Μενού
  • Α-
  • Α+

Να κλιμακώσει την ένταση επιχειρεί η Τουρκία, που δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της για την ελληνογαλλική συμφωνία. Χθες την σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την Ελλάδα πως έχει κόμπλεξ με την Τουρκία με τον Νίκο Δένδια να ζητά η Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις. Την ίδια ώρα στα νοτιοδυτικά της Κύπρου τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε ξανά δια ασυρμάτου το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo ισχυριζόμενο πως βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Όπως και στα ανοιχτά της Κρήτης, ο Γάλλος κυβερνήτης αγνόησε το μήνυμα και παρέμεινε στην περιοχή. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Αγκυρα εξέδωσε παράνομη Navtex για ασκήσεις με πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία μάλιστα επικαλύπτει την περιοχή όπου κάνει έρευνες το Nautical Geo.

Την ίδια ώρα, στην Αν. Μεσόγειο αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία στο πλαίσιο της τετραμερούς αεροναυτικής άσκησης "Ευνομία" για την αντιμετώπιση της αστάθειας στην περιοχή. Οι αεροναυτικές επιχειρήσεις διεξάγονται από τα ανατολικά της Κρήτης μέχρι το δυτικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ, και η Ελλάδα συμμετέχει με πλοία, υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη. Όπως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές των ελληνοτουρκικών, με δεδομένη τη γενικότερη συμπεριφορά της ήταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να δοκιμάσει άμεσα την υπό διαμόρφωση κατάσταση μετά την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία. Αρκετοί μάλιστα θεωρούν πως η Άγκυρα μπορεί να φτάσει στα ακρότατα όρια και πως η Αθήνα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια.

«Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι», είπε χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία. «Η Τουρκία έτσι, η Τουρκία αλλιώς». Όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε βήματα, από τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ».

Η απάντηση της Αθήνας ήρθε από τον Νίκο Δένδια. «Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες. Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ζητώ από την Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις. Πράξεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα και κατά την άποψη μας δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία».

Επικοινωνία με τον Ισραηλινό και τον Μαλτέζο ομόλογό του είχε Κύπριος ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης και Γ. Λαπίντ συζήτησαν περιφερειακές υποθέσεις κοινού ενδιαφέροντος και ανησυχίας, καθώς και τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αναφέρει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών. Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του κου Χριστοδουλίδη με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Εβαριστ Μπαρτόλο, κατά την οποία όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ της Κύπρου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA