Από όποια πλευρά κι αν κοιτάξεις, (αν δεν φοράς παρωπίδες και δεν ακολουθείς πιστά ένα κόμμα χωρίς να αναλύεις τα γεγονότα) το πιθανότερο είναι να αισθανθείς αηδία.

Ένα ακόμα τρανό παράδειγμα της πολιτικής αυτής υποκρισίας είναι το κωμικό σήριαλ των τελευταίων ημερών με τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στο κότερο του επιχειρηματία Παναγόπουλου.

Από τη μία πλευρά έχεις την υποκρισία της «αριστερής κυβέρνησης» που υποστηρίζει πως οι στενές φιλικές σχέσεις του πρωθυπουργού με έναν επιχειρηματία και οι διακοπές πολυτελείας δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική πραγματικότητα. Έχω πει κι άλλες φορές πως το γεγονός ότι ο νυν πρωθυπουργός δεν είναι αριστερός, προσωπικά δεν με ενοχλεί.

Με ενοχλεί όμως αφάνταστα το ότι συνεχίζει να δηλώνει αριστερός και να αποκαλεί την πολιτική που ασκεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια ως «αριστερή πολιτική».

Είναι σαν να προσπαθεί να σε πείσει κάποιος πως έξω είναι νύχτα, στις 3:00 το μεσημέρι και να σε θεωρεί τόσο αφελή που θα το πιστέψεις.

Δεν λέω πως αν κάποιος είναι αριστερός οφείλει να κάνει διακοπές σε κάμπινγκ για να το αποδείξει. Άλλωστε το τελευταίο που θα πρέπει να αποτελεί δείγμα της αριστερής ή μη αριστερής πολιτικής του Τσίπρα είναι το που πέρασε τις διακοπές του. Δεν λέω καν πως στην ουσία, ο Τσίπρας έκανε κάτι το μπεμπτο. Αλλά είναι γνωστό το ρητό για την γυναίκα του Καίσαρα.

Από την άλλη πλευρά έχουμε την απίστευτη υποκρισία της αντιπολίτευσης. Βγήκε, για παράδειγμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα σε μία τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ και δήλωσε πως «δεν ξανάγινε πρωθυπουργός να έχει φιλική σχέση με επιχειρηματία». Δεν κάνω πλάκα. Αυτό ακριβώς είπε. Ο Άδωνις. Ο Γεωργιάδης. Το είπε και δεν ντράπηκε. Το είπε και δεν πέσανε τα φώτα στο στούντιο να τον πλακώσουν.

Αυτοί που χρόνια ολόκληρα κάνουν διακοπές σε κότερα και βίλες επιχειρηματιών, πηγαινοέρχονται με ιδιωτικά ελικόπτερα και αεροπλάνα επιχειρηματιών, κανονίζουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν με βάση τις φιλικές τους σχέσεις με τους επιχειρηματίες, αυτοί κουνάνε τώρα το δάχτυλο και μιλούν για «ηθικό παράπτωμα».

Ας πουν τουλάχιστον την αλήθεια. Πως αυτό που τους ενοχλεί ουσιαστικά είναι πως ο Τσίπρας φαίνεται να μπαίνει πλέον και σε αυτά τα... χωράφια τους.

Μπορεί να σκέφτονται δηλαδή πως αν ο νυν πρωθυπουργός πηγαίνει διακοπές με σκάφος, εκείνος που θέλει να γίνει πρωθυπουργός με τι θα πάει; Με ιδιωτικό υπερωκεάνιο;

Αυτοί που είναι μαθημένοι σε αυτές τις διακοπές, αυτοί που από μικρά παιδιά έχουν συνηθίσει να κάνουν διακοπές σε σκάφη, τι θα κάνουν αν ο οποιοσδήποτε πλέον μπορεί επίσης να βρεθεί σε ένα κότερο; Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται;

Αυτό το παράπονο τους, ναι το ακούω. Σε αυτό έχουν δίκιο οι άνθρωποι.