Κι αν φαίνεται τεράστιο επίτευγμα αυτό που κατάφερε, να μετατρέψει ένα μικρό κόμμα που μέχρι πριν από μία δεκαετία πάλευε για την είσοδο του στη Βουλή, σε κόμμα εξουσίας, το να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας ήταν και παραμένει το ίδιο δύσκολο, αν όχι ακόμη περισσότερο.

Κι αυτό γιατί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλάει τη φθορά που αναπόφευκτα φέρει ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα για 4,5 χρόνια και γιατί η εποχή που ο κόσμος αναζητούσε μια διέξοδο από τη βαθιά κρίση και τα μνημόνια, έχει πλέον παρέλθει.

Η επιστροφή στην... κανονικότητα δεν αποτέλεσε απλά το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μία πραγματικότητα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να προσαρμοστεί και να βρει τη δική του θέση.

Σε αυτή την πραγματικότητα ο Τσίπρας για μία ακόμη φορά φαίνεται να αντιλήφθηκε σωστά σε ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφεί κι αν κάποιος διατηρεί αμφιβολίες θα αρκούσε απλά να βρεθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στο Caravel.

Εκεί όπου βρέθηκαν στελέχη που προέρχονται από το μεσαίο χώρο και πιο συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ και τα οποία έχουν επιλέξει να σταθούν πλέον στο πλευρό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη που έχουν το περίφημο «Know How», κάτι που γινόταν φανερό πριν ακόμη βρεθεί κάποιος μέσα στην αίθουσα όπου μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Μία αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, με άλλο τόσο κόσμο να βρίσκεται έξω από αυτή. Σου δίνονταν η εντύπωση πως και σε γήπεδο να γίνονταν η ένταξη των 120 στελεχών, άνετα θα μπορούσαν να το γεμίσουν.

Με πανό, με συνθήματα, με παλμό. Με εκπροσώπους από τη νεολαία, πρώην μέλη της ΠΑΣΠ, μέλη της αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστές, πρώην μέλη της ΠΑΣΚΕ. Στελέχη που λάτρεψαν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, διαφώνησαν αργότερα «με τη στροφή στη δεξιά» και τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, αποχώρησαν και περίμεναν την ευκαιρία να επιστρέψουν δυναμικά. Και τη βρήκαν. Τους την έδωσε ο Τσίπρας.

Ένα κοινό που έχει μάθει να λογομαχεί πολιτικά σε καφενεία και Πανεπιστήμια, ένα κοινό που αισθάνεται άνετα με την «προσωπολατρία» και που βλέπει στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού εκείνον που θα τους οδηγήσει και πάλι στα κέντρα εξουσίας. Που θα τους προσφέρει τη χαμένη τους αίγλη, τη χαμένη δύναμη.

Η σχέση μεταξύ του Τσίπρα και των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ισότιμη. Εκείνος τους προσφέρει την ευκαιρία να ξαναγίνουν μέλη ενός κόμματος εξουσίας κι εκείνοι του δείχνουν πως αυτή η εξουσία κατακτάται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Εάν κάποιο από τα μέλη των 53+ βρισκόταν τη Δευτέρα στη συγκέντρωση θα διαπίστωνε γιατί το ... παιχνίδι για την αριστερή πτέρυγα είναι χαμένο.

Και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας με το που έχασε τις εκλογές τον Ιούλιο στράφηκε στο συγκεκριμένο ακροατήριο. Γιατί το παιχνίδι της εξουσίας το γνωρίζουν πολύ καλύτερα εκείνοι που είχαν την εξουσία για δεκαετίες στα χέρια τους.