Μενού
  • Α-
  • Α+

Πέτυχα τυχαία το προφίλ της στο Instagram. Εντυπωσιάστηκα από τα χρώματα και την ζωντάνια του κάθε pixel. Μετά έψαξα για λεπτομέρειες. Η Κέλλυ Ηρακλή είναι μια Ελληνίδα που τα άφησε όλα για να μετακομίσει με την οικογένειά της στη Ρουάντα. Οι Έλληνες εκεί πρέπει να είναι όσα τα δάχτυλα ενός χεριού. Παρόλα αυτά, δεν νιώθει ξένη, όπως δηλώνει η ίδια. https://www.instagram.com/p/CJIi7_VlMgU/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η Κέλλυ Ηρακλή, travel planner πλέον μεταξύ Ελλάδας και Ρουάντα, καθώς βοηθά τους κατοίκους της μιας χώρας να μάθουν όσα θέλουν για την άλλη με ένα οικονομικό ταξίδι, μιλά στο Reader.gr για την απόφαση αυτή (ήταν μετανάστρια στην Γερμανία πριν), την καθημερινότητα στην αφρικανική χώρα και το μέλλον εν μέσω πανδημίας. Τα θετικά της; «Ρυθμοί ήρεμοι, χρώματα παντού, πράσινο και φύση, χαμηλή εγκληματικότητα, καθαροί δρόμοι, πολύ φθηνά και υπέροχα τροπικά φρούτα και λαχανικά, σπίτια ως επί το πλείστον με κήπο, καλά international σχολεία, ιδανικός καιρός όλο το χρόνο», όπως λέει. 

Aπό την Ελλάδα, στη Γερμανία κι από εκεί στην Ρουάντα. Πώς φτάσαμε στον τελευταίο σου σταθμό, που αν κρίνω από το Instagram σου, αγαπάς πολύ;

Η μετακόμιση στη Ρουάντα έγινε κυρίως για επαγγελματικούς λόγους. Υπήρξαν κάποια κενά στην αγορά, και είπαμε να το προσπαθήσουμε. Η Ρουάντα πριν τον κορονοϊό ήταν μια χώρα με τρομερή ανάπτυξη και βρισκόταν σε επιχειρηματική άνθηση, προσελκύοντας επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα θέλαμε και μια αλλαγή από την καθημερινότητα στη Γερμανία, τον ρυθμό ζωής εκεί, το κρύο. Ηταν μια εμπειρία που θέλαμε να ζήσουμε, να δούμε πώς είναι να ζεις και να εργάζεσαι σε μια χώρα στην καρδιά της Αφρικής και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας. Στην απόφασή μας αυτή βοήθησε και το γεγονός ότι η Ρουάντα είναι από τις ασφαλέστερες και πιο καθαρές χώρες. Και ναι, την αγάπησα πάρα πολύ από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου και χαίρομαι που αυτό φαίνεται μέσα από τις φωτογραφίες μου.

Τι έχει η Ρουάντα που δεν έχει η Ελλάδα και τι είναι αυτό που της λείπει;

Η Ρουάντα είναι μια χώρα τελείως διαφορετική από την Ελλάδα και είναι δύσκολο να τις συγκρίνεις μεταξύ τους. Η Ρουάντα έχει πολύ χρώμα και τρομερή φύση, πράσινο παντού. Ειναι χτισμένη πάνω σε λόφους (τη φωνάζουν και the land of a thousand hills), και έχει χαμηλά κτήρια, οπότε και θέα από παντού. Δεν νιώθεις κλεισμένος μέσα στο τσιμέντο μιας πόλης. Η Ελλάδα όμως έχει το μπλε. Τη θάλασσα. Και αυτό μας λείπει τρομερά.

Είσαι travel planner μεταξύ Ελλάδας και Ρουάντα. Ποιά είναι τα καθήκοντά σου;

Εχω ξεκινήσει μια προσπάθεια να ενώσω τουριστικά τις δύο χώρες. Στην Ελλάδα ελάχιστα γνωρίζουμε για τη Ρουάντα, και το αντίστροφο. Βοηθάω λοιπόν όσους θέλουν να επισκεφτούν τη Ρουάντα να οργανώσουν το ταξίδι που ονειρεύονται, προσωποποιημένα και αναλόγως τις προτιμήσεις και το μπατζετ του καθενός. Σχεδιάζουμε το ταξίδι βήμα βήμα μαζί και είμαστε σε επικοινωνία καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού για οτιδήποτε προκύψει.

Πώς είναι ο κόσμος εκεί; Πόσο διαφέρουν από τους πολίτες της Ευρώπης;

Είναι ευγενέστατοι άνθρωποι και πολύ ζεστοί. Μου αρέσει που με χαιρετάνε πάντα πολύ ευγενικά στο δρόμο, με καλημερίζουν. Αισθάνομαι πολύ ευπρόσδεκτη και πολύ ασφαλής εδώ, ενώ περπατάω μόνη παντού, μέρα και νύχτα.

Διαφέρουν σε πολλά από τους πολίτες της Ευρώπης, όπως και στην Ευρώπη διαφέρουν πολύ μεταξύ τους από χώρα σε χώρα. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως εδώ οι άνθρωποι και οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί. Πραγματικά δείχνουν να μη βιάζονται και να μην αγχώνονται ποτέ.

Πόσο ιδανική είναι η Ρουάντα για μια ελληνική οικογένεια που θέλει να μεταναστεύσει;

Αρχικά να πω πως το να μεταναστεύσει εδώ κάποιος δεν είναι εύκολο. Εύκολο είναι για όσους θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, για την ακρίβεια από τις πιο εύκολες και φιλόξενες χώρες παγκοσμίως ως προς την ίδρυση μιας επιχείρησης. Δεν είναι εύκολο όμως να έρθεις και να βρεις δουλειά σαν εργαζόμενος, για πολλούς λόγους.

Για μια οικογένεια Ελλήνων, ή και γενικότερα δυτικών, η ζωή είναι πολύ γλυκιά. Οι ρυθμοί ήρεμοι, χρώματα παντού, πράσινο και φύση, χαμηλή εγκληματικότητα, καθαροί δρόμοι, πολύ φθηνά και υπέροχα τροπικά φρούτα και λαχανικά, σπίτια ως επί το πλείστον με κήπο, καλά international σχολεία, ιδανικός καιρός όλο το χρόνο.

Ποιά είναι τα πράγματα που σου λείπουν από την Ελλάδα;

Μου λείπει τρομερά η θάλασσα και οι δικοί μου άνθρωποι. Και τα ελληνικά γλυκά!

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την χώρα και κατ΄επέκταση εσάς;

Τα πάντα έχουν επηρεαστεί πολύ. Η Ρουάντα εφάρμοσε πολύ αυστηρά μέτρα από την αρχή της πανδημίας, καταφέρνοντας έτσι να κρατήσει τα κρούσματα και τους θανάτους χαμηλά. Το τίμημα όμως ήταν μεγάλο. Μια ήδη φτωχή χώρα, ακόμα αναπτυσσόμενη, πιέζεται πολύ οικονομικά. Η ανάπτυξη έπεσε από το 8-9% στο 0-2%, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, ο τουρισμός έπεσε πολύ. Σαφώς επηρεαστήκαμε κι εμείς όπως όλος ο κόσμος, και ψυχολογικά και οικονομικά, αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τα σχέδιά μας για κάποια πράγματα, και περιμένουμε να δούμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας.

 

Ποιές είναι οι πιο έντονες στιγμές που έχετε ζήσει εκεί;

Για εμένα ήταν η πρώτη φορά που περπάτησα στην πόλη. Ήταν ιδιαίτερη εμπειρία, συνειδητοποίησα ότι αυτό θα είναι το σπίτι μου για το προσεχές μέλλον και ήταν τόσο διαφορετικά από την Ευρώπη που είχα συνηθίσει. Οι άνθρωποι, τα ρούχα, τα κτήρια, η γλώσσα, τα χρώματα... Ολα καινούρια. Αλλά η Ρουάντα (και η Αφρική γενικότερα) έχει τον τρόπο της να σε γοητεύει. Africa grows on you, λένε, και είναι μεγάλη αλήθεια.

Αν μπορούσες να προβλέψεις το μέλλον και την ανάπτυξη της χώρας, τι θα έλεγες; Πόσο μπορεί να αναπτυχθεί συνολικά;

Με τον κορωνοιό είναι πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει και που θα καταλήξει όλο αυτό. Αν δεν υπήρχε κορονοϊός, βλέποντας και τα βήματα που έχει κάνει η χώρα την τελευταία δεκαετία, θα έλεγα ότι η Ρουάντα θα αρχίσει να γίνεται διάσημη στο μέλλον. Και τουριστικά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αλλά και οικονομικά/επιχειρηματικά. Αν και έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα, είναι μια χώρα παράδειγμα για την Αφρική ειδικά αν σκεφτεί κανείς την πρόσφατη ιστορία της και πόσο έχει προχωρήσει από τη γενοκτονία του 94, το απόλυτο χάος, μέχρι σήμερα με την ταχύτατη ανάπτυξη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA