Το έχουμε ξαναδεί το έργο με τα πακέτα παροχών πριν τις εκλογές - κυρίως όταν η χώρα ζούσε την προ-μνημονιακή της κανονικότητα - ποτέ όμως δεν κατάφεραν να αλλάξουν το προδιεγραμμένο πολιτικό αποτέλεσμα της κάλπης. Το πακέτο Τσίπρα έχει ξεκάθαρη στόχευση τα μεσαία στρώματα, που επλήγησαν δραματικά την τελευταία τετραετία από την επιλογή της κυβέρνησής του να υπερφορολογήσει μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου - όπως η ίδια δήλωνε -  να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τα πιο αδύναμα στρώματα. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα προϊόντα της είναι ευεργετική για την οικονομία, όπως και η μείωση της έκτακτης εισφοράς που θα ελαφρύνει το κόστος στους συνεπείς φορολογουμένους.

Η κίνηση Τσίπρα είναι όμως “too little, too late”, (ελληνιστί πολύ λίγα και πολύ αργά), για ένα μεγάλο κομμάτι των φορολογουμένων που είδαν τα εισοδήματά τους να πλήττονται στην τελευταία τετραετία και στην ουσία να πληρώνουν οι ίδιοι τα σπασμένα της περήφανης διαπραγμάτευσης και της εξαλλοσύνης του πρώτου εξαμήνου του 2015. Οι προοπτικές της οικονομίας υπονομεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό και οι ρυθμοί ανάπτυξης παρέμειναν αρνητικοί ή και υποτονικοί την περίοδο 2015 - 2018, σε μια εποχή που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ήταν θετικό. Η ευκαιρία χάθηκε.

Το πακέτο παροχών ανακοινώθηκε 19 μέρες πριν τις ευρωεκλογές με την κυβέρνηση να αδυνατεί μέχρι σήμερα να ορίσει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού στο προσκήνιο παραμένουν οι διακοπές Τσίπρα στο κότερο του εφοπλιστή Παναγόπουλου, η επίθεση Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο αλλά και η έρευνα του ΣΚΑΙ για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού στις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Και ανακοινώνονται μια μέρα πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, με τον Πρωθυπουργό να επιχειρεί να εστιάσει την κουβέντα στο οικονομικό του πακέτο, μακριά από ζητήματα που τον φθείρουν. Ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να προλάβει την νομοθέτηση αντίστοιχων πρωτοβουλιών από μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Η βιασύνη όμως της κυβέρνησης να χορηγήσει την 13η σύνταξη μέσα στο μήνα, δείχνει πως αν μη τι άλλο στο Μαξίμου δεν αποκλείουν πλέον τις εκλογές τον Ιούνιο.