Το 2014 οι ευρωεκλογές έλαβαν χώρα στις 25 Μαΐου. Ουσιαστικά, δηλαδή, ακριβώς την ίδια περίοδο με τις φετινές ευρωεκλογές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στις 26 του μηνός. Τότε, λοιπόν, και παρά το γεγονός ότι είχε αλλάξει μόλις το εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των εκλογών από λίστα σε σταυρό, με εκλογική περιφέρεια όλη την επικράτεια, το κράτος έπραξε τα δέοντα και προκήρυξε τους όρους του παιχνιδιού σε εύλογο χρόνο.

Με δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ κατά το κοινώς λεγόμενο), την 1075 και την 1077 του 2014 καθορίστηκαν από τα συναρμόδια υπουργία τόσο ο χρόνος προβολής των πολιτικών κομμάτων στα ΜΜΕ, όσο και η έκτακτη εκλογική χρηματοδότηση που λαμβάνουν, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο κόστος των εκλογών. Αυτά το 2014. Το 2019, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουμε 7 Μαϊου, απομένουν 19 μέρες ως τις ευρωεκλογές και καμία ΚΥΑ δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Το εκλογικό σύστημα δεν άλλαξε, ούτε μετεβλήθησαν με κάποιον τρόπο οι όροι του παιχνιδιού. Αλλά, τα συναρμόδια υπουργεία καθυστερούν. 

Κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να πει ότι είναι απλώς το…μεγαλείο της ελληνικής διοίκησης. Αλλά, όσοι ασχολούμαστε με το σπορ, ξέρουμε ότι συνήθως το κράτος είναι οργανωμένο όσον αφορά τη διενέργεια των εκλογών. Εδώ, η κυβέρνηση επέλεξε τη μπαχαλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας, τόσο με τον νόμο του Κλεισθένη για την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και με την ταυτόχρονη διενέργεια του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις Ευρωεκλογές. Αυτό δεν είχε συμβεί το 2014, όταν ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών είχε προηγηθεί κατά μια εβδομάδα και αυτό είχε νόημα. Τώρα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει να κάνουν καταμέτρηση σταυροδοσίας για τα ευρωψηφοδέλτια, τα δημοτικά ψηφοδέλτια, τα περιφερειακά και, όπου υπάρχουν και τα τοπικά συμβούλια. 

Δεν είναι, λοιπόν, απλώς μια συνηθισμένη ανοργανωσιά. Εδώ η κυβέρνηση κάνει ένα σοβαρό φάουλ με την προκήρυξη των όρων του παιχνιδιού. Απέχουμε λιγότερες από τρεις εβδομάδες από τις εκλογές και τα κόμματα, φερ ειπείν, δεν ξέρουν τι θα πρέπει να κάνουν με τα σποτ τους. Αν το προσέξετε, αυτή τη στιγμή δεν παίζουν τηλεοπτικά σποτ στα κανάλια. Μόνο στα socialmediaπου δεν υπάγονται σε ρύθμιση ξεκίνησαν δειλά-δειλά κάποια κόμματα να κάνουν καμπάνια. 

Αυτές δεν είναι οι πρώτες εκλογές που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως επικεφαλής της κρατικής μηχανής. Άρα, ξέρουν πώς λειτουργούν οι διαδικασίες. Σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα κάναμε καν αυτή τη συζήτηση. Οι κανόνες του παιχνιδιού θα ήταν έγκαιρα γνωστοί και όλοι θα έπαιζαν αναλόγως. Εδώ, όμως, πρέπει να αναδεικνύουμε δημοσιογραφικά ακόμα και τα αυτονόητα. Για να μην πάμε, λοιπόν, σε δεύτερες σκέψεις περί…δόλου, η κυβέρνηση έχει σήμερα μια δουλειά να κάνει: να ολοκληρώσει την επεξεργασία αυτής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και να τη δώσει άμεσα στη δημοσιότητα. 

Διότι, δεν μπορεί, την ώρα που κραυγάζεις για ντιμπέιτ- που άλλωστε δεν είναι και θεσμοθετημένο- να μην εκπληρώνεις τις πιο συμβατικές των υποχρεώσεων του κράτους.