Καθόλου τυχαίο. Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα στέλεχος με επιρροή, από τις «παλιές καραβάνες» που εκπροσωπεί τον κλασσικό αριστερό πρόσωπο του κόμματος, που θέλει όλες οι διαδικασίες να ακολουθούν τους κανόνες και το καταστατικό, που βάζει εμπόδια σε όσους επιθυμούν η αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ να είναι βασικά και ουσιαστικά αλλαγή της ταυτότητας του.

Άλλες φορές ο Σκουρλέτης εμφανίζεται ως υπαίτιος για την ήττα, τουλάχιστον όσον αφορά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Άλλες φορές οι επιθέσεις έρχονται μέσω διαρροών που παρουσιάζουν τους νέους υποψήφιους για τη θέση του (αγνοώντας φυσικά το ενδεχόμενο ο ίδιος να επιθυμεί να παραμείνει γραμματέας) ενώ τελευταία προέκυψε και μια ακόμη φήμη, σύμφωνα με την οποία η εσωστρέφεια δημιούργησε σκέψεις για να καταργηθεί τελείως η θέση του Γραμματέα.

Το πρόβλημα φυσικά που δημιουργείται δεν είναι του Πάνου Σκουρλέτη, αλλά του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος εμφανίζεται συχνά «ενοχλημένος» από την τάδε δήλωση, ή την δείνα διαρροή και ζητάει όπως γίνεται γνωστό μέσω νέων διαρροών, να σταματήσει η εσωστρέφεια και να πέσουν οι τόνοι. Η αλήθεια βέβαια είναι πως αν ο Τσίπρας ήθελε πραγματικά να μπει ένα τέλος, θα φρόντιζε ο ίδιος να το επιβάλει. Γνωρίζει από που προέρχονται οι φήμες, γνωρίζει ποιοι είναι εκείνοι που πρωτοστατούν στην κάθε «τάση», γνωρίζει ποιοι διαρρέουν, τι διαρρέουν και που. Όλο αυτό το διάστημα η μόνη επίσημη θέση εμφανίστηκε όταν μετά από μία συνεδρίαση πολιτικής γραμματείας σημειώθηκε πως «όποιος πολεμάει τον γραμματέα, πολεμάει το κόμμα».

Η αλήθεια είναι πως αυτό ισχύει. Είναι δεδομένο πως αυτή τη στιγμή η επίθεση στον Πάνο Σκουρλέτη αφορά πολύ λιγότερο τον ίδιο και πολύ περισσότερο το πολιτικό αύριο και την κομματική ταυτότητα που διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συντάσσονται με το κόμμα της Κουμουνδούρου, μπορεί να δώσουν την ώθηση, ακόμα και το «know how» που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα είναι αν παράλληλα επιδιώκουν και την αλλαγή της ιδεολογικής του ταυτότητας.

Και η πραγματική διαμάχη αυτό ακριβώς αφορά. Το που θα κινηθεί ιδεολογικά το κόμμα της Κουμουνδούρου. Το αν το αριστερό πρόσημο θα διατηρηθεί ή θα υπάρξει μια σαφής μετακίνηση προς το κέντρο.