπήρξαν δημοσιεύματα που μιλούσαν ήδη για συμφωνία με τον Παναθηναϊκό όπου αγωνιζόταν ήδη ο αδερφικός του φίλος, Στόγιαν Βράνκοβιτς. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος πρόσφερε στον «Μότσαρτ» τριετές συμβόλαιο, υπογεγραμμένο ήδη εκ μέρους του για λογαριασμό της ομάδας, με ανοικτό το ποσό των απολαβών του Κροάτη σταρ. Η συμφωνία θεωρούταν δεδομένη και ο ίδιος ο Πέτροβιτς είχε δώσει συνεντεύξεις στις οποίες είχε αρχίσει να αναφέρεται στους στόχους του με τον Παναθηναϊκό.

Εκείνο το καλοκαίρι ο Πέτροβιτς ταξιδεύει με την εθνικής Κροατίας στην Πολωνία για να παίξει με τη Σλοβενία. Πετυχαίνει 30 πόντους  (5/9 δίποντα, 3/10 τρίποντα,,11/15 βολές), ένα ριμπάουντ, μια ασίστ, τρία κλεψίματα, ένα λάθος και τέσσερα φάουλ σε 35 λεπτά! Μετά το νέο σόου που έδωσε μέσα στο παρκέ αποφασίζει να γυρίσει οδικώς στην Κροατία γιατί φοβάται τα αεροπλάνα και αφού μπορεί να το αποφύγει τώρα, επιλέγει να το κάνει. Ο κολλητός του φίλος Στόγιαν Βράνκοβιτς έχει κακό προαίσθημα και προσπαθεί να τον μεταπείσει. Η απάντηση του Πέτροβιτς ήταν «You fly, you die» και ξεκινάει να επιστρέψει οδικώς στην πατρίδα του.

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα, 7 Ιουνίου. Ώρα 17:20. Ο «Μότσαρτ» του μπάσκετ αφήνει την τελευταία του πνοή στη βρεγμένη άσφαλτο της Autobahn 9 στο Ντένκεντορφ. Στην αναφορά της γερμανικής αστυνομίας αναφερόταν ότι ένα διερχόμενο φορτηγό προσέκρουσε και εισχώρησε στην οδική διαχωριστική νησίδα. Όλα αυτά συνέβησαν καθώς ο οδηγός του προσπαθούσε να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τον έλεγχο του βαρέως οχήματος, με αποτέλεσμα αυτό να μπλοκάρει και τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας. Λίγα δευτερόλεπτα μετά το μπορντό Volkswagen Golf στο οποίο επέβαινε, θα έπεφτε πάνω του. Ο Ντράζεν, ταξίδευε με την Κλάρα Ζάλαντζι, μοντέλο με καταγωγή από τη Γερμανία με την οποία ήταν ερωτευμένος και τη Χιλάλ Εντεμπάλ, μπασκετμπολίστρια με καταγωγή από την Τουρκία. Αργότερα οι γερμανικές αρχές διαπίστωσαν ότι ο «Μότσαρτ» δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Το συγκεκριμένο γεγονός  τον οδήγησε σε ακαριαίο θάνατο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA