Προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων και αποτελούν μία από τις σημαντικότερες επιλογές για σπουδές μετά το Λύκειο. Ο λόγος για τα ΙΕΚ, τα οποία εμπιστεύονται χιλιάδες νέοι κάθε χρόνο για τις σπουδές τους!

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας και του αρμόδιου φορέα Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π με άδειες ίδρυσης και λειτουργίας. Υπάρχουν ιδιωτικά, αλλά και δημόσια ΙΕΚ, οι απόφοιτοι των οποίων οδηγούνται σε κοινές εξετάσεις Πιστοποίησης για να αποκτήσουν το Κρατικό Δίπλωμα.

Ξεφυλλίζοντας τους οδηγούς σπουδών των μεγαλύτερων ΙΕΚ μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες τομείς σπουδών και αναρίθμητες ειδικότητες που επιλέγονται με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Γαστρονομία και τουριστικά, επαγγέλματα υγείας και ομορφιάς, τεχνικά επαγγέλματα, πληροφορική, τέχνες και media είναι μερικοί μόνο από τους τομείς σπουδών που προσφέρονται σε ένα ΙΕΚ.

Η επιλογή της κατάλληλης ειδικότητας, αλλά και του κατάλληλου ΙΕΚ, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Στο άρθρο αυτό συγκεντρώσαμε και απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις για τις σπουδές σε ΙΕΚ που προκύπτουν κατά την έρευνα των ενδιαφερομένων.

1. Είναι το Δίπλωμα των ΙΕΚ αναγνωρισμένο;

Τα ΙΕΚ προσφέρουν Κρατικό Δίπλωμα (κατόπιν εξετάσεων Πιστοποίησης), που είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Πόσο διαρκεί η φοίτηση στα ΙΕΚ;

Οι σπουδές διαρκούν 2 χρόνια (4 εκπαιδευτικά εξάμηνα) με ένα επιπλέον εξάμηνο πρακτικής άσκησης.

3. Πότε μπορώ να ξεκινήσω;

Τα μαθήματα ξεκινούν κάθε Οκτώβριο, ενώ κάποια ΙΕΚ προσφέρουν τη δυνατότητα να ξεκινήσει κανείς στο εαρινό εξάμηνο, με έναρξη νέων τμημάτων το Φεβρουάριο. Οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί σύμβουλοι κάθε ΙΕΚ μπορούν να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

4. Παρέχεται αναβολή στράτευσης;

Τα ΙΕΚ μπορούν να εξασφαλίσουν αναβολή στράτευσης στους σπουδαστές τους έως και το 23ο έτος της ηλικίας τους.

5. Μπορώ να εργαστώ στο Δημόσιο με το δίπλωμα του ΙΕΚ;

Ναι, το Κρατικό Δίπλωμα ΙΕΚ είναι ισότιμο του δημοσίου και αποτελεί επιπλέον προσόν, παρέχοντας 150 επιπλέον μόρια στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

6. Είμαι λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία. Μπορώ να φοιτήσω σε ΙΕΚ;

Ναι και μπράβο σας που το σκέφτεστε! Εφόσον οι υπόλοιπες υποχρεώσεις σας το επιτρέπουν μπορείτε να ενταχθείτε στην ειδικότητα της επιλογής σας, αφού δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας.

7. Βοηθούν τα ΙΕΚ να βρω δουλειά;

Λόγω της πρακτικής άσκησης, που είναι υποχρεωτική, θα βρεθείτε πολύ σύντομα στην αγορά εργασίας. Από κει και πέρα, τα περισσότερα ΙΕΚ έχουν οργανώσει γραφεία διασύνδεσης ή σταδιοδρομίας. Μένει να διερευνήσετε κατά πόσο τα γραφεία αυτά διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία, τις διασυνδέσεις και τις συνεργασίες για να σας υποστηρίξουν στην αναζήτηση πρακτικής και μετέπειτα πλήρους εργασίας.

➔ Διάβασε περισσότερες συχνές ερωτήσεις για τα ΙΕΚ και τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις των ειδικών, στην ιστοσελίδα του Εκπαιδευτικού Ομίλου της Χρονιάς 2020!