Πόσοι από εμάς δεν ευχηθήκαμε στο παρελθόν να είχαμε λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να τον αφιερώσουμε στα παιδιά μας; Η αλήθεια είναι πως λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων, οι στιγμές που ζούσαμε στο σπίτι μαζί τους ήταν συνήθως ελάχιστες. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η τωρινή περίοδος επιτάσσει την παραμονή στο σπίτι για το καλό όλων μας και αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας στο σπίτι μαζί με τα παιδιά μας και να επιδοθούμε σε δραστηριότητες που κάποτε θα φάνταζαν… πολυτέλεια.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να παραδεχτούμε κάτι: Τις πρώτες μέρες, τα πράγματα φάνταζαν πολύ πιο απλά, όμως όσο περνάει ο καιρός, σίγουρα είναι πολύ δελεαστικό να καταφεύγουμε σε λύσεις όπως η τηλεόραση ή τα videogames όταν οι αντοχές μας εξαντλούνται και τα πράγματα δυσκολεύουν. Γιατί φυσικά ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ περισσότερος και οι επιλογές μας σταδιακά λιγοστεύουν. 

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αυτό που θα θυμούνται τα παιδιά μας με την επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι το πώς ένιωθαν τελικά στο σπίτι τους. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις εύκολες λύσεις, να γίνουμε δημιουργικοί και να απολαύσουμε και εμείς μαζί τους στιγμές που δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ.

Εμείς, για να σας βοηθήσουμε να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει, συγκεντρώσαμε 10 προτάσεις για δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας στο σπίτι μαζί με τα παιδιά σας. 

1) Ώρα για ζωγραφική!

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που λατρεύουν τα παιδιά, καθώς τα βοηθάει από μικρή ηλικία να αντιλαμβάνονται τον κόσμο, τα χρώματα και τα σχήματα, ενώ αποτελεί και ένα μέσο έκφρασης των συναισθημάτων τους. Για να τους κινήσετε το ενδιαφέρον, μπορείτε να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει και να πάτε τη ζωγραφική… σε ένα άλλο επίπεδο. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να ζωγραφίσετε όλοι μαζί γλαστράκια, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε για να διακοσμήσετε τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού. 

2) Μια βόλτα στο… super market

Ποιο παιδί δεν τρελαίνεται να ανεβαίνει στο καρότσι του super market μαζί με τους γονείς του, να συμμετέχει στις αποφάσεις για όσα χρειάζεται το σπίτι και να χαζεύει τα ράφια και τον κόσμο που ψωνίζει; Μπορεί η περίοδος που διανύουμε να μην επιτρέπει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, όμως μπορείτε να φέρετε εσείς το super market στο σπίτι σας. Με τα κατάλληλα παιχνίδια και τη σωστή διάθεση, μπορείτε να οργανώσετε μια εξόρμηση για ψώνια ακόμα και μέσα στο σπίτι, την οποία τα παιδιά θα λατρέψουν. 

3) Γινόμαστε μικροί μάγειρες

Η μαγειρική είναι ένα παιχνίδι που αρέσει στα παιδιά όλων των ηλικιών και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ εποικοδομητική ενασχόληση, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να τους μιλήσουμε για τη σωστή και υγιεινή διατροφή ενώ παίζουμε. Μια κουζίνα-παιχνίδι όπως η NYBAKAD θα ξυπνήσει τον μικρό μάγειρα που έχουν μέσα τους, ενώ θα τα βοηθήσει να δουν τις τροφές που δεν τους αρέσουν με άλλο μάτι.

4) Παίζουμε επιτραπέζια στο χαλί

Τα επιτραπέζια παιχνίδια συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς ενισχύουν την επικοινωνία, ενθαρρύνουν τη συνεργασία και εξασκούν τη λογική σκέψη και τη μεθοδικότητα. Προμηθευτείτε λοιπόν επιτραπέζια που ταιριάζουν στην προσωπικότητα και την ηλικία τους, καθίστε αναπαυτικά στο χαλί σας και διασκεδάστε μαζί τους. 

Extra tip: Η επιλογή ενός χαλιού με σχέδια, σαν το STORABO, αποτελεί την ιδανική λύση για να ζεστάνετε τον χώρο στο παιδικό δωμάτιο και παράλληλα να δώσετε στο παιδί σας ακόμα ένα παιχνίδι (στην προκειμένη περίπτωση μια πίστα αγώνων) για να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του.

5) Παίζουμε κουκλοθέατρο

Το κουκλοθέατρο αποτελεί ένα σημαντικό μέσο ψυχαγωγίας για τα παιδιά, καθώς τα μεταφέρει σε έναν φανταστικό κόσμο, τα βοηθά να ξεφύγουν από την πραγματικότητα και να διασκεδάσουν. Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να αφομοιώσουν ηθικούς νόμους και κανόνες και τους περνά σημαντικά μηνύματα με διασκεδαστικό τρόπο. Αν μάλιστα τους δώσετε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην παράσταση και να καθορίσουν την εξέλιξη της ιστορίας, θα τους δώσετε ένα ακόμα κίνητρο να μείνουν συγκεντρωμένα σε αυτό και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους.

6) Φτιάχνουμε κοσμήματα με χάντρες

Κάθε είδους χειροτεχνία μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική δραστηριότητα για τα παιδιά, καθώς ενθαρρύνει τη δημιουργικότητά τους και δίνει τροφή στη φαντασία. Μια καλή ιδέα είναι η κατασκευή κοσμημάτων με χάντρες, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά απλή διαδικασία, που όμως τους θα προσφέρει χαρά, καθώς στη συνέχεια μπορούν να φορέσουν τις δημιουργίες τους! 

7) Φυτεύουμε λουλούδια στον κήπο ή τη βεράντα

Η κηπουρική είναι μία δραστηριότητα στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά βοηθώντας στις απλές δουλειές ή απλώς διασκεδάζοντας με το χώμα και τα λουλούδια, ενώ για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να έρθουν πιο κοντά με τη φύση. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τον ανοιξιάτικο καιρό και απολαύστε τον καθαρό αέρα φυτεύοντας λουλούδια στον κήπο σας ή σε γλάστρες που θα δώσουν μια πιο ευχάριστη νότα στην καθημερινότητά σας. 

8) Ώρα για μασκάρεματα

Μπορεί οι Απόκριες να τελείωσαν, όμως τα παιδιά δεν βαριούνται ποτέ τις μεταμφιέσεις και τα παιχνίδια ρόλων. Γι αυτό, οπλιστείτε με δημιουργικότητα και καλή διάθεση, φορέστε τις μάσκες σας και μεταφερθείτε οικογενειακώς σε έναν άλλο κόσμο. Μπορεί πλέον η εύρεση αποκριάτικων στολών να είναι δύσκολη, όμως να θυμάστε ότι ακόμα και τα πιο απλά υφάσματα μπορούν να γίνουν εντυπωσιακές στολές με λίγη φαντασία. Επίσης, μια καλή λύση είναι οι μάσκες LUSTIGT, που σας δίνουν τη δυνατότητα να τις μετατρέψετε σε ό,τι φανταστείτε!

9) Διαβάζουμε παραμύθια 

Όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, λατρεύουν τις καλές ιστορίες, αφού τους εξάπτουν τη φαντασία και τα βοηθούν να ταξιδέψουν σε έναν άλλο κόσμο. Μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα, με τους ειδικούς, η συμβολή του παραμυθιού στην ανάπτυξη, την κοινωνική συμπεριφορά, αλλά και στη συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική. Επιλέξτε λοιπόν τα παραμύθια που τους αρέσουν και διαβάστε τα μαζί τους, κυρίως τις βραδινές ώρες, για να τα βοηθήσετε να χαλαρώσουν και να αποφορτιστούν από την ένταση της ημέρας.

10) Θερινό σινεμά στο μπαλκόνι

Μπορεί να μένουμε σπίτι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φέρουμε σε αυτό δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Ο χειμώνας πλέον μας αποχαιρετά και έτσι, όταν ο καιρός μας το επιτρέψει, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού μας και να οργανώσουμε μια βραδιά θερινού σινεμά που θα απολαύσουμε και εμείς και τα παιδιά μας. Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν επιλέξτε την κατάλληλη ταινία, φτιάξτε ποπ κορν, οργανώστε τον χώρο σας και καθίστε αναπαυτικά για να απολαύσετε μια ταινία για όλη την οικογένεια στη βεράντα σας. 

Σίγουρα οι ιδέες δεν τελειώνουν εδώ. Με λίγη φαντασία και καλή διάθεση τα πάντα μπορούν να μετατραπούν σε παιχνίδι και η παραμονή στο σπίτι μαζί με τα παιδιά να γίνει η απόλυτη ευκαιρία να κάνετε μαζί τους όλα όσα δεν προλαβαίνατε στο παρελθόν. Αν χρειάζεστε περισσότερη έμπνευση, μια επίσκεψη στο site της ΙΚΕΑ μπορεί να σας βοηθήσει. Τώρα μάλιστα που οι αποστολές είναι δωρεάν για όλη την Ελλάδα με παραγγελίες άνω των 50 ευρώ, είναι η τέλεια ευκαιρία να επισκεφθείτε το ΙΚΕΑ.gr και να δώσετε στην καθημερινότητά σας μια άλλη διάσταση.