Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις οι ΗΠΑ απέδειξαν για μία ακόμη φορά πως ό,τι κι αν λέει ο κύριος Πομπέο ενώ ατενίζει την Ακρόπολη τρώγοντας... breakfast, η Τουρκία ήταν και παραμένει η «ευνοούμενη» στον μεταξύ μας συσχετισμό.

Τώρα από την ίδια την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκδηλώνεται δυσαρέσκεια προς τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο, με τον Αμερικανό πρόεδρο όχι μόνο να μην τη... μαλώνει, αλλά να της δίνει το «πράσινο φως» για να εισβάλει και στην Συρία γνωρίζοντας πως στόχος είναι ο αφανισμός των (συμμάχων του Τραμπ στον πόλεμο κατά του ISIS), Κούρδων.

Το λάθος της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν μόνο το ότι άργησε να συνειδητοποιήσει πως «κανακεύοντας» τον Ερντογάν και περιμένοντας τη βοήθεια των ΗΠΑ δεν θα έβγαζε τελικά άκρη, αλλά κυρίως πως άργησε να συνειδητοποιήσει πως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η Τουρκία είναι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνέχεια των αποφάσεων που είχε πάρει η Ευρωπαϊκή Σύνοδος τον περασμένο Ιούνιο.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μην επιθυμεί καμία συνέχεια των πολιτικών και των αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα και να έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, αλλά το να εκμεταλλευτεί την απόφαση για τις κυρώσεις στην Τουρκία για το καλό της χώρας μας, δεν αφορά στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα του κουνούσε κανείς το δάκτυλο επειδή συνέχισε κάτι το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πετύχει, όταν αυτό το κάτι αφορά το εθνικό μας συμφέρον.

Άλλωστε το ίδιο δεν συμβαίνει και με την συνέχιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ; Τον κατηγόρησε κανένας γιατί συνέχισε μια συμφωνία που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε, όταν αυτή η συμφωνία θεωρείται συμφέρουσα για τη χώρα; Όχι φυσικά.

Οι Αμερικανοί έδειξαν να παίζουν ένα «παιχνίδι» στις πλάτες μας. Ο Πομπέο δήλωνε πως στηρίζει τη χώρα μας, χθες η Τουρκία έκανε 40 παραβιάσεις στο Αιγαίο και φυσικά κανείς από τις ΗΠΑ δεν ασχολήθηκε. Τα λόγια τα... μεγάλα δεν έχουν καμία ουσία όταν δεν συνοδεύονται από πράξεις.

Τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στρέφεται προς την Ευρώπη κι εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τους Αμερικανούς, αφού για μία ακόμη φορά ο Τραμπ απέδειξε πως αποτελεί τον μεγαλύτερο «οπαδό» του Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός τελικά φαίνεται πως είναι ο σωστός δρόμος.

Υ.Γ.: Ο κύριος Πομπέο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ίδρυμα Νιάρχος είπε μεταξύ άλλων πως η «επαναστατική» οικονομική φόρμουλα που εφάρμοσαν ο Ρήγκαν και η Θάτσερ και που ακολουθούν σήμερα ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο στη Βραζιλία θα λειτουργήσει το ίδιο επιτυχημένα και στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν ο κύριος Μητσοτάκης το κατάλαβε, αλλά το να σε συγκρίνουν με τον Τραμπ και ιδιαίτερα με τον Μπολσονάρο δεν είναι καθόλου τιμητικό. Το αντίθετο μάλιστα. Θα έπρεπε να έχει κάνει το... breakfast με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ ιδιαίτερα άγευστο.