Το μπλοκάκι αυτό απέκτησε μυθικές διαστάσεις, κυρίως γιατί όσοι συναντούσαν τον πρώην Πρωθυπουργό, σπάνια τον έβλεπαν να το αποχωρίζεται. Αυτός ήταν ο τρόπος αξιολόγησης των κυβερνητικών πεπραγμένων, πριν από δυο δεκαετίες.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον νέο υπουργό Επικρατείας, μπορεί να φαίνεται νεοτερικό και καινοτόμο για τα δικά μας δεδομένα, υπάρχει πάντως και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε αρκετές δυτικές χώρες. Στο αγγλοσαξονικό πολιτικό σύστημα, όπου ο Πρωθυπουργός ή ο Πρόεδρος διαθέτει ισχυρή ομάδα υποστήριξης, οι δομές αυτές είναι θεσμοθετημένα εδώ και χρόνια. Στον Λευκό Οίκο, υπάρχει ένας πανίσχυρος Chief of Staff (Προσωπάρχης) στον οποίο απευθύνονται όλοι οι υπουργοί, πριν συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο. Μια πανίσχυρη μονάδα πολιτικής, υποστηρίζει συνήθως τις λειτουργίες του και τα στελέχη της συνομιλούν με συνδέσμους στα υπουργεία για να παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο. Στη Βρετανία, το Cabinet Office, κάτι σαν το υπουργείο Προεδρίας, υποστηρίζει όλες τις υπηρεσίες του Πρωθυπουργού, γι’αυτό και το κτίριο εφάπτεται του Πρωθυπουργικού γραφείου. Στο Παρίσι, η Γενική Γραμματεία της Προεδρίας διαθέτει μια αντίστοιχη δομή, που συντάσσει προτάσεις πολιτικής κι επιτρέπει στον Πρόεδρο να συντονίζει και να παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο.

Ο νέος τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης, με τις συνεχείς αξιολογήσεις και τον συντονισμό του έργου των υπουργείων, αποτυπώνει την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει εξαρχής ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας αλλά και να δημιουργήσει μια δομή που θα προσιδιάζει σε πετυχημένα μοντέλα του εξωτερικού. Η ιδέα είναι εξαιρετική και οι άνθρωποι που θα κληθούν να την εφαρμόσουν, οι κκ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος, έχουν την σχετική κατάρτιση και την κατάλληλη εμπειρία. Θα τους συνεπικουρούν μάλιστα τρεις νέοι γενικοί γραμματείς με πολύ δυνατά βιογραφικά. Για να λειτουργήσει όμως το σύστημα με ευελιξία κι αποτελεσματικότητα, θα πρέπει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να νομιμοποιήσει πολιτικά τη νέα δομή απέναντι στους υπό έλεγχο υπουργούς. Αντίστοιχες προσπάθειες απέτυχαν στο παρελθόν, ακριβώς γιατί οι υπουργοί ένιωθαν παντοδύναμοι και θεωρούσαν ότι δεν λογοδοτούν πουθενά - παρά μόνο στους ψηφοφόρους τους. Κοινώς, ο Μητσοτάκης πρέπει να πάρει το ηλεκτρονικό μπλοκάκι παραμάσχαλα. Κάπως σαν τον Σημίτη.