Δύο είναι οι βασικοί μάρτυρες στους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ στηρίζονται για να αποδείξουν πως στήθηκε μια φοβερή και τρομερή σκευωρία στην οποία συμμετείχε ο Παπαγγελόπουλος και κανένας άλλος πολιτικός (σιγά μην έμπλεκε ο Μητσοτάκης τον Τσίπρα σε αυτή την υπόθεση) και στους ίδιους ακριβώς μάρτυρες στηρίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου «να μάθει ο ελληνικός λαός για το μεγάλο σκάνδαλο της υπόθεσης Novartis».

Ο πρώτος μάρτυρας, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να εξεταστεί την Τρίτη, είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής και ο δεύτερος ο Νίκος Μανιαδάκης. Κι αν η κατάθεση του πρώτου παρουσιάζει ενδιαφέρον, ειλικρινά είναι να απορεί κανείς πως όλες οι πλευρές θεωρούν πως όσα θα καταθέσει ο κ. Μαναδιάκης, όταν έρθει η σειρά του, θα … ρίξουν φως στην υπόθεση.

Ο κ. Μανιαδάκης ξεκίνησε ως προστατευόμενος μάρτυρας υποστηρίζοντας πως Έλληνες πολιτικοί «λαδώνονταν» από την Ελβετική φαρμακοβιομηχανία. Στη συνέχεια είπε πως αυτά τα κατέθεσε καθώς εισαγγελείς «με πίεζαν να εμπλέξω Σαμαρά, Άδωνι, Στουρνάρα».

Στη συνέχεια ήρθε στο φως κατάθεση του σύμφωνα με την οποίο ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας τον εκβίασε και τον απείλησε λέγοντας πως αυτός και άλλα πολιτικά πρόσωπα όταν αλλάξει η κυβέρνηση θα «τσακίσουν τους μάρτυρες».

Μετά διέψευσε πως είχε συναντηθεί ποτέ με τον κ. Στουρνάρα, ενώ χθες έκανε την… φοβερή αποκάλυψη πως τελικά δέχθηκε πιέσεις στο FBI! Είπε ο κ. Μανιαδάκης «στη συνάντηση με τους Αμερικανούς (του FBI), που κράτησε 8 ώρες, μου ασκήθηκαν έντονες πιέσεις και εκβιαστικά προκειμένου να δώσω στοιχεία για πολιτικούς και συγκεκριμένα για τον κ. Λοβέρδο». Γιατί ας πούμε εύκολα μπορούμε να πιστέψουμε πως κάποιος στο FBI είχε… προηγούμενα με τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ κι αποφάσισε να πιέσει έναν μάρτυρα για να τον εκδικηθεί. Μπορεί ρε παιδί μου να είχαν να χωρίσουν κανένα κτήμα κάπου στο Νιου Τζέρσεϊ και να ήθελε να «θάψει» τον Λοβέρδο προκειμένου να το πάρει κοψοχρονιά. Ποτέ δεν ξέρεις!

Ή μάλλον ξέρεις. Οι καταθέσεις και οι δηλώσεις του Νίκου Μανιαδάκη θυμίζουν αυτή την επική δήλωση του αντιπρόεδρου του Εδεσσαϊκού, Θωμά Μάτσιου: Εμείς είπαμε και μετά οι άλλοι είπανε κι εμείς μετά είπαμε δεν θέλουμε κλπ

Αυτό που έχει καταφέρει ο συγκεκριμένος μάρτυρας (άθελα του;) είναι να καταστήσει τον εαυτό του εντελώς αναξιόπιστο στα μάτια κάθε πολίτη. Οτιδήποτε και να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή, όταν κληθεί ως μάρτυρας, θα είναι για … εσωτερική κατανάλωση και για να νιώσουν δικαιωμένοι είτε στη μια πλευρά, είτε στην άλλη. Δεν θα έχει όμως την παραμικρή αξία ή σημασία.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τελικά εκβίαζε κάποιος τον κ. Μανιαδάκη και ποιος, είναι όμως βέβαιο πως έκρυψε την αλήθεια τόσο καλά που ακόμα κι αν βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, δεν μπορούμε να τη δούμε.