Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, το 82%, αξιολογεί θετικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα του κορονοϊού. Η τραγωδία που ζουν οι γειτονικές μας χώρες, το δράμα της Ισπανίας και της Ιταλίας που ζωνταντεύει κάθε βράδυ στις οθόνες της τηλεόρασης, έχει εγγράψει τον τρόμο στο συλλογικό θυμικό. Κι η αίσθηση πως η Ελλάδα, με λιγότερο επαρκές σύστημα υγείας, έχει καταφέρει - λόγω των σκληρών μέτρων που ελήφθησαν έγκαιρα - να γλιτώσει προς το παρόν το κακό, έχει καταγραφεί ως μια νίκη της κυβέρνησης.

Η πολιτική κριτική είναι επι της ουσίας μηδενική και σε αυτό έχει βοηθήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Μπορεί κάποιες γραφικές φωνές να ζητούν να “λογαριαστούμε μετά”, όμως αυτό αφορά κυρίως τους περιθωριακούς τσακωμούς του διαδικτύου και λιγότερο την οφλάιν πραγματικότητα. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση σωστά έδρασε κι άκουσε τους επιστήμονες παρά το δραματικό οικονομικό κόστος. Δεν ξέρω πόσοι το θυμούνται, αλλά όταν η κυβέρνηση απαγόρευσε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, δεν υπήρχαν ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Τότε γκρίνιες υπήρξαν - ευτυχώς λίγες και περιθωριακές. Η χώρα κινήθηκε γρήγορα, κυρίως γιατί ο Μητσοτάκης πείστηκε αμέσως πως δεν έχει νόημα να δοκιμάσουμε την υπερφόρτωση του εγχώριου συστήματος υγείας. Και σήμερα πιστώνεται την αποφασιστικότητα και το πολιτικό του θάρρος. Κυρίως γιατί γνώριζε καλά τις οικονομικές επιπτώσεις των αποφάσεών του.

Τίποτε όμως δεν θα είναι το ίδιο όταν θα βγούμε από την καραντίνα και θα αντικρύσουμε τα αποτελέσματα της πανδημίας στην οικονομική ζωή. Αναλυτές κι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η κρίση που θα αντιμετωπίσουμε θα κάνει την προηγούμενη, την κρίση χρέους του 2009, που οδήγησε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια να μοιάζει βήχας μπροστά στην πνευμονία. Όλο και περισσότεροι τοποθετούν την επάνοδο στην προ-κορονοϊού οικονομική δραστηριότητα στα τέλη του 2021, με τις χώρες να κουβαλούν ήδη ένα βουνό χρέος. Το επόμενο 18μηνο θα είναι δύσκολο. Στη διάρκεια της κρίσης, η συντριπτική πλειοψηφία συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση. Μετά από αυτήν, στην ώρα του λογαριασμού, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ίδιο και η αντιπολίτευση.