Οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για δημιουργία «αστυνομικού κράτους» με αφορμή τις εφόδους στην γιάφκα της ΑΣΟΕΕ αποδεικνύουν αν μη τι άλλο πως στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν να ιδεολογικοποιούν τα ζητήματα νόμου και τάξης, παίρνοντας σχεδόν παβλοφικά το μέρος “μπαχαλάκηδων”. Ο βουλευτής Κώστας Μάρκου δικαιολόγησε το ντου στην ΑΣΟΕΕ με αλυσοπρίονο, προκειμένου όπως είπε, το πανεπιστήμιο να παραμείνει ανοιχτό. Άλλοι βουλευτές επιμένουν ότι καλύτερα κάποιοι να κρατάνε ρόπαλα, από το να κουβαλάνε καλάσνικοφ, λες και δεν υπήρξαν πολιτικές δολοφονίες με ρόπαλα. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε σκληρά στο πεδίο του νόμου και της τάξης κι αναμένεται να συνεχίσει έτσι. Κι αυτό γιατί στο εσωτερικό της κοινωνίας υπάρχει διάχυτο το αίσθημα μιας ομαλοποίησης της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής που θα συμβαδίζει με την οικονομική ανάκαμψη. Οι πολίτες θέλουν τα πανεπιστήμια ανοιχτά και λειτουργικά, οι φοιτητές αναζητούν γνώση κι εμπειρίες και οι γονείς τους δεν επιθυμούν αναίτιες καθυστερήσεις στα χρόνια των σπουδών. Ο κόσμος αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η νεότερη γενιά, αυτή που σήμερα σπουδάζει, αυτή που δεν γνώρισε την προ-κρίσης ευημερία, επιθυμεί να εισέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό με όλα τα απαραίτητα εφόδια κι εργαλεία. 

Όλοι όσοι πιστεύαμε ότι η κυβερνητική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ μετάλλαξε το κόμμα σε έναν πιο ρεαλιστικό πολιτικό οργανισμό, μάλλον κάναμε λάθος. Το κόμμα αρνείται να αποδεχθεί πως οι πολίτες του έδωσαν ένα διόλου ευκαταφρόνητο 32%, ακριβώς επειδή θεώρησαν ότι η κυβερνητική εμπειρία το ωρίμασε πολιτικά και το μετακίνησε σε πολύ πιο ρεαλιστικές θέσεις, ώστε να αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Στην πραγματικότητα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αισθάνονται πολύ πιο βολικά όταν υπερασπίζονται θέσεις ενός κόμματος του 3% και όταν φοράνε το κοστούμι ενός κόμματος εξουσίας. Εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με μια συσκευή τεχνολογίας, στην οποία μπορείς να αναβαθμίσεις το software αλλά αδυνατείς να πειράξεις το hardware.