Τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αποδίδουν τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, μια αντίδραση που βοήθησε την χώρα μας να αποφύγει μια τραγική κρίση στο σύστημα υγείας της αντίστοιχη με εκείνες που αντιμετωπίζουν πλουσιότερες χώρες. Δεν ξέρω αν το θυμάστε, αλλά ήταν λιγότερο από 10 χρόνια όταν τα ίδια ΜΜΕ ξυφουλκούσαν κατά της Ελλάδας, αποκαλώντας την το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, ένα “άλυτο” πρόβλημα με θεσμική υπανάπτυξη και αδυναμία πραγματικού εκσυγχρονισμού. Και είναι τώρα που ο διεθνής τύπος, την ώρα που η Δυτική Ευρώπη μαστίζεται από την πανδημία, αντιμετωπίζει τη χώρα μας σαν όαση αποτελεσματικότητας, ηγεσίας και υπευθυνότητας.

Αυτό αναμφίβολα το πιστώνεται ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Η υπεύθυνη αντίδραση δίνει διπλωματικό κεφάλαιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια εποχή που τα προβλήματα στοιβάζονται. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιλαμβάνονται πως έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που ακούει, μελετάει και δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του. Τα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας και θα αφορούν την επανεκκίνηση της οικονομίας μας θα είναι τεράστια. Και θα χρειαστεί συνεργασία και συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα θα δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό της, θα χρειαστεί επενδύσεις και ισχυροποίηση της παραγωγικής της βάσης. Η μάχη της οικονομίας, που έπεται της υγειονομικής, θα είναι το ίδιο σκληρή και σίγουρα πιο μακρόπνοη. Η εικόνα μιας χώρας που κατάφερε να ελέγξει τα κρούσματα κορονοϊού θα αποτελέσει και ελκυστικό προορισμό, όταν οι αγορές της Ασίας, της Αμερικής αλλά και της Βόρειας Ευρώπης ανακάμψουν. Αυτό θα αποτυπωθεί και στην υψηλή ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες όταν αποκλιμακωθούν τα περιοριστικά μέτρα και μετριαστεί ή αρθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτό μπορεί να αφορά το τέλος της φετεινής σεζόν ή και την επόμενη. Θα είμαστε πάντως σίγουρα καλύτερα, από την Ιταλία ή την Ισπανία.

Η χώρα συσσώρευσε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο και στην κρίση του μεταναστευτικού, όταν ολόκληρη η Ευρώπη είδε το πώς αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και πυγμή οι τσαμπουκάδες του Ερντογάν. Το ότι η Ελλάδα εκπέμπει πλέον μια εικόνα διαφορετική, πιο τεχνοκρατική και λιγότερο μίζερη ιχνογραφεί ένα μέλλον κάπως πιο αισιόδοξο.