Ευτυχώς για τον ίδιο, η χώρα δεν είναι πλέον σε μνημόνιο, μισθοί και συντάξεις δεν κόβονται και το κλίμα στην οικονομία φαίνεται θετικό. Εάν αποφύγει και μια ένταση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης θα μπει στο φθινόπωρο με την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θα παίξει και σε ένα ευνοϊκό μιντιακό περιβάλλον και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μικρή επιρροή. Ίσως το πλέον επικίνδυνο πεδίο να αφορά τα θέματα νόμου και τάξης, όπου θα πρέπει αφενός να επιβάλλει το αίσθημα ασφαλείας, αφετέρου να διασφαλίσει ότι δεν θα τραβήξει τα πράγματα στα άκρα με ομάδες και συλλογικότητες που τρέφονται από την ένταση και τον κλεφτοπόλεμο.

Απέναντί του θα έχει ένα ΣΥΡΙΖΑ που - κόντρα στις προβλέψεις - δεν υπέστη τελικά καμία στρατηγική ήττα. Διατηρήθηκε ως ο ισχυρός δεύτερος πόλος στο πολιιτκό σύστημα, με ποσοστό άνω το 31%. Ο Τσίπρας είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης του αντι-δεξιού μετώπου, δεν αντιμετωπίζει καμία ουσιαστική απειλή από την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και θα έχει όλο το χρόνο να ανασυνταχθεί και να κλείσει αρκετούς εσωκομματικούς λογαριασμούς. Θα πρέπει βέβαια σύντομα να αποφασίσει τί είδους αντιπολίτευση θα επιλέξει, εάν θα συνεχίσει στο δρόμο του αριστερού ακτιβισμού, ή εάν θα φορέσει για τα καλά το κοστούμι της συστημικότητας. Η δεύτερη επιλογή φαντάζει η πιο πιθανή. Και με τον Βαρουφάκη στη βουλή,το αντισυστημικό λάβαρο θα σηκώνεται καλύτερα από τον άνθρωπο που ακόμη και σήμερα μπορεί να λέει πως δεν συμβιβάστηκε. Στη νέα βουλή θα μας λείψει - ευτυχώς - το ακροδεξιό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, ίσως η πιο ευχάριστηση είδηση της χθεσινής βραδιάς. Η πιο δεξιά έκφανση θα είναι αυτή της Ελληνικής Λύσης που ευνοήθηκε από την τροπή στο Μακεδονικό και κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο, που λογικά θα επιδιώξει πιο προσεκτική στάση από τους χρυσαυγίτες.

Μοιάζει σαν η Οδύσσεια της κρίσης να κλείνει τον δεκαετή της κύκλο, όπως περίπου άνοιξε. Η εποχή Μητσοτάκη ξεκινάει 10 χρόνια μετά την είσοδο μας στην κρίση, με ένα εκλογικό αποτέλεσμα που μοιάζει πιο κανονικό και προσιδιάζει ίσως στις εκλογές του 2009, τότε που η χώρα εξέλεξε ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση και είχε ισχυρή αντιπολίτευση. Ας ελπίσουμε πως, δέκα χρόνια μετά, θα αποδειχθούν όλοι αρκετά πιο ώριμοι.