Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να δει από κοντά τον Ερντογάν, σε μια περίοδο ύποπτη και δύσκολη. Πρόκειται για μια απόφαση που την καθόρισε η κρισιμότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί – στο Μαξίμου αποφάσισαν ότι είναι προτιμότερο να σταλεί ένα κατ’ιδίαν μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο προτού η Ελλάδα προχωρήσει σε άλλη κίνηση ή σε μια διαφορετική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Και η ελληνική επιχειρηματολογία αναφέρει πως η στρατηγική της έντασης  μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει. 

Το να συναντήσεις τον Ερντογάν από κοντά, ενέχει ένα βαθμό ρίσκου. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οξύνονται  γεωμετρικά από το 2016 κι έπειτα. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αστάθεια που χαρακτηρίζει την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γείτονα. Όλη η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου επηρεάζεται από τις αλλαγές που φέρνει η ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στο βυθό. Οι χώρες τρέχουν να κατοχυρώσουν δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, σε μια άσκηση που εκ των πραγμάτων κρύβει μεγάλες νομικές δυσκολίες. Κι αυτό κανείς δεν τολμά να το ομολογήσει δημοσίως. Η εξίσωση είναι πολύ-παραγοντική και οι διεθνείς δρώντες δεν είναι πια προβλέψιμοι. 

Πρώτον, δεν είναι προβλέψιμος ο Ερντογάν, που είναι πανίσχυρος εντός κι εκτός και κανείς δεν φαίνεται να διαθέτει επάνω του αποφασιστική επιρροή. Ο Τραμπ φαίνεται πως συνεννοείται μαζί του, η Ρωσία τον υπολογίζει και η Ευρώπη τον τρέμει, γιατί γνωρίζει πως κρατά το κλειδί των μεταναστευτικών ροών. Το ΝΑΤΟ κρατά ίσες αποστάσεις και η Ευρώπη δεν έχει μια ενιαία γραμμή απέναντί του. 

Δεύτερον, δεν ξέρουμε με ποια Αμερική έχουμε να κάνουμε πια. Την ίδια μέρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, ο Τραμπ βγαίνει δημοσίως κι εκθειάζει τον Σουλτάνο. Παρά την ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι ΗΠΑ θα τρέξουν στο πλευρό μας εάν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου. 

Οι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών συμφωνούν ότι η τουρκική ηγεσία έχει πλέον επιδοθεί σε ένα «ανατολίτικο παζάρι» όπου ξεδιπλώνει συνεχώς τις απαιτήσεις της, ελπίζοντας πως θα εκμεταλλευθεί  τη συγκυρία για να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη. Η Αθήνα έχει απέναντί της έναν παίχτη διαβασμένο κι αποφασισμένο. Η κατάσταση δεν προσφέρεται για ηρωισμούς, ούτε για επιπολαιότητες.