Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρελός. Τζενάρο Γκατούζο του μπάσκετ. Βαψομαλλιάς. Χαλκ Χόγκαν (!). Πολλοί είναι οι χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν κατά καιρούς τον Τζιανμάρκο Ποτσέκο, τον 50χρονο (παρά λίγες ημέρες) προπονητή της εθνικής Ιταλίας, ο οποίος έγινε viral με την αγκαλιά που έκανε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, στον χώρο των αποδυτηρίων, λίγα λεπτά μετά την επική πρόκριση των Ιταλών κόντρα στο φαβορί του Eurobasket 2022, Σερβία. Αυτοί όμως που τον ξέρουν κάπως καλύτερα, δεν εξεπλάγησαν ιδιαίτερα από την αυθόρμητη αυτή αντίδρασή του, καθώς έχει κάνει και... χειρότερα!

Η αλήθεια είναι πως η «πυρηνική μύγα», όπως ήταν γνωστός όταν έπαιζε ακόμη μπάσκετ, δεν σταματά να απασχολεί τον ιταλικό Τύπο εδώ και χρόνια με τον έντονο βίο και τα «καμώματά» του να αποτελούν αγαπημένο topic σε όλα τα αθλητικά Μέσα, που έχουν βρει στο πρόσωπο του Ποτσέκο έναν ωραίο «τρελό» στο στυλ του Τζενάρο Γκατούζο (που κάνει τα ίδια στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι). Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος... Σκισμένα πουκάμισα, πολύχρωμα μαλλιά, σπασμένα γραφεία, καριέρα στη showbiz είναι πολλά τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του Τζιαμάρκο Ποτσέκο που επάξια θα μπορούσε στο λεξικό δίπλα στη λέξη «αυθορμητισμός» να φιλοξενείται φωτογραφία του.

Μάλιστα, η ταμπέλα του «τρελού» τον κυνηγά σε όλες τις πτυχές της ζωής του με τον κανόνα αυτό να μην ξεφεύγει ούτε στην προσωπική του ζωή καθώς ο αθεόφοβος δεν «κόλωσε» να χωρίσει τη γνωστή βολεϊμπολίστρια, Maurizia Cacciatori, μόλις λίγες ημέρες πριν τον γάμο τους, επειδή είχαν βγει κουτσομπολίστικες ιστορίες στα μίντια ότι η Cacciatori τον είχε απατήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Αυτή η τρέλα τον χαρακτήριζε από μικρό όταν αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ και να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, σε ηλικία 17 ετών, γιατί πίστευε πως θα έκανε καριέρα. «Θα έλεγα ότι ήμουν σαν τον Βάρντι της Λέστερ», είχε πει. Βάρντι όμως δεν έγινε ποτέ και έτσι επέστρεψε στα παρκέ, όπου έγραψε τη δική του Ιστορία ως ένας από τους πιο καταξιωμένους πλέι μέικερ στην Ιταλία. Αν και αρκετά μικροκαμωμένος για μπασκετμπολίστας, με μπόι το οποίο μετά βίας ξεπερνούσε τα 1.80μ., όσο ύψος του έλειπε το είχε σε εκρηκτικότητα και «νεύρο».

Στο Βαρέζε μάλιστα ήταν που του κόλλησαν και το παρατσούκλι «πυρηνική μύγα», λόγω των χαρακτηριστικών του παιχνιδιού του. Εδώ δεν ξέφυγε της προσοχής ούτε των NBAers κατά τους αγώνες McDonalds το 1999 με τον σούπερ σταρ των Σπερς, Τιμ Ντάνκαν να λέει «αυτός με το κόκκινο μαλλί μου έκανε εντύπωση». Και εδώ δίνεται μία καλή πάσα για να πάμε σε μία άλλη αγαπημένη του συνήθεια που είναι οι αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών του. Από πράσινο σε ξανθό και από ροζ σε... εμπριμέ, ο Ποτσέκο είχε δοκιμάσει σχεδόν όλες τις επιλογές στην κώμη του με την ιταλική νεολαία να τον λατρεύει και να τον θεωρεί ως fashion icon.

Ολη αυτή η τρέλα όμως δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα στην καριέρα του ως παίκτη, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος. Οι ακραίες συμπεριφορές του (δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς) αλλά και οι ριζοσπαστικές του ιδέες για το πώς θα έπρεπε να παιζόταν η θέση του πλέι μέικερ τον έφερε σε σύγκρουση με αρκετούς από τους προπονητές που συνάντησε στην καριέρα του, με τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς να τον «κόβει» από την ομάδα του 1999 με αποτέλεσμα να χάσει το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε πως τα πήγε και... άσχημα καθώς κατάφερε στην καριέρα του ως παίκτης να κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 φορώντας συνολικά τη φανέλα με το εθνόσημο 84 φορές από το 1994 έως το 2005.

Ο Ιταλός γνωρίζει ότι αν κατάφερνε να χαλιναγωγήσει τον εκρηκτικό χαρακτήρα του, θα μπορούσε να είχε πραγματοποιήσει καλύτερη καριέρα. «Ημουν αρκετά χρόνια τρελός και όχι λίγο, αλλά πολύ. Ξέρω ότι δεν ήταν εύκολο να με ελέγξει ο κάθε προπονητής. Τώρα προσπαθώ να ηρεμώ τον εαυτό μου, να μην είμαι τόσο εκφραστικός στις αντιδράσεις μου. Πρέπει κάποια στιγμή να σκοτώσω τον Μίστερ Χάιντ μέσα μου και να ωριμάσω», είπε πρόσφατα.

Βέβαια, οι απόψεις αν τελικά καταφέρνει να ηρεμεί τον εαυτό του... διίστανται καθώς η τρέλα που τον συνόδευε ως μπασκετμπολίστα τον συνόδευσε και ως προπονητή. Χαρακτηριστικό της «αλέγκρας» προσωπικότητάς του είναι το ανεπανάληπτο ξέσπασμά του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Σάσαρι - Βαρέζε, τον Νοέμβριο του 2014, όταν ο διαιτητής έκανε το «λάθος» να τον αποβάλλει με δεύτερη τεχνική ποινή. Τι το 'θελε; Η «πυρηνική μύγα» εξερράγη με αποτέλεσμα κατευθυνόμενος στα αποδυτήρια να μιμηθεί τον... Χαλκ Χόγκαν σκίζοντας το πουκάμισό του! Καμία έκπληξη πως το παρατσούκλι «Χαλκ Χόγκαν» θα τον ακολουθούσε στη μετέπειτα προπονητική του πορεία...

Είναι σχεδόν αδύνατο να καταγράψει κανείς λεπτομερώς τον έντονο βίο του 50χρονου Ιταλού. Λογικά θα το επιχειρήσει ο ίδιος όταν αποφασίσει την έκδοση της αυτοβιογραφίας του. Ο εκρηκτικός και ισχυρός χαρακτήρας του, ανέκαθεν ήταν το σήμα κατατεθέν του και η μόνιμη πηγή των αντιδράσεών του. Είναι αλήθεια επίσης ότι ελάχιστοι είχαν φανταστεί τον Ποτσέκο να ακολουθεί προπονητική καριέρα καθώς θεωρούνταν πολύ... τρελός για να το αντέξει. Είχε φτάσει στο σημείο να πραγματοποιεί καριέρα στην τηλεόραση (παράλληλα της αγωνιστικής!) ως παρουσιαστής του ψυχαγωγικού show «candid camera», ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε ένα άλλο ψυχαγωγικό show και σε διαγωνισμούς χορού, με τον σχολιασμό του στην ιταλική τηλεόραση να θεωρείται ό,τι πιο ήπιο και λογικό έκανε από την ημέρα που σταμάτησε το μπάσκετ.

Εδώ και καιρό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επικαιρότητας του ιταλικού μπάσκετ, με τους ιθύνοντες της ιταλικής λίγκας να τον αναγορεύουν ως τεχνικό της Εθνικής Ιταλίας, κάτι που, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, δεν πρόκειται να μετανιώσουν. Οι αντιδράσεις του στον πάγκο, πέραν του ότι έχουν «αναγκάσει» τον τηλεοπτικό φακό να ασχολείται συνέχεια μαζί του, τον έχουν αναγορεύσει δικαίως ως τον προπονητή που ζει πιο έντονα από τον καθένα το παιχνίδι. Αυτό όμως φαίνεται πως λειτουργεί, καθώς η κίνησή του να αγκαλιάσει και να φιλήσει κάθε παίκτη ξεχωριστά μετά την αποβολή του στο Σερβία - Ιταλία «άγγιξε» το θυμικό των παικτών του που ανέτρεψαν το παιχνίδι με κοτζάμ εθνική Σερβίας «και για εκείνον», όπως δήλωσαν αρκετοί μετά το παιχνίδι.

Πιο χαρακτηριστική εικόνα δεν θα βρει κανείς από αυτή με τον Τζιανμάρκο Ποτσέκο να προσπαθεί να μπει με το... ζόρι στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσει τη νίκη, τον σεκιούριτι «με νύχια και με δόντια» να προσπαθεί να τον εμποδίσει και τους Ιταλούς παίκτες να πηγαίνουν όλοι μαζί κοντά του στην κερκίδα για να γιορτάσουν παρέα τη μεγάλη πρόκριση στους «8» του Eurobasket. Οπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, αυτό ήταν και το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά του (κλείνει τα 50 στις 15 Σεπτεμβρίου) εκτός αν οι παίκτες του καταφέρουν να του κάνουν ένα... καλύτερο στα προημιτελικά της διοργάνωσης κόντρα στην Ιταλία.

Ο ενθουσιασμός του μάλιστα μετά την πρόκριση ήταν τόσο μεγάλος που δεν δίστασε, ενώ βρισκόταν στον χώρο των αποδυτηρίων, μόλις είδε μπροστά του τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, να πάρει... φόρα και να πηδήξει πάνω του για να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει, γιορτάζοντας έτσι «παραστατικά» τη μεγάλη του επιτυχία, αλλά παράλληλα χαρίζοντας ΤΟ στιγμιότυπο του Eurobasket! Ηταν τέτοιος ο ενθουσιασμός του Ποτσέκο, που συμπαρέσυρε και τον Greek Freak, ο οποίος μετά την αρχική του έκπληξη, χαμογέλασε και χάρηκε μαζί με τον... τρελό που τον πήρε αγκαλιά με το «έτσι θέλω»!

Αυτός είναι λοιπόν ο Ποτσέκο. Μία «πυρηνική μύγα», ένας «τρελός», αλλά συνάμα και ένα μεγάλο παιδί που θα κάνει το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί χωρίς να αναλογιστεί τις συνέπειες, που όμως λατρεύουν οι παίκτες του (και ο φακός).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA