Μενού
  • Α-
  • Α+
Ως μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε αυξημένες επικουρικές συντάξεις για τους νέους από 43% έως 68% υπερασπίστηκε ο Κωστής Χατζηδάκης το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό της νέας γενιάς στην πρώτη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής όπου εισήχθη σήμερα προς επεξεργασία, εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση και δη στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολεμική κριτική στις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Αυτογκόλ χορηγία στην κυβέρνηση αντί αξιόπιστης κριτικής

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι μια μεταρρύθμιση που στηρίζεται σε μοντέλα προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους. Εσείς υποστηρίζετε ότι το νομοσχέδιο υπονομεύει το κοινωνικό κράτος λες και έχουμε το τέλειο κοινωνικό κράτος και ασφαλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα. Εμείς υιοθετώντας τη λογική του “ατομικού κουμπαρά” επιτρέπουμε στους νέους να έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και στο τελικό της ύψος», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, διερωτώμενος αν το όραμα των επικριτών του νομοσχεδίου είναι η παραμονή στη δεκαετία του 60’ και του 70’.

Αποκρούοντας μάλιστα τα σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά και απευθυνόμενος κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση που κατήγγειλε δια της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και χαρακτήρισε αντικοινωνικές τις ρυθμίσεις, ο Υπουργός Εργασίας σχολίασε δηκτικά: «αντί για αξιόπιστη κριτική, βάλατε αυτογκόλ, σωρηδόν και κατ’ εξακολούθηση. Εγώ είμαι ευγνώμων για την κριτική αυτή γιατί μας δίνει πόντους. Είστε χορηγοί της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάθεση του νομοσχεδίου και η έναρξη της συζήτησης σήμερα στη Βουλή εκθέτει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο θα πάει στις καλένδες και ότι υπάρχει εμπλοκή με τους θεσμούς. Σχολίασε, δε, σκωπτικά πως «η αξιωματική αντιπολίτευση αγάπησε ξαφνικά τους θεσμούς».

Εσείς πιστεύετε στο κράτος «πατερούλη»

«Λέτε ότι το νομοσχέδιο υπονομεύει τις συντάξεις των νέων διότι θα τους επιτρέψει αντί να δίνουν τις εισφορές τους σε έναν γενικό κορβανά και να πληρώνουν με αυτές τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, να έχουν έναν ατομικό «κουμπαρά» ο καθένας και να διαμορφώνουν το ύψος της σύνταξής τους, επιλέγοντας το δικό τους επενδυτικό προφίλ (συντηρητικό-ισορροπημένο- επιθετικό). Μεγάλη καταστροφή! Εμείς υποστηρίζουμε το σύστημα αυτό, που “καταστρέφει” τους νέους, αφού με βάση τα μοντέλα των χωρών που υιοθετούμε, θα παίρνουν επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες κατά 43-68%. Εσείς πιστεύετε στο κράτος-πατερούλη και ενώ παριστάνετε τους προοδευτικούς, στην πραγματικότητα υποστηρίζετε πολιτικές που στρέφονται εναντίον των νέων», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν εισάγουμε τον τζόγο στο ασφαλιστικό σύστημα

Ο Κωστής Χατζηδάκης απέρριψε κατηγορηματικά και τις βολές περί εισαγωγής του τζόγου στο ασφαλιστικό σύστημα, αντιτείνοντας πως: «Είναι τζόγος το ότι δίνουμε την ευκαιρία να επενδυθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων μέσω ενός δημόσιου ταμείου; Τι τζόγος είναι αυτός που συνοδεύεται από κρατική εγγύηση ότι, και ακόμα και όλα να πάνε στραβά με τις επενδύσεις του καινούριου ταμείου οι νέοι ασφαλισμένοι θα πάρουν σίγουρα τις εισφορές τους συν τον πληθωρισμό ; Επίσης εγγυόμαστε ότι δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε για τους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Επομένως υπάρχει διπλή εγγύηση και για τους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους και γι’ αυτούς που μπαίνουν στο καινούριο σύστημα. Τι είδους τζόγος είναι αυτός; Να πάμε να καταθέσουμε την ευρεσιτεχνία».

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι πολλές χώρες που υιοθέτησαν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα το εγκατέλειψαν στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για τριτοκοσμικές χώρες όπως η Βενεζουέλα και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που αποφάσισαν να ιδιωτικοποιήσουν το ασφαλιστικό τους σύστημα. «Εμείς εφαρμόζουμε το σκανδιναβικό μοντέλο που εφαρμόζεται σε “καθυστερημένες” ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία και η Δανία. Θα μας κάνετε κριτική για ένα σύστημα που δεν ακολουθούμε; Από το 2007 είμαι στη Βουλή, αλλά πρώτη φορά ακούω τέτοια συζήτηση με τόση απόσταση από την πραγματικότητα», σχολίασε ο Υπουργός.

Εμείς με την κοινή λογική κι εσείς με τα δόγματά σας

«Κάνουμε μια πολύ σημαντική τομή, μια μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά. Εμείς πάμε με τους νέους, την κοινή λογική και τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Εσείς θα μείνετε με τα δόγματά σας και θα συνεχίσετε να είστε χορηγοί της κυβέρνησης με την άστοχη, υπερβολική και ακραία κριτική σας. Σας ευχαριστούμε πολύ», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας.

Τσακλόγλου: Το νέο ασφαλιστικό ενισχύει τη σταθερότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος

Στα οφέλη της αλλαγής του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό έδωσε έμφαση και ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, διαβεβαιώνοντας ότι το νέο ασφαλιστικό ενισχύει τη σταθερότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος.

Να μην πηγαίνουν οι εισφορές σε χοάνη

«Ο συνταξιούχος του νέου συστήματος θα παίρνει τρεις συντάξεις. Εθνική, ανταποδοτική και επικουρική. Οι κίνδυνοι δεν έχουν θετική ισχυρή συσχέτιση , το συνολικό ρίσκο για το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι χαμηλότερο. Ενισχύει τη σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος», είπε ο κ. Τσακλόγου, υποστηρίζοντας ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν πολύ υψηλότερες συντάξεις από το υφιστάμενο σύστημα. «Οι επικουρικές δίνονται με τη λογική δεν κάνουμε έλλειμμα και δίνουμε ό,τι μαζεύουμε. Παραγωγικότητα υψηλή οι γερασμένες κοινωνίες δεν βγάζουν. Δεν λέω ότι οι συντάξεις θα μειωθούν, αλλά το ποσοστό αναπλήρωσης- η μελέτη δείχνει από 16% θα πέσει σε λιγότερο από 30 χρόνια στο 9,5%. Είναι ζήτημα βιωσιμότητας. Το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο γιατί πέφτει το ποσοστό αναπλήρωσης», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό και να απαντήσει στην κριτική τους ότι «παίρνω εισφορές και τις ρίχνω σε χοάνη».

Αναφερόμενος, δε, στο κόστος της μεταρρύθμισης και τις αιτιάσεις περί ταμειακού κενού, έκανε λόγο για λαθροχειρία.

«Μπαίνει ένα ζήτημα ταμειακού κενού, αλλά γίνεται λαθροχειρία. Το κόστος αυτό είναι σε βάθος 50 ετών για να το συγκρίνουμε με τι κάνει το κράτος σε 1 χρόνο. Πέρυσι δώσαμε 15 δις ευρώ για το ασφαλιστικό. Αυτό είναι το ακαθάριστο κόστος, το πιο σημαντικό είναι το καθαρό. Η μελέτη του ΙΟΒΕ έχει επεξεργαστεί σενάρια και λέει ότι μπορούμε να προσδοκούμε 50 δις σε εξτρά δημοσιονομικά έσοδα. Το καθαρό κόστος είναι 6 δις ευρώ, 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ στο τέλος περιόδου έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ, απασχόληση και μισθούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA