Αλλά, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο Μητσοτάκης έχει ως σκέψη τον εκλογικό αιφνιδιασμό, υπάρχουν μια σειρά από λόγοι για να τον αποτρέψουν: Πρώτον, η κυβέρνηση έχει κλείσει ένα εξάμηνο στην εξουσία, διανύει ακόμη τον εκτεταμένο της πολιτικό μήνα του μέλιτος με την κοινωνία, αλλά οι πολίτες δεν έχουν δει ακόμη αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής στην τσέπη τους. Μέχρι στιγμής, κάποιες φοροαπαλλαγές. Δεύτερον, ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει «πουλήσει» κανονικότητα στους μέσα και στους έξω. Και κανονικότητα δεν σημαίνει πολιτικά παιχνίδια, ούτε εκλογικοί αιφνιδιασμοί. Τρίτον, ο Μητσοτάκης δεν έχει πετύχει τον στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν έχει φέρει εμβληματικές επενδύσεις, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό αφήγημα που θα μπορούσε να “πουλήσει” στους ψηφοφόρους στο δρόμο προς τις εκλογές μέχρι το φθινόπωρο.

Ο Τσίπρας βέβαια τα λέει για να υπάρχει κι ένας κομματικός μηχανισμός σε σχετική εγρήγορση, αν και γνωρίζει πως ούτε η δημοσκοπική εικόνα του κόμματος είναι καλή (χάνει με μέσο όρο 15 μονάδες στις δημοσκοπήσεις), ο μετασχηματισμός του κόμματος δεν έχει προχωρήσει, η νέα ηγετική ομάδα δεν έχει ακόμη αναδειχθεί, ούτε η προσέγγιση με το Κίνημα Αλλαγής και τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας έχει προχωρήσει. Ενώ η διαχείριση μιας τέταρτης συνεχόμενης ήττας (μετά τις αυτοδιοικητικές, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές) θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική ακόμη και για την ηγεσία του. Ακόμη και το σενάριο όπου στις εκλογές της απλής αναλογικής θα συναντηθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ και πάλι η πολιτική αριθμητική δεν δημιουργεί προυποθέσεις κυβερνητικής κυριαρχίας.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι ένας πολιτικός τακτικισμός που δεν συνάδει με το προφίλ που έχει χτίσει ο Πρωθυπουργός. Ο Μητσοτάκης ξέρει πως η έξοδος από την κρίση συμβαδίζει και με μια πολιτική κανονικότητα που ο ίδιος δεν θα πρέπει να διαταράξει. Και γνωρίζει πως έαν η οικονομία πάει καλά, οι ψηφοφόροι δεν θα ρισκάρουν την αλλαγή. Με άλλα λόγια, εάν σήμερα βάζει τις βάσεις για μια κυβερνητική οκταετία, θα την υπονομεύσει σοβαρά με μια κίνηση πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.