Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε από το ξεκίνημα αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκοσμίως πως ως αξιωματική αντιπολίτευση θα είχε έναν δύσκολο και άχαρο ρόλο.

Δεν είναι η ώρα που ο πολίτης θέλει να ακούσει φωνές από την αντιπολίτευση ή που επιθυμεί να δει τα δύο κόμματα εξουσίας να «σκοτώνονται» για τα μικρά και ασήμαντα. Η ζωές των πολιτών έχουν διαταραχθεί, η καθημερινότητα έχει διαλυθεί, η αβεβαιότητα κι ο φόβος φωλιάζουν και αυτό που επιθυμεί είναι να ακούει υπεύθυνες φωνές, φωνές που θα του δώσουν μια αίσθηση ασφάλειας σε αυτήν την τόσο αβέβαιη περίοδο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λοιπόν επέλεξε να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Να «μαλώσει» τους εκδρομείς, να στηρίξει την κυβέρνηση στο μήνυμα «μένουμε σπίτι», αλλά παράλληλα να στείλει το μήνυμα πως στην οικονομία οι αντιδράσεις της δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Πως αν κυβερνούσαν ακόμη εκείνοι, θα έδιναν περισσότερα σε περισσότερους. Πως έχουν εξασφαλίσει, με το «μαξιλαράκι» την επόμενη ημέρα για τους εργαζόμενους και πως είναι ευθύνη και υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης να μοιράσει αυτά τα χρήματα σε όσους πλήττονται από την κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει, αλλά ακούει κανείς; Την δεδομένη στιγμή, όχι. Ο πολίτης σήμερα αγωνιά μεν για την οικονομία αλλά εστιάζει στην απομόνωση και τον φόβο που νιώθει για την υγεία τη δική του και των οικείων του. Σήμερα εστιάζει στο πως και πότε θα ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση. Πότε θα μπορέσει να βγει από το σπίτι και να αναπνεύσει ελεύθερα, να ξαναβρεθεί με φίλους και να προχωρήσει στο δρόμο χωρίς να αποφεύγει τους συμπολίτες του. Και γι’ αυτή την αγωνία,  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να έχει και δεν έχει καμία απάντηση.

Η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει την πανδημία βρίσκεται μεν στο μυαλό όλων, όμως είναι κάτι που ο πολίτης θα αντιμετωπίσει στην… ώρα του. Όταν πια θα είναι το μοναδικό πρόβλημα κι όχι η συνέπεια του προβλήματος που βιώνει.

Το… τσουνάμι του κορονοϊού Covid – 19 θα σαρώσει εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι πολίτες έχουν μπροστά τους ένα γολγοθά σε μία κρίση που θα φέρει τη χώρα και πάλι πίσω σε εποχές που όλοι θεωρούσαν πως είχαν περάσει ανεπιστρεπτί. Η… κανονικότητα διαταράχθηκε στον μέγιστο βαθμό και οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές.

Όταν έρθει εκείνη η ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα κρατάει χαμηλούς τόνους, θα βγει μπροστά. Θα αναλύσει όλα τα λάθη που έγιναν, θα πατήσει πάνω στις αδυναμίες και στις παραλήψεις της κυβέρνησης με έναν λόγο πιο οξύ και πιο δηκτικό απ’ ότι έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα. Γιατί τότε μπορεί η κοινωνία να ακούει. Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε τα περιθώρια, ούτε η διάθεση για κάτι τέτοιο.