Το έχω πει αρκετές φορές και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ήρθε η ώρα να το γράψω κιόλας: ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένα ανοιχτό βιβλίο. Στο πρόσωπό του βλέπει κανείς τη δυσκολία, τον προβληματισμό, τη στενοχώρια. Ποιος δεν θυμάται τον κόμπο στη φωνή του και τον λυγμό του όταν αναφερόταν πριν από μερικές εβδομάδες στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που πρέπει να προστατεύσουμε. Αυτές τις μέρες, λοιπόν, ο κ. Τσιόδρας, σε αρκετές στιγμές των ενημερώσεών του, δεν μπορεί να κρύψει το χαμόγελό του. 

Το ίδιο μαρτυρούν και άνθρωποι που συμμετέχουν στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη που γίνεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά τον «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσιόδρας, ο εθνικός μας γιατρός, εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος τις τελευταίες μέρες. Γιατί η μάχη δείχνει να μπορεί να κερδηθεί. Δεν είναι μόνο ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, αλλά και το γεγονός ότι σε δομές που δεν είναι υγειονομικά ενδεδειγμένοι, όπως οι καταυλισμοί Ρομά, δεν υπήρξε διασπορά του ιού παρά τα ορισμένα σποραδικά κρούσματα. Είναι ο σταθερά μειούμενος αριθμός των ανθρώπων που διασωληνώνονται, συνδυαστικά με τη μεγιστοποίηση των αντοχών του συστήματος. Ήταν το καθοριστικό στοίχημα που έπρεπε το σύστημα υγείας μας εξ αρχής να κερδίσει. 

Προφανώς, στο τραπέζι υπάρχει ένας σχεδιασμός σταδιακής εξόδου από την κατάσταση που βρισκόμαστε. «Προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα». Έτσι είπε ο κ. Τσιόδρας ότι θα οργανωθεί η διαδικασία «απαγκίστρωσης» και επιστροφής σε μια οιωνεί κανονικότητα. Αυτά τα ξέρουμε, τα γράφουμε καθημερινά. Καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, αλλά η όλη διαδικασία θα πρέπει να οργανωθεί μεθοδικά και προσεκτικά. Προς ώρας, το διακριτικό χαμόγελο του κ. Τσιόδρα είναι ένα δείγμα ότι βαίνουμε καλώς και, αν περάσουμε και τη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς απρόοπτα, μπορούμε να κάνουμε άλλη συζήτηση.

Ο κ. Τσιόδρας, όμως, εκτός από όλα τα άλλα είναι και εξαιρετικά ευγενής. Για παράδειγμα, μπήκε στον κόπο να κάνει συστάσεις σε ορισμένους συμπολίτες μας που μπορεί να κατάφεραν να πάνε στο χωριό τους για το Πάσχα. Τους κάλεσε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σχολαστικοί. «Εγώ δεν θα ήθελα να είχα τέτοια ευθύνη πάνω μου, να μεταφέρω δηλαδή το ιό σε έναν επαρχιώτη ή σε έναν ηλικιωμένο», είπε κομψά ο κ. Τσιόδρας. 

Κι όμως, την ώρα που ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη της επιδημιολογικής αντιμετώπισης τολμά να αφήνει χαραμάδες αισιόδοξιας, υπάρχουν λίγοι ανόητοι που δεν μπορούν να κάτσουν σπίτια τους. Που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το φετινό Πάσχα δεν θα σουβλίσουν το αρνί τους, όπως κάθε χρόνο. Δεν είναι καν οργανωμένη μειοψηφία, είναι ορισμένοι κόπανοι. Δεν έχουν μαζικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι ικανοί να μεταφέρουν τον ιό σε «παρθένα μέρη». Δεν είναι, όμως, μόνο οι ταξιδιώτες. Είναι και οι κόπανοι των πόλεων που, τάχα εμπιστευτικά, διακινούν προσκλήσεις για εξοχικά και αυλές σε 10-15 έμπιστους, συγγενείς και φίλους. Οι άνθρωποι απλά δεν αντέχουν χωρίς αρνί στη σούβλα και χωρίς κοκορέτσι. Και είναι προφανώς γι’ αυτούς τους λίγους και αμέριμνους που η κυβέρνηση σκέφτεται ακόμα και το σενάριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων από τις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου ως τις 21:00 της Κυριακής του Πάσχα. 

Κοντολογίς. Με τα σημερινά δεδομένα ο κ. Τσιόδρας έχει κάθε λόγο να χαμογελά, έστω και αμυδρά. Ενώ, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δείχνει ότι είμαστε ικανοί για το καλύτερο, λίγοι ανόητοι έχουν αποφασίσει να κάνουν ζημιά. Εμείς οι ίδιοι που μένουμε σπίτι και υπομένουμε στωικά δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας το χαλάσουν. Για να μπορεί να χαμογελά και τη Δευτέρα του Πάσχα ο κ. Τσιόδρας.