Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παίρνει από σήμερα και για λίγους μήνες τη θέση της Έλενας Κουντουρά στο υπουργείο Τουρισμού. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι γνωστό πως στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ είναι εδώ και μερικές εβδομάδες μέρος της «Προοδευτικής Συμμαχίας», κάτι που είχε αποτέλεσμα την αποχώρηση αρκετών στελεχών του κόμματος που δεν συμφωνούσαν με τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πάντως, θα έχει ένα ρεκόρ: θα είναι ο πρώτος ορισμένος υπουργός, ο οποίος δεν στηρίζει την κυβέρνηση. Και μπορεί στα λόγια ο κ. Θεοχαρόπουλος να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πρόσφατη διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε χώρα στη Βουλή μετά το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου, ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν είχε δεχθεί να στηρίξει την κυβέρνηση, έστω και αν υπερψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

«Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση, και μάλιστα στο τελευταίο διάστημα της θητείας της, δεν μπορεί παρά να αφορά τη συνολική εικόνα του κυβερνητικού έργου. Για όσες και όσους ανήκουμε στον προοδευτικό χώρο, το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα έχει να κάνει με το αν η παρούσα κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές με στόχο την πραγματική έξοδο από την οικονομική κρίση με ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Δεν το έχει κάνει», έλεγε τότε, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. 

Κατηγορούσε την κυβέρνηση για ασφυκτικά πρωτογενή πλεονάσματα και για λιτότητα, αλλά και φορολογική αφαίμαξη των πολιτών. «Γι’ αυτό δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την πολιτική. Το ίδιο, εξάλλου, πράξαμε και τον Ιούνιο του 2018 στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το διαπραγματευτικό της κεφάλαιο. Γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση προοδευτική, για να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά τους στόχους αυτούς», τόνιζε πριν από τέσσερις μήνες ο κ. Θεοχαρόπουλος. 

«Σήμερα ο Καμμένος έφυγε, αλλά το ζήτημα είναι η αλλαγή των πολιτικών. Το θέμα είναι να αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές. Για να αλλάξουν αυτές, χρειάζεται μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από εκλογές», έλεγε ο κ. Θεοχαρόπουλος, τέλος. Και μπορεί εκλογές να μην έγιναν και νέα κυβέρνηση να μην προέκυψε, αλλά ο ίδιος έγινε υπουργός της ίδιας και απαράλλαχτης κυβέρνησης που εκείνη τη μέρα…καταψήφισε.