Σύμφωνα με δημοσίευμα του Nordic Monitor, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει υποστεί ή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Αυτό που είναι γνωστό μέχρι σήμερα είναι ότι ο Ερντογάν είχε καρκίνο του παχέος εντέρου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 26 Νοεμβρίου 2011 στην Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν 57 ετών. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, ο καρκίνος ανακαλύφθηκε όταν ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε για πεπτικά προβλήματα και αίμα στα κόπρανα. 

Έχοντας αποφασίσει ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση, οι γιατροί του Ερντογάν άρχισαν να ρωτούν ποιος ήταν ο καλύτερος χειρουργός για να κάνει μια τέτοια επέμβαση. Το όνομα του καθηγητή Dursun Buğra, ενός πολύ γνωστού χειρουργού ήταν εκείνο που επικράτησε. Τελικά η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά από μια ομάδα χειρουργών και ειδικών με επικεφαλής τον Buğra και βοηθό του, Δρ Emre Balık. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφαιρέθηκαν περίπου 20 έως 25 εκατοστά του παχέος εντέρου του Ερντογάν.

Η μόνη επίσημη δημόσια δήλωση σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση ήρθε δύο ημέρες αργότερα, με το γραφείο του πρωθυπουργού να δηλώνει ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση και σύντομα θα επέστρεφε στη δουλειά. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε καρκίνο ή όγκο. 

Ο Ερντογάν πήρε εξιτήριο στις 30 Νοεμβρίου. Οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μετά τη χειρουργική επέμβαση τον έδειχναν να χαμογελά κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Είχαν βρεθεί στο σπίτι του Τούρκου ηγέτη στην Κωνσταντινούπολης στις 3 Δεκεμβρίου 2011. 

Η δεύτερη επίσημη εμφάνισή του Ερντογάν ήταν με τον τότε εμίρη του Κατάρ, Σέιχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι. Οι δύο τους είχαν συναντηθεί επίσης στο σπίτι του πρώτου στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Δεκεμβρίου 2011. Ο Ερντογάν χρειάστηκε να ξαναυποβληθεί σε χειρουργείο τον Φεβρουάριο του 2012. Μέχρι τότε ζούσε με μία σακούλα, στην οποία συγκεντρώνονταν τα κόπρανά του.

Ένας ειδικός χειρουργός που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση του σημερινού Τούρκου προέδρου, αποκάλυψε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Nordic Monitor ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία, αλλά όχι σε ακτινοβολίες.

Η επιληπτική κρίση και η ανησυχία των γιατρών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Nordic Monitor, ο Ερντογάν πάσχει και από επιληψία. Στις 17 Οκτωβρίου 2006 βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Εθνοσυνέλευση, όταν ξαφνικά έπαθε κρίση. Οι σωματοφύλακές του σταμάτησαν το αυτοκίνητο και τον κλείδωσαν μέσα από τον πανικό τους. Έπρεπε στη συνέχεια να σπάσουν τα παράθυρα με μια βαριοπούλα, για να τον απεγκλωβίσουν και ο Τούρκος πρόεδρος εταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο. Το γραφείο του αναγκάστηκε να βγάλει μία ανακοίνωση, στην οποία ισχυριζόταν ότι έπεσε η αρτηριακή πίεση του, εξαιτίας της νηστείας που ακολουθούσε.

Στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε απευθείας στο ακτινολογικό, όπου έκανε αξονική τομογραφία. Όταν ο ίδιος συζήτησε με τον γιατρό απομακρύνθηκαν όλοι οι νοσοκόμοι και το διοικητικό προσωπικό, ενώ δεν υπήρξε ποτέ επίσημο εξιτήριο ή αιτιολογία. Η νευρολόγος δρ. Fethiye Sümer Güllap ήταν η πρώτη που εξέτασε τον Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος υπέφερε από μία κρίση επιληψίας. Αργότερα, υποστήριξε ότι τα σχετικά επίσημα έγγραφα εξαφανίστηκαν από το νοσοκομείο. Η γιατρός έχασε τη ζωή της σε ηλικία 42 ετών, κάτω από ύποπτες συνθήκες.

Ο δημοσιογράφος Σερντάρ Οζόι που τράβηξε τις φωτογραφίες του Ερντογάν, όταν μεταφερόταν στο νοσοκομείο, συνελήφθη από τους σωματοφύλακες του προέδρου. Η κάμερα του κατασχέθηκε. Τους ισχυρισμούς για επιληψία ενίσχυσε και ο κυβερνητικός αξιωματούχος Fuat Avni στο Twitter τον Μάιο του 2016 όταν έγραψε ότι οι επιληπτικές κρίσεις του Ερντογάν είχαν αυξηθεί και οι γιατροί του ανησυχούσαν ότι μπορεί να πάθει κρίση ενώ μιλούσε δημόσια