Εμείς οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών μέσων δεν βιώνουμε ακριβώς τον ίδιο περιορισμό με τους περισσότερους εργαζόμενους στη χώρα γιατί η ενημέρωση συνεχίζεται - και έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα αυτές τις ώρες. Δεν μπορούμε δηλαδή να δουλέψουμε από το σπίτι, αν και έχουμε χωριστεί - για λόγους ασφαλείας - σε βάρδιες. Άρα δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε την ψυχολογία του ανθρώπου που θα μείνει κλεισμένος για δυο εβδομάδες ή περισσότερες εβδομάδες στο σπίτι. Μια φίλη μεγαλύτερης ηλικίας παρομοίωσε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε με τις πρώτες ημέρες της Χούντας. Τότε όμως το μέσο Ελληνικό νοικοκυριό δεν διέθετε τηλεόραση, το ιντερνετ δεν υπήρχε ως σκέψη και η μόνη πηγή ενημέρωσης με τον έξω κόσμο ήταν το ραδιόφωνο. Πλέον οι δυνατότητες επικοινωνίας είναι αμέτρητες - σκεφτείτε πως τα σόσιαλ μίντια λειτουργούν σαν ομαδική ψυχοθεραπεία. Είδα αρκετές φωτογραφίες με τους φίλους που έμειναν σπίτι με τα παιδιά τους παίζοντας επιτραπέζια. Άλλους που προσπάθησαν να μαγειρέψουν, κάποιους που έκαναν δουλειές στο σπίτι, άλλους που έβλεπαν με τις ώρες ταινίες ή σειρές στις ψηφιακές πλατφόρμες ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Από σήμερα πολύς κόσμος θα δουλέψει από το σπίτι. Ευτυχώς τα εργαλεία τηλεδιάσκεψης έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που η επικοινωνία γίνεται με άρτιο τρόπο. Ας μην γελιόμαστε, κάθε παραγωγική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί από το σπίτι - τις προάλλες άκουγα στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής να μου εξηγεί το πώς, εδώ και καιρό, ξεκινάει την ημέρα του στο γραφείο στις 11πμ για να αποφύγει την τεράστια κίνηση των πρωινών ωρών και τις ώρες εκείνες εργάζεται από το σπίτι. Η νέα οικονομία απαιτεί προσαρμογή και λύσεις που η τεχνολογία μπορεί να μας τις προσφέρει. Όλες οι επικοινωνίες με πελάτες και συνεργάτες μπορεί να γίνουν κανονικά. Θα είναι μια πιλοτική περίοδος που σίγουρα θα επιφέρει και αλλαγές στα εργασιακά μας πρότυπα.

Αυτή η ιδιόμορφη καραντίνα θα μας δυσκολέψει, θα μας ξεβολέψει και θα μας εκνευρίσει. Έχουμε δομήσει τις ζωές μας επάνω σε μια κοινωνικότητα που συνδέεται με τη δουλειά μας, τους φίλους και τις οικογένειές μας. Αλλά, είναι ακριβώς αυτός ο εξωστρεφής τρόπος ζωής μας που διακυβεύεται αυτές τις ώρες και μέρες εάν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο. Μέσα στην ατυχία μας, είμαστε τυχεροί να δούμε τι δούλεψε και τι πήγε στραβά στον υπόλοιπο κόσμο - η Ιταλία είναι δίπλα μας και  μπορούμε να αντλήσουμε συμπεράσματα για το πού οδήγησε η αντίδραση και η αρχική απροθυμία. Θα πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι εάν βγούμε από αυτήν την περιπέτεια μέσα στον επόμενο μήνα κι αυτό σίγουρα θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε σε αυτό που μας ζητήθηκε.