Η πολιτεία έκανε αυτό που όφειλε να κάνει προκειμένου να προστατεύσει τον πληθυσμό από έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα και που αδιαμφησβήτητα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση διευκόλυνε και τους γονείς ώστε να μείνουν στο σπίτι και να τα προσέχουν, άσχετα αν θα μπορούσε κανείς να συζητήσει για το αν το 30% της επιβάρυνσης που πέφτει πάνω τους, με τη μορφή της κανονικής άδειας, είναι «δίκαιο» ή όχι. Προσωπική μου άποψη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η τωρινή, δεν υπάρχει «δίκαιο» κι «άδικο». Κι ο επιχειρηματίας «άδικο» θα θεωρήσει το ότι πρέπει να καταβάλει το 1/3 του μισθού κάποιου που δεν εργάζεται. Όλοι θα πρέπει να συμβάλουν για να προστατευτεί η δημόσια υγεία κι αυτό νομίζω πως δεν μπορεί να μπει σε «διαπραγμάτευση».

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι, κατά την άποψη μου, αν σωστά ελήφθη το συγκεκριμένο μέτρο, γιατί όποιος έχει παιδιά γνωρίζει πως όσο κι αν τους… πιπιλήσεις το μυαλό, όταν βρεθούν στο σχολείο θα μοιραστούν όχι μόνο τα μολύβια και τις γόμες με τους συμμαθητές τους, αλλά ακόμη και το ποτήρι που πίνουν νερό. Και μετά με αθώο ύφος και μεγάλη δόση αφέλειας θα σου πουν το κλασσικό «μα έπλυνα (για δύο δευτερόλεπτα) τα χέρια μου κι έβαλα κι από αυτό το υγρό που μου είπες να βάζω». Καλώς λοιπόν τα παιδιά μένουν στο σπίτι και τώρα είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν εκεί.

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Σαφώς και δεν είναι εύκολο να περιορίσεις ένα παιδί για δύο εβδομάδες μέσα στο σπίτι χωρίς να κάνεις και τα δικά σου και τα δικά του νεύρα… τσατάλια, όμως είναι υποχρέωση του κάθε γονέα να το πράξει. Το να κλείσουν τα σχολεία αλλά τα παιδιά να βγάζουν την ενέργεια τους σε παιδότοπους όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά κάνει τα πράγματα ακόμη πιο επικίνδυνα. Κι αν πρέπει οπωσδήποτε να βγει, ας το πάει έναν περίπατο για να εκτονώσει την ενέργεια του και να επιστρέψει σπίτι χωρίς να περάσει πρώτα από την παιδική χαρά ή να καθίσει για ένα γλυκό στην καφετέρια.

Τα σχολεία δεν έκλεισαν για να παραταθούν κατά δύο εβδομάδες οι διακοπές του Πάσχα. Τα σχολεία έκλεισαν ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του Κοροναϊού. Είναι λοιπόν στιγμή να δείξουν και οι γονείς υπευθυνότητα και να προστατέψουν τα παιδιά τους, τους εαυτούς τους, αλλά και τους γύρω τους.