Ο κοινός εχθρός πάντα λειτουργεί ευεργετικά σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ οι φήμες για πρόωρες εκλογές θα περίμενε κανείς πως θα έφερναν στο κόμμα την προσδοκώμενη συσπείρωση. Η κρίση του κορονοϊού άφησε τα σημάδια της στην οικονομία οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια και περιμένουν από την αξιωματική αντιπολίτευση ένα σχέδιο, που θα τους πείσει πως αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, τότε υπάρχει κι άλλη λύση.

Εάν ο πολίτης κοιτάξει προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δει να «σκοτώνονται» μεταξύ τους, τότε όχι μόνο δεν θα σκεφτεί να στραφεί προς εκεί, αλλά θα δημιουργηθεί στην συνείδηση του η αίσθηση πως δεν μπορεί να τους έχει καμία εμπιστοσύνη.

Αυτό δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας ο Πάνος Σκουρλέτης είπε πως το κόμμα, από τον Ιούνιο μέχρι και το ξεκίνημα της κρίσης του κορονοϊού κατρακυλούσε στις δημοσκοπήσεις και εμφάνισε μια σταθερότητα κατά τη διάρκεια του τελευταίου δίμηνου, όταν σε πρώτο πλάνο δεν ήρθαν οι εσωτερικές διαμάχες, αλλά οι πολιτικές του προτάσεις.

Και για μια ακόμη φορά όλοι συμφώνησαν πως όντως πρέπει να σταματήσουν την εσωστρέφεια και να αφοσιωθούν στην πολιτική. Είναι δυνατό όμως αυτό να γίνει, όταν πλέον οι διαφωνίες δεν πηγάζουν από πολιτικές, αλλά από προσωπικές διαφορές; Γιατί αυτό δείχνει ξεκάθαρα η τελευταία «αναμέτρηση».

Είναι δεδομένο πως η «κόντρα» με αφορμή την ερώτηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το Documento δεν αφορούσε την ουσία του θέματος, αλλά τις προσωπικές σχέσεις, τόσο μεταξύ στελεχών του κόμματος, όσο και μεταξύ στελεχών και δημοσιογράφων. Είναι επίσης δεδομένο πως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται εκτός πραγματικότητας όταν μιλάει για «αυριανισμό». Η «συνταγή» είναι γνωστή και δοκιμασμένη. Η διαφορά είναι πως κάποτε με τις παρεμβάσεις του «αυριανισμού» ασχολούταν το σύνολο των πολιτών, ενώ τώρα αφορούν μόνο το στενό κομματικό πλαίσιο. Κανέναν άλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης, στην συγκεκριμένη υπόθεση έκανε λάθος. Δεν έχει σημασία ποιο ήταν το μέσο και ο ιδιοκτήτης του. Ήταν λάθος η αναφορά σε ένα και μόνο μέσο, όταν υπήρχαν κι άλλα που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα. Είναι λάθος όταν κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για ιδιαίτερες σχέσεις με συγκεκριμένα μέσα, εκείνος να «φωνάζει» τις δικές του ιδιαίτερες σχέσεις με κάποια άλλα μέσα. Ακόμη κι αν θεωρεί και όντως πρόκειται, για μέσα που κάνουν με αξιοπρέπεια και καθαρή συνείδηση τη δουλειά τους.

Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζει ο ίδιος μετά από 20 χρόνια στην πολιτική, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια...