Η εικόνα που εκπέμπει η Βουλή κάθε φορά που συγκαλείται η Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο προκαλεί θλίψη. Ιδίως η χθεσινή (κάτι σαν) συνεδρίαση της Προανακριτικής ήταν για γέλια και για κλάματα, αν και το σόου ήταν λίγο έως πολύ προεξοφλημένο. Μετά το 20λεπτο ροντέο εντός της αίθουσας, το σόου μεταφέρθηκε στα μικρόφωνα και στις κάμερες των καναλιών στο περιστύλιο. Οι διάλογοι από την επιτροπή έγιναν ωραιότατες κάρτες για τα δελτία των 20:00. Και η ζωή συνεχίζεται…

Η Βουλή και η πολιτική, αλλά και κορυφαίες ανακριτικές διαδικασίες, όπως οι συνεδριάσεις της Προανακριτικής, όμως, δεν είναι πολυθεάματα. Δεν είναι Big Brother η Βουλή, να κλείνονται 25 βουλευτές σε ένα δωμάτιο και να βγαίνει κάθε πέντε λεπτά ένας υποψήφιος για αποχώρηση. Διότι, με αυτές τις παρελκυστικές τακτικές δεν γίνεται κουβέντα για την ταμπακιέρα. Δεν εξετάζεται ο μάρτυρας-κλειδί Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος δεν έχει κληθεί να καταθέσει τόσα χρόνια τίποτε επί της ουσίας. Και δεν τεκμηριώνεται, αν εν τέλει αυτή η ιστορία είναι πολιτικό σκάνδαλο ή σκευωρία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ένα πραξικόπημα που συντελείται από μέρους της πλειοψηφίας. Θεμιτό, αλλά οι πλειοψηφίες αποφασίζουν στις Δημοκρατίας και η Προανακριτική ως σώμα έχει πλήρεις εισαγγελικές αρμοδιότητες. Αν αποφασίζει ότι τίθεται ζήτημα αμεροληψίας για τους κ. Τζανακόπουλο και Πολάκη, τότε τελείωσε. Πάμε παρακάτω. Πιστεύει κανείς ότι η πλειοψηφία φοβάται τον κ. Πολάκη; Ο κ. Πολάκης κυκλοφορει εδώ και 4 χρόνια και κραδαίνει φακέλους, αποκαλύπτει «σημεία και τέρατα», φωνάζει και στο τέλος δεν αποδεικνύει τίποτε. 

Υπάρχει κανείς που, στα σοβαρά, να ισχυρίζεται ότι οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος τη μία μέρα θα κάνουν ερωτήσεις σε μάρτυρες της Προανακριτικής και την επομένη θα ανέβουν στο βήμα και θα γίνουν οι ίδιοι μάρτυρες; Έχετε δει πολλές δικονομικές διαδικασίες, στις οποίες ο εισαγγελέας τη μια στιγμή κάνει ερωτήσεις από έδρας και την επομένη κατεβαίνει στο έδρανο του μάρτυρα;

Είναι σαφές, παρά το παράλογο του πράγματος, ότι το εν λόγω σόου θα συνεχιστεί και την επόμενη φορά. Είναι, δε, επίσης σαφές ότι από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να οδηγηθεί η πλειοψηφία σε μια απόφαση που θα κληθεί ο Φρούαρχος να απομακρύνει τους κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο. Εξαιρετικό υλικό για τα κανάλια. Αλλά και πάλι, η ουσία της υπόθεσης συσκοτίζεται. 

Κάπως έτσι, κανείς δεν ακούει τον κ. Φρουζή να δίνει τις δέουσες απαντήσεις. Και γι’ αυτό ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν «αγοράζω», όμως, το σενάριο ότι όλη η ιστορία γίνεται για να μην ακουστεί ο κ. Φρουζής. Τι έχει να φοβηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Φρουζή; Αντίθετα, ο τορπιλισμός της όλης διαδικασίας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων, διότι τότε αυτή θα απαξιωθεί στην κοινή γνώμη ως ένα κακοστημένο σόου και οι καταθέσεις των κ. Παπαγγελόπουλου, αλλά και άλλων πρώην κυβερνητικών, όπως των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου θα περάσουν «στα ψιλά». 

Η ιστορία με τη Novartis εξελίσσεται ως μια κακοπαιγμένη πολιτική φάρσα. Ξεκίνησε από το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους» και συνεχίζεται ως ένα τηλεοπτικό σόου, για τα δελτία και τα πάνελ. Αλλά γι’ αυτό υπάρχουν αυτουργοί. Και ποιος έχει να χάσει από την όλη υπόθεση; Αυτός που πολιτεύθηκε με την υπόθεση ως «σημαία» και κινδυνεύει να τη δει να εξαερώνεται ως σκευωρία πρώτου μεγέθους.