Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ζωή όλων μας έχει αλλάξει ριζικά, καθώς καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα και νέες συνήθειες και να βρούμε τρόπους ώστε να πραγματοποιούμε σχεδόν όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες από το σπίτι. Η εργασία φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Πλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής για κοινωνική αποστασιοποίηση και να εργάζονται από το σπίτι τους, μακριά από το οργανωμένο περιβάλλον εργασίας τους και τους συναδέλφους τους. 

Για πολλούς, η εργασία από το σπίτι αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να απολαύσουν το πρωινό τους στο κρεβάτι ή για να ξεκουραστούν και να ξεφύγουν από την ένταση του γραφείου. Για άλλους όμως, η πολύωρη παραμονή στο σπίτι δεν είναι και τόσο ευχάριστη. Φυσικά η προσαρμογή σε μια νέα εργασιακή καθημερινότητα δεν είναι πάντα εύκολη, ωστόσο, όταν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και η απαραίτητη οργάνωση, μπορεί να έχει πολλά οφέλη. 

Εμείς συγκεντρώσαμε 5 βασικά tips, τα οποία θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στη νέα αυτή πραγματικότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να οργανωθείτε και να μετατρέψετε την εργασία από το σπίτι σε μια εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία.

1) Επιλογή του κατάλληλου χώρου 

Εννοείται πως το σημαντικότερο βήμα για να είσαι παραγωγικός και να μην χάσεις την όρεξή σου για δουλειά είναι η εύρεση του ιδανικού σημείου για εργασία. Επίλεξε έναν χώρο που θα σου προσφέρει άνεση, ηρεμία και την απαραίτητη απομόνωση, ώστε να μην χάνεις τη συγκέντρωσή σου. Φυσικά, φρόντισε το νέο σου γραφείο να έχει άπλετο ηλιακό φως και εξοπλίσου με τα σωστά εργαλεία ώστε να μην κουράζεις τα μάτια σου κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Ένα καλό φωτιστικό γραφείου, όπως το AROD, θα αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχό σου για περισσότερες ώρες ξεκούραστης και αποτελεσματικής εργασίας. 

2) Μην ξεχνάς τη σημασία της σωστής στάσης του σώματος

Η αλήθεια είναι πως όταν εργαζόμαστε από το σπίτι, έχουμε την τάση να είμαστε πιο χαλαροί, καθώς δεν βρισκόμαστε σε ένα αυστηρό επαγγελματικό περιβάλλον, κάτι που συνήθως αποτυπώνεται στον τρόπο που καθόμαστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Η κακή στάση του σώματος μπορεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερο εχθρό σου και γι αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επενδύσεις στον σωστό εξοπλισμό που θα σου δώσει τη στήριξη που χρειάζεσαι. Μια υψηλής ποιότητας περιστρεφόμενη καρέκλα γραφείου, όπως η JARVFJALLET σε συνδυασμό με το κατάλληλο στήριγμα ποδιών θα σε βοηθήσουν να διατηρείς μια σωστή στάση σώματος ακόμα και όταν δουλεύεις από το σπίτι.

3) Ήρθε η ώρα να γίνεις… gadgetάκιας 

Σταδιακά, όσο εργάζεσαι από το σπίτι, θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία, τα οποία, ενώ πίστευες ότι δεν χρειάζεσαι, τελικά μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την καθημερινή σου ρουτίνα και να κάνουν τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη. Για παράδειγμα, μια βάση για ασύρματη φόρτιση του κινητού σου θα σε βοηθήσει να το έχεις πάντα δίπλα σου και να μην διακόπτεις την επικοινωνία με τους συναδέλφους σου, ενώ ένα φορητό ηχείο bluetooth θα σου προσφέρει καθαρό ήχο για να απολαύσεις την αγαπημένη σου μουσική όσο δουλεύεις. 

4) Οργάνωσε σωστά το νέο σου γραφείο

Η σωστή οργάνωση αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα προκειμένου να μπορέσεις να προσαρμοστείς στο νέο εργασιακό περιβάλλον και να μην μειωθεί η αποδοτικότητά σου. Επένδυσε χρόνο στην επιλογή των κατάλληλων εργαλείων που θα οργανώσουν το νέο σου γραφείο και θα το μετατρέψουν σε ένα μικρό κέντρο επιχειρήσεων που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τον εργασιακό σου χώρο.

5) Φρόντισε την ψυχική σου υγεία και πίνε άφθονο νερό

Η καλή διάθεση είναι κλειδί για την αποδοτικότητα στην εργασία. Μπορεί πλέον να προτιμάς να φας το μεσημεριανό σου μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και να αφιερώσεις το διάλειμμά σου στα social media, όμως θα σε συμβουλεύαμε να μην το κάνεις. Τα τακτικά διαλείμματα είναι απαραίτητα προκειμένου να δώσεις λίγο χρόνο στο μυαλό σου να καθαρίσει και γι αυτό, μια ιδέα είναι να καθιερώσεις ένα διάλειμμα σε κάποιον εξωτερικό χώρο, όπως η βεράντα σου. Φτιάξε λοιπόν έναν καφέ, κάθισε αναπαυτικά στη βεράντα σου και δώσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο να αποφορτιστεί από την πίεση της δουλειάς. Παράλληλα, μην ξεχνάς ότι η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην σωματική μας υγεία, όσο και στη διάθεσή μας. Όταν εργαζόμαστε μόνοι τείνουμε να είμαστε πιο απορροφημένοι σε αυτό που κάνουμε και έτσι η ενυδάτωσή μας μπαίνει σε… δεύτερη μοίρα. Η ιδανική λύση σε αυτό είναι να έχεις πάντα στο γραφείο σου ένα μεγάλο μπουκάλι με νερό, προκειμένου να καταναλώνεις επαρκή ποσότητα κατά τη διάρκεια της μέρας. 

Bonus tip: H πολύωρη παραμονή στο σπίτι μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία σου γενικότερα, κάτι που αναπόφευκτα θα αποτυπωθεί και στη δουλειά σου. Γι αυτό, είναι σημαντικό να ασχοληθείς και με την γενικότερη ανανέωση του σπιτιού σου, επιλέγοντας να τον διακοσμήσεις με απλά πράγματα, τα οποία όμως θα κάνουν τη διαφορά. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, η ΙΚΕΑ θα σου λύσει τα χέρια, καθώς σου προτείνει ιδέες για εύκολη ανανέωση του προσωπικού σου χώρου που θα σου αλλάξουν την διάθεση. Τώρα μάλιστα που οι αποστολές είναι δωρεάν για όλη την Ελλάδα με παραγγελίες άνω των 50 ευρώ, είναι η τέλεια ευκαιρία να επισκεφθείς το ΙΚΕΑ.gr και να κάνεις ένα σπουδαίο δώρο στον εαυτό σου.