Αν τα πράγματα πάνε,όπως αναμένονται, τα χαμόγελα στα γραφεία της ΝΔ θα είναι πλατιά. Η αλήθεια είναι ότι πάει καιρός από τότε που η ΝΔ κέρδισε καθαρά, εμφατικά τις εκλογές. Ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς το 2012 χρειάστηκε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για να επικρατήσει του ανερχόμενου τότε αστέρα, Αλέξη Τσίπρα. Στις 19:00, δε, αν δεν υπάρξει καμία έκπληξη, ένας άνθρωπος που δεν πανηγυρίζει έντονα, θα έχει κάθε δικαίωμα στο «ξέσπασμα». Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Δεν θα το κάνει δημόσια. Θα το κάνει στο γραφείο του, στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς 62, με θέα τη λαχαναγορά. Και, μετά τις 21:00, εφόσον υπάρχει καθαρό αποτέλεσμα, θα κατέβει στο ισόγειο των γραφείων της ΝΔ, θα μπει στην αίθουσα, όπου γίνονται συνήθως κομματικές συνεδριάσεις και θα κάνει τη δήλωσή του. Μια δήλωση που, μπορώ να το προβλέψω σχεδόν, θα είναι χαμηλών τόνων και ενωτική, με σύνθημα για φυγή προς τα εμπρός. 

Σε αυτή την αίθουσα θα είναι λίγοι άνθρωποι. Κάποιοι ήταν μαζί του από τις πρώτες μέρες, το 2015, από το γραφείο της Ευφρονίου στο Παγκράτι. Άλλοι, ήρθαν στην πορεία και προσέθεσαν στην προσπάθεια της ΝΔ να επιστρέψει στην εξουσία. Κατά βάση, όμως, θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα μιλά στους πολίτες. Αυτή τη φορά, όχι ως πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ως πρωθυπουργός. Ακόμα και αν δεν έχει επισφραγιστεί το τυπικό του πράγματος. 

Ακολουθώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη από εκείνες τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2016 που εξελέγη στην αρχηγία της ΝΔ. Βρέθηκε απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στην εποχή της παντοκρατορίας του πρωθυπουργού. Θεωρήθηκε «λίγος», γιατί δεν ήταν τόσο επικοινωνιακός στην αρχή. «Δεν τραβάει ο Κυριάκος» έλεγαν πολλοί «σοφοί» περί τα γαλάζια τεκταινόμενα. «Δεν μπορεί το παιδί» έλεγαν άλλοι που θεωρούσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι φτιαγμένος από ένα υλικό αλλιώτικο, ανθεκτικό στη φθορά του χρόνου και της εξουσίας. Όσοι τα είπαν αυτά, έκαναν το βασικότερο λάθος που θα μπορούσαν να κάνουν σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη: τον υποτίμησαν. 

Ο ίδιος δούλεψε μεθοδικά. Η ΝΔ των αρχών του 2016 δεν είναι ίδια με τη ΝΔ του καλοκαιριού του 2019. Ένα κόμμα σαρωμένο από την τριπλή ήττα (μαζί με το δημοψήφισμα) του 2015, βυθιζόταν σε έναν κύκλο εσωστρέφειας μετά από μια πολύ δύσκολη εσωκομματική αναμέτρηση. Κι όμως, η εκλογή Μητσοτάκη λειτούργησε σωτήρια. Νέα μέλη γράφτηκαν στο κόμμα, άνθρωποι που δεν ψήφιζαν τόσο ΝΔ όσο Κυριάκο. Ο Μητσοτάκης ανανέωσε τις δομές, ακόμα και αν δεν έκανε ολικές ρήξεις. Έβαλε νέα πρόσωπα στο παιχνίδι, ακόμα και αν δεν σάρωσε τους παλιούς. Νοικοκύρεψε τα οικονομικά του κόμματος, ακόμα και αν υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες. Και, το κυριότερο, είχε από πολύ νωρίς ένα πολύ σαφές πλάνο, όχι απλώς για το πού θέλει να πάει το κόμμα, αλλά το πού θέλει να πάει τη χώρα. 

Ο κόσμος βλέπει μια εικόνα στην τηλεόραση. Πέρα από αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος μορφωμένος, καταρτισμένος, ευρυμαθής. Κατέχει την έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού. Θέτει έναν στόχο και καταστρώνει μια στρατηγική, για να τον επιτύχει. Μια καθαρή νίκη απόψε θα του λύσει τα χέρια. Στην προεδρία της ΝΔ, όταν κέρδισε με 53%, χρειάστηκε να κινηθεί αργά και μεθοδικά. Στην περίπτωσή μας τώρα, χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης θα πατήσει γκάζι από την πρώτη μέρα, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο που καταστρώνει λεπτομερώς εδώ και αρκετούς μήνες. 

Η χώρα, αργά και άτολμα, έχει αρχίσει να μπαίνει σε μια νέα φάση κανονικότητας. Δεν αρκεί όμως αυτό. Χρειάζεται μια γερή ώθηση για να φύγουμε μπροστά. Ο κόσμος ψηφίζει αυτόν που κάποιοι με περισπούδαστο ύφος θεωρούσαν «λίγο», επειδή δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια, υπόσχεται λίγα και κοστολογημένα και, κυρίως, εμφανίζεται ικανός να εγγυηθεί τη μετάβαση της χώρας στην επόμενη μέρα. 

Τώρα, λοιπόν, είναι η πιο μεγάλη ώρα του Κυριάκου. Δεν έχει πίστωση χρόνου, ακόμα και αν κερδίσει εμφατικά. Αν, όμως, μπορώ να μαντέψω κάτι, καλύπτοντας τον Μητσοτάκη για 3,5 χρόνια ως αρχηγό της αντιπολίτευσης, εκτιμώ ότι αυτό δεν τον φοβίζει. Τουναντίον, τον κινητροδοτεί να προχωρήσει με γοργά βήματα και να ξεκινήσει να υλοποιεί το σχέδιο που έχει στο συρτάρι του γραφείο του. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τους υπολογισμούς, λοιπόν, η ευκαιρία του είναι εδώ. Θα μπει σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της ΝΔ ως πρόεδρος του κόμματος και θα βγει το βράδυ ως πρωθυπουργός. 

Και η Δευτέρα θα είναι μια άλλη μέρα. Για τη χώρα.