Πριν βιαστείς να πεις «φυσικά όχι» και να με κοιτάξεις σαν να ήρθα από τον πλανήτη Άρη, σκέψου πως ακριβώς αυτό κάνεις όταν συνεχίζεις να κυκλοφορείς έξω και, άθελα σου έστω, μεταφέρεις τον κορονοϊό. Γιατί μπορεί να τον μεταφέρεις κι ας μην το γνωρίζεις.

«Δεν είναι καραντίνα. Είναι μια καλή ευκαιρία να συνδέσουμε την 25η Μαρτίου με το Πάσχα και την Πρωτομαγιά και να κάνουμε σούπερ διακοπές διαρκείας».

Έτσι φαίνεται πως σκέφτηκαν εκατοντάδες Αθηναίοι, που φόρτωσαν τα αυτοκίνητα τους, πήραν τα παιδιά τους και πήγαν να τα «φορτώσουν» στην γιαγιά και τον παππού στην εξοχή. «Μια χαρά είμαστε» λένε όσοι αποφασίζουν να αγνοήσουν τις εκκλήσεις πολιτείας κι επιστημόνων: «δεν έχουμε τίποτα».

Ο συμπαθέστατος κύριος Τσιόδρας το έχει πει όμως άπειρες φορές: Πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να σκεφτόμαστε σαν να είμαστε φορείς του κορονοϊού.  Γιατί πολύ απλά μπορεί όντως να είμαστε και να μην το γνωρίζουμε.

Πότε θα το μάθουμε; Όταν ο ηλικιωμένος συγγενής μας ή ο γείτονας θα αρρωστήσει και θα κινδυνέψει η ζωή του; Όταν θα γεμίσουν οι εντατικές και τα νεκροταφεία; Πόσο πιο ξεκάθαρα μπορεί το κράτος και οι επιστήμονες να φωνάξουν πως πρέπει να μείνουμε κλεισμένοι σπίτι; Πως γίνεται να θεωρούμε τους εαυτούς μας «καλούς ανθρώπους» χωρίς να τρέμουμε στην ιδέα πως βάζουμε κάποιον συνάνθρωπο μας σε κίνδυνο;

Στην Αττική έχουμε τα περισσότερα κρούσματα. Πολλά από αυτά είναι αγνώστου προέλευσης, που σημαίνει πως ο ιός κυκλοφορεί εκεί έξω. Από εμάς. Εμείς τον μεταφέρουμε, εμείς κολλάμε τους άλλους, εμείς ευθυνόμαστε αν ανάμεσα σε αυτούς που θα νοσήσουν θα βρίσκεται κι ένα άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και που δεν θα καταφέρει να το ξεπεράσει.

Οι ανεγκέφαλοι κατάφεραν ακόμη κι αυτό που κάποτε φάνταζε αδιανόητο, δηλαδή να ενώσουν κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση. Κατάφεραν να κάνουν το κράτος και τις πολιτικές δυνάμεις να δείχνουν πιο ώριμες, πιο αξιόπιστες και πιο υπεύθυνες από τους πολίτες. Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται πλέον ο κάθε ένας από εμάς τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν μπορεί να φτάνουμε στο σημείο να ζητάμε να κηρύξει η κυβέρνηση ολική απαγόρευση κυκλοφορίας για να συμμορφωθούμε. Όπως φαίνεται όμως μόνο έτσι θα υπάρξει τελικά συμμόρφωση.    

Είναι άγνωστο το τι θα αφήσει πίσω της αυτή η κρίση. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα είμαστε σε δύο μήνες από σήμερα, πόσα θύματα θα έχουμε θρηνήσει και τι επιπτώσεις θα αφήσει αυτός ο θανατηφόρος ιός στην ελληνική κοινωνία και την καθημερινότητα μας. Το μόνο βέβαιο είναι πως για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται πως μόνο αν κάποιος μας επιβάλει κάτι μπορούμε ως πολίτες να συμμορφωθούμε. Κι είναι πραγματικά λυπηρό να ανακαλύπτεις πως υπάρχουν τόσοι πολλοί που παίζουν κορώνα – γράμματα τη ζωή των συνανθρώπων τους.