Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 με στόχο αρχικά να ξεκαθαρίσει πως απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές. Σχεδόν μας έχει πείσει. Αν ήταν να προκαλέσει εκλογές τον Μάιο, θα έπρεπε να τις προκηρύξει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Φαίνεται πλέον αδιανόητο να αλλάξει στάση σε μια εβδομάδα. «Εχω συνηθίσει να χάνω τις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω τις εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», είπε ο κ. Τσίπρας, αν και επιβεβαίωσε πως είχε δεχθεί και δέχτηκε εισηγήσεις επ’αυτού, εμμένοντας πάντως στην στρατηγική εξάντλησης της τετραετίας, που θα αποτυπώσει και μιας μορφής επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα, αφού εάν συμβεί, θα πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση που θα εξαντλήσει το συνταγματικό της όριο από το 1989. Εάν λοιπόν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, οι εκλογές έχουν κλειδώσει για τον Οκτώβριο. Το ερώτημα είναι, γιατί επιλέγει να αποφύγει τις ταυτόχρονες κάλπες το Μάιο. Προβλέπει εκλογές «ντέρμπι» με μικρή διαφορά, πιθανότατα ανατρέψιμη μέχρι τον Οκτώριο; Ή έχει αποθαρρυθνθεί από μετρήσεις που δείχνουν τη διαφορά αμετακίνητη;

Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τις υποθέσεις Novartis και Πετσίτη, βλέποντας “σκάνδαλο” που που πρέπει να διερευνήσει η δικαιοσύνη στη μια υπόθεση και “σκανδαλολογία” στην άλλη, καλύπτοντας πλήρως το στενό του συνεργάτη, Νίκο Παππά: “Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πώς ζούμε”, είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας το μεν σκάνδαλο Novartis ως υπαρκτό, με σπατάλη δημοσίων πόρων, προσθέτοντας μάλιστα ότι το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της υπουργοποίησης πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της διεύρυνσης που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της προοδευτικής συμμαχίας, φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί της επιλογής του, μετά και την κριτική που ασκείται από μεγάλο κομμάτι του βασικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. “Η ζωή προχωράει, αυτοί έκαναν λάθος όπως αποδεικνύεται γιατί εγώ εξακολουθώ να ασκώ κριτική σ’ εκείνη την περίοδο. Κάνουν την αυτοκριτική τους και δηλώνουν την διαθεσιμότητά τους για μια προοδευτική πορεία της χώρας”, σχολίασε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην προσθήκη στελεχών των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, που φαίνεται ότι δεν γίνεται αποδεκτή με ενθουσιασμό από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα του αφορολόγητου, είπε ότι “δεν πρόκειται να μειωθεί, όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ”, που φαίνεται πως θα είναι και η βασική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για τις εκλογές, ενώ υπερασπίστηκε για ακόμη μια φορά τη συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα πέτυχε με αυτήν, λύνοντας ένα διπλωματικό θέμα που η χώρα αδυνατούσε να λύσει για 30 σχεδόν χρόνια.