Επί τριάμιση χρόνια στην αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διεθνείς επαφές. Έβλεπε κομματικούς ομολόγους του, ηγέτες ξένων κρατών, παράγοντες-κλειδιά, επενδυτές, τραπεζίτες κ.ο.κ. Έχτιζε, με άλλα λόγια, μια ατζέντα επαφών με σαφή βλέψη να την αξιοποιήσει, εφόσον γίνει πρωθυπουργός, προκειμένου να εξυπηρετήσει το στρατηγικό του σχέδιο. 

Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, κέρδισε τις εκλογές με εμφατικό τρόπο. Είναι, ουσιαστικά, ο πρώτος μεταμνημονιακός πρωθυπουργός, με μια καθαρή τετραετία μπροστά του, εκτός απροόπτου τουλάχιστον. Δεν έχει, όμως, την πολυτέλεια της αναμονής για μια τετραετία. Η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται, οι παραγωγικές τάξης της Ελλάδας στενάζουν και, γενικώς, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είναι σαφές, δε, ότι για να έρθει αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη στη χώρα, θα πρέπει να μπουν και λεφτά, τα οποία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό. 

Το παρθενικό ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, λοιπόν, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Βεβαίως, θα έχει και μια σειρά υψηλών διμερών επαφών. Δεν βλέπεις κάθε μέρα τον Τραμπ, ούτε έχεις την ευκαιρία να συζητήσεις τετ-α-τετ με τον Ερντογάν. Και, επίσης, η κατάσταση στα Βαλκάνια εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη, παρά τον εφησυχασμό του διεθνούς παράγοντα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει απευθείας με σημαίνοντες ηγέτες, σε μια περίοδο πλείστων όσων ανοιχτών εκκρεμοτήτων στην περιοχή μας: από την ένταση με την Τουρκία και το Κυπριακό, στην ανανέωση της Κοινής Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ και στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Οι συναντήσεις αυτές, λοιπόν, προδήλως είναι βαρύνουσες. Όμως, οι οικονομικές επαφές του κ. Μητσοτάκης είναι ακόμα πιο κομβικές. Οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ελληνική περίπτωση, την ταχύτητα με την οποία κινείται η κυβέρνηση, αλλά και το στίγμα μεταρρυθμιστικών προθέσεων του πρωθυπουργού. Ακόμα, όμως, υπάρχει στάση αναμονής. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι παρών σε μεγάλη εκδήλωση της Goldman Sachs, παρόντος του ισχυρού άνδρα της Ντέιβιντ Σάλομον. Θα δει σε τετ-α-τετ τον Τζέιμι Ντάιμον, ισχυρό άνδρα της JP Morgan. Και, τέλος, θα έχει ένα γεύμα εργασίας με πολύ βαριά ονόματα της αμερικανικής επενδυτικής κοινότητας, με τη μεσολάβηση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. 

Totimingτης επίσκεψης Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Η χώρα μας προσφέρει μια καλή προοπτική για απόδοση κεφαλαίου, εφόσον, βεβαίως, διευκολυνθεί και η επένδυση αυτού. Δεν είναι απλό να πατάξεις τη μυθική ελληνική γραφειοκρατία, αλλά χρειάζεται και λίγη βούληση. Είναι μια φράση που έχει πει αρκετές φορές ο κ. Μητσοτάκης για να τον ακούνε κυρίως οι έξω: we mean business. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αυτό που λέει το εννοεί. Ο πρωθυπουργός ξέρει, παράλληλα, τον τρόπο που οι Αμερικανοί κάνουν business. Ξέρει ότι λόγια έχουν ξανακούσει, άρα τα λόγια δεν αρκούν. 

Θα αποδώσουν οι επαφές του κ. Μητσοτάκη; Κανείς δεν μπορεί να το προδιαγράψει. Ο ίδιος, πάντως, έχει μια μεθοδική προσέγγιση: άνοιξε τους διαύλους επικοινωνίας τα προηγούμενα χρόνια και τώρα πηγαίνει να παρουσιάσει το δικό του modusδιακυβέρνησης, το οποίο, προφανώς, και κάτι λέει στους ανθρώπους τις αγορές. Αυτό το δεύτερο «ταμείο» θα γίνει τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. 

Σημειωτέον, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να ορίσει ψηλά το ύψος του πήχη. Άρα, στο χέρι του είναι και αν θα περάσει από πάνω.