Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή με τον πρωθυπουργό. Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαϋλώνεται, το κυβερνών κόμμα χάνει ουσιαστικά για πρώτη φορά, γιατί δεν… πιάνουμε την πρώτη φορά του 2012. Τίποτα από όσα έκανε ο κ. Τσίπρας δεν λειτούργησε επί της ουσίας: ούτε το βοήθημα στους συνταξιούχους, ούτε οι υποσχέσεις για αύξηση της κατώτατης σύνταξης, ούτε οι μειώσεις ΦΠΑ, ούτε οι απειλές ότι με τη ΝΔ θα δουλεύουμε όλοι επτά ημέρες την εβδομάδα. Απολύτως τίποτα. Το μόνο που κατάφερε είναι να ανεβάσει το εθνικό του ποσοστό και να διατηρήσει μια βάση αναφοράς, όντας ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστηματος.

Είναι σαφές ότι τα κυβερνητικά στελέχη έχουν περάσει σε θέση άμυνας. Για να είμαστε ειλικρινείς, ίσως η πρόσκρουση στα πραγματικά δεδομένα να ήταν πολύ οδυνηρή για ορισμένους και ορισμένες. Δεν έχει σημασία, βεβαίως. Πλέον, η επόμενη μέρα για τον πρωθυπουργό είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ό,τι και αν πει, σε όποια κίνηση και αν καταφύγει, όπως π.χ. σε έναν ανασχηματισμό, το ρολόι του μετράει αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα μάξιμουμ σε τέσσερις μήνες. Είναι μη ανεπαρκής χρόνος, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει το ποσοστό και να κερδίσει και αυτό έχει καταστεί ήδη σαφές σε πολλούς, ακόμα και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν.

Η βραδιά, όμως, δεν έχει μόνο ηττημένο. Έχει κυρίως νικητή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβητήθηκε ως «λίγος». Ότι «δεν μπορεί». «Δεν τραβάει». «Δεν αντέχει τη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. Και την κρίσιμη ώρα, εκμεταλλευόμενη και τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ άνοιξε περπατησιά διεύρυνε την εκλογική της απήχηση και προσέλκυσε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Με το ποσοστό που πετυχαίνει και δεδομένη τη χαλαρότητα της ευρωκάλπης, η ΝΔ βάζει υποθήκη αυτοδυναμίας, ιδίως εφόσον στην επόμενη Βουλή μπουν 5-6 κόμματα. Δεν είναι απίθανο, απέχει άλλωστε ελάχιστες μονάδες από το ποσοστό που το 2015 θεωρήθηκε άνευ προηγουμένου θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετα από τέσσερα χρόνια χωρίς καμία εκλογική διαδικασία, επέλεξε να βάλει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μαζί, για να φθείρει τη ΝΔ μέσω των αυτοδιοικητικών συγκρούσεων. Του γύρισε μπούμερανγκ. Και η καταγραφή του σε αυτοδιοικητικό επίπεδο είναι ισχνή και η ΝΔ δεν πτοήθηκε σε καμία περίπτωση, κατάγοντας μια καθαρή νίκη. 

Τη συνέχεια θα τη δούμε. Έχουμε, για παράδειγμα, αλλαγή σκυτάλης και στην τρίτη θέση- σε μια άκρως ελπιδοφόρα εξέλιξη-, με το ΚΙΝΑΛ να σκοράρει καλά και να υποσκελίζει τη Χρυσή Αυγή, η οποία δυστυχώς διατηρεί κάποιες δυνάμεις. Την ίδια ώρα, όμως, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου παίρνει ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή, «σκουπίζει» τους ΑΝΕΛ και βάζει με τη σειρά της υποθήκη να γίνει ο πρωταγωνιστής του χώρου ανάμεσα στη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή. 

Οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα έχουν μείζον πολιτικό ενδιαφέρον. Με ψυχραιμία, θα πρέπει να καταγραφούν οι νέοι συσχετισμοί. Ένα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πολιτικά, ο Αλέξης Τσίπρας απόψε έχασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαντάζει ως το νέο πολιτικό φαβορί για την πρωθυπουργία. Τελικά, έγινε το 1-0 που έλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ.