Η χώρα είναι στα μισά της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μόλις πριν από δύο μέρες ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε μια αχτίδα αισιοδοξίας, λέγοντα ότι «επιπεδώσαμε την καμπύλη», κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να περάσουμε την έξαρση της επιδημίας σχετικά ανώδυνα, ακριβώς επειδή τα μέτρα που έπρεπε ελήφθησαν νωρίς. 

Η εμπέδωση μιας αίσθησης ότι γλιτώσαμε τα χειρότερα, από την άλλη, δίνει τροφή στα πολιτικά σενάρια, μιας και ορισμένοι έχουν πάθει στέρηση. Βλέπετε, οι καφετέριες έχουν κλείσει, οπότε όσοι εξύφαιναν σενάρια επί σεναρίων πέριξ του Κολωνακίου, αλλά και αλλού, δεν έχουν τι να κάνουν για να γεμίσουν την ώρα τους. Πέραν, δε, όσων κάνουν προβλέψεις μεταξύ καφέ και κουλουριού και είναι και διάφοροι άλλοι αναλυτές, οι οποίοι έχουν μια ανάλυση εύκαιρη επί παντός επιστητού και δεν έχουν πάρει το μάθημά τους από τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις τους. 

Μια από τα ίδια και τώρα: άρχισαν πάλι να «πέφτουν» σενάρια εκλογών το επόμενο φθινόπωρο, για μια σειρά από πιθανούς λόγους. Από τη μια, η πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου επανεκκίνησης της κυβέρνησης, το οποίο θα απαιτηθεί για να ξαναμπεί η χώρα σε μια σειρά μετά το τέλος αυτής της περιπέτειας. Από την άλλη, η εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να «τελειώσει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα μέσω μιας δεύτερης πολιτικής αναμέτρησης και ενώ ο ίδιος είναι «καβάλα στο άλογο», με νωπούς τους χειρισμούς του τόσο στην πανδημία όσο και στον Έβρο. 

Όσοι ξεκινούν τον συλλογισμό τους με αφετηρία τον δεύτερο συλλογισμό, δεν έχουν καταλάβει καθόλου τον πολιτικό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ναι, βεβαίως, έχει «κρύο αίμα», όπου κρίνει ότι είναι απαραίτητο, αλλά, σε αυτή τη φάση, το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, σε αντίστοιχες περιστάσεις είναι ιστορικά γνωστό ότι υπάρχει χώρος μόνος για έναν: για το κυβερνών κόμμα. Όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, τότε η συζήτηση θα γίνει πιο γραμμική, αλλά σε αυτή τη φάση, η σκέψη αυτή φαντάζει παράταιρη. Ποιος σώφρων άνθρωπος μπορεί να κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εικόνα να απεργάζεται διάφορους τρόπους για να τελειώσει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα με τακτικισμούς; 

Είμαστε μπροστά σε μια αλλαγή πολιτικού υποδείγματος, αυτό που στη βιβλιογραφία της πολιτικής επιστήμης θα καταγράφαμε ως paradigmshift. Η πρόβλεψη για τα μελλούμενα με βάση τα δεδομένα του χθες είναι θεμελιωδώς λάθος. Μετά το τέλος της καραντίνας, η κυβέρνηση θα είναι αντιμέτωπη με την προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Το στυλ manager-πρωθυπουργού που ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει από την αρχή της θητείας του και εφήρμοσε και τους τελευταίους δύο μήνες, θα αποκτήσει νέο περιεχόμενο από το καλοκαίρι και μετά, όταν θα πρέπει να γίνει ένα restart σε όλα τα μέτωπα. Θα απαιτηθεί ένα νέο σχέδιο για την οικονομία και είναι γνωστό ότι οι εκλογές βάζουν την οικονομική δραστηριότητα σε πάγο. Επίσης, ο παράγων της κυβερνητικής αβεβαιότητας δεν υφίσταται. Η αντιμετώπιση της κρίσης δίνει στον κ. Μητσοτάκη τη δυνατότητα να βάλει το management που εφήρμοσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη «βιτρίνα», για την επόμενη μέρα. Η κατάσταση στην Ευρώπη, δε, θα θυμίζει κινούμενη άμμο. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι ο απόλυτος τακτικιστής για να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Δεν είναι. Είναι τακτικός παίκτης και αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό. Χώρια που το πολιτικό του κεφάλαιο, το οποίο ενισχύεται σαφώς αυτή την περίοδο, θα είναι κρίσιμο πολεμοφόδιο για την ανηφορική συνέχεια. Αν, δε, ο κ. Μητσοτάκης καταφέρει να εγγυηθεί το αναγκαίο restart με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις δίδυμες κρίσεις, δεν θα...αγχώνεται ιδιαίτερα για τον παράγοντα «Αλέξης Τσίπρας.