Θα έπρεπε λοιπόν να ανησυχούν στην Κουμουνδούρου; Η αλήθεια είναι πως όχι.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνουν ακόμη τη στήριξη του κόσμου κι αυτό δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Έξι μήνες είναι πολύ μικρό διάστημα για να δεχτεί ένας ψηφοφόρος πως μάλλον έκανε λάθος επιλογή. Σκεφτείτε πως το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε για 2η φορά τις εκλογές μετά από περίπου επτά μήνες διακυβέρνησης κι ενώ είχε μεσολαβήσει ένα δημοψήφισμα όπου το «όχι» έγινε «ναι», ένα ακόμη μνημόνιο από εκείνον που έλεγε πως «θα σκίσει τα μνημόνια» και την εφαρμογή των capital controls.

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους και πως όσο περνάει ο καιρός οι μικροί προβληματισμοί, ανησυχίες και αμφιβολίες των πολιτών θα μεγαλώνουν. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για παράδειγμα παρουσιάζει η δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας για τον χειρισμό στο προσφυγικό ή η ανησυχία και ο φόβος των πολιτών για την πορεία των Εθνικών θεμάτων και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά η πρόθεση ψήφου. Γιατί πάνω σε αυτές τις ανησυχίες των πολιτών ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χτίσει σιγά – σιγά, με υπομονή και επιμονή, το αντιπολιτευτικό του αφήγημα.

Δεν είναι καθόλου παράδοξο λοιπόν που η προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα τώρα είναι το ίδιο του το κόμμα. Και μπορεί η έλευση των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ να μην αντιμετωπίζεται με θετικό μάτι από όλα τα στελέχη και μπορεί να υπάρχει διαφωνία όσον αφορά τον δρόμο που θα βαδίσει το κόμμα στο μέλλον, αλλά για μια ακόμη φορά ο χρόνος μπορεί να λειτουργήσει ώστε το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης του ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί όπως ο πρόεδρος του επιθυμεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επίσης χρόνο να κάνει την αυτοκριτική του, να μελετήσει λάθη και παραλήψεις, να αξιολογήσει τους συνεργάτες του και τα στελέχη του κόμματος και να βρει καινούργιους συμμάχους. Έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα που οι πολίτες θα ακούν προσεκτικά τις αντιρρήσεις του στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, εκείνος θα είναι έτοιμος, ίσως και περισσότερο έτοιμος απ' ότι υπήρξε το 2015.

Οι δημοσκοπήσεις λοιπόν δεν δημιουργούν (και σωστά) στην παρούσα φάση καμία ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Τσίπρα. Άλλωστε πάντα αυτός που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις είναι αυτός που φθείρεται κι όχι εκείνος που ασκεί κριτική σε αυτές.