Δεν ξέρω εάν ο Πάπας της Ρώμης έχει το «αλάθητο», φοβάμαι όμως ότι σε αυτή την περίπτωση έπραξε το σωστό. Γνωρίζει πως η δημόσια υγεία στην Ιταλία διατρέχει ένα τεράστιο κίνδυνο και ξέρει πως εάν ο ίδιος δώσει το παράδειγμα μπορεί να επηρεάσει εκατομμύρια πιστούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Και ουδόλως νομίζω δεν επηρέασε τους Καθολικούς πιστούς το γεγονός ότι ο Ποντίφικας απηύθυνε το Κυριακάτικό του μήνυμα μέσω βιντεοοθόνης από τη βιβλιοθήκη του Βατικανού, ενθαρρύνοντας μάλιστα τους πιστούς «να ζήσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή με την δύναμη της πίστης, την πεποίθηση της ελπίδας και τον ζήλο της φιλανθρωπίας».

Αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα στις Ορθόδοξες ενορίες, ζητώντας από τους πιστούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να απέχουν από την λειτουργία, ενώ έδωσε αυστηρές οδηγίες στον κλήρο, ώστε οι Ιερείς να μην προσφέρουν αντίδωρο από το χέρι του Ιερέα, να αποφεύγουν τις χειραψίες και τους εναγκαλισμούς.

Στην Ελλάδα πάλι, που οι δημόσιες συγκεντρώσεις ακυρώνονται η μία μετά την άλλη, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιχαίρουν δημοσίως για την συμμετοχή τους στα μυστήρια της εκκλησίας, αδυνατώντας να κατανοήσουν ότι επηρεάζουν αρνητικά χιλιάδες πιστούς. Όμως πλέον είναι η ώρα της εκκλησίας να αποφασίσει πως πρέπει να απευθυνθεί στους πιστούς και να εξηγήσει πως την ώρα που ο κόσμος ολόκληρος προσπαθεί να χτίσει τείχος προστασίας απέναντι στην πανδημία, ο κάθε πιστός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του. Και η εκκλησία θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα , σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους πιστούς – που στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι -  ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η θεία μετάνοια θα πρέπει να λαμβάνεται με πλαστικά κουτάλια ή με κάποιον άλλο τρόπο. Διότι εάν επιβεβαιωθούν τα απαισιόδοξα σενάρια και οι κλίνες στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας δεν θα επαρκούν για να περιθάλψουν τους ασθενείς, δεν θα αρκεί η επίκληση στα Θεία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.