Τι σχέση έχει ο Γούντι Άλεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Φαινομενικά καμία. Κι όμως, με την απόφαση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να κόψει τις καθυστερήσεις και να πετάξει στο ευρωπαϊκό τραπέζι ένα τεράστιο πακέτο δισεκατομμυρίων με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα για τα επόμενα χρόνια.

Τι κάνεις όταν κάποιος σου δίνει λεφτά, με χαλαρές προϋποθέσεις και είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε κλέψει σε δεύτερο χρόνο; Τα παίρνεις. Δεν τρέχεις υποχρεωτικά, όπως και ο τίτλος της ταινίας του Άλεν, αλλά τα κάνει κάτι χρήσιμο. Βεβαίως, δεν έχει κανένα νόημα να τα κάνεις διώροφα χωράφια ή Καγιέν, όπως συνέβη τις προηγούμενες δεκαετίες με το Πακέτο Ντελόρ και τα Μεσογειακά Προγράμματα. Αντιθέτως, τώρα είναι η ώρα να διορθώσεις τις ζημιές του κορονοϊού, αλλά και να επενδύσεις σε τομείς που μπορούν να αναδειχθούν σε νέα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλαβαίνει αυτή την αναγκαιότητα. Το είπε, άλλωστε, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όταν ξεκαθάρισε ότι δεν θα σκορπιστούν τα λεφτά στους τέσσερις ανέμους. Θα ήταν εγκληματικό να συμβεί. Αυτά τα χρήματα είναι πραγματικά το εφαλτήριο για να γυρίσει η χώρα σε μια ισχυρή ανάπτυξη από το 2021, μετά το γερό χτύπημα του 2020, και να διατηρήσει αυτή την αναπτυξιακή δυναμική και το 2022 και το 2023.

Αν συνυπολογίσει κανείς, πέραν του πακέτου Φον Ντερ Λάιεν, και τα χρήματα από τον ESM για τις δαπάνες υγείας, το νέο ΕΣΠΑ ύψους σχεδ΄ν 20 δις ευρώ ως το 2027 και τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους περίπου 3 δις ευρώ, η χώρα μας έχει να διαχειστεί τα επόμενα χρόνια περίπου 60 δις ευρώ, με σχετικά χαλαρούς όρους και όχι Μνημόνια. Ενδιαφέροντες καιροί! Πριν από μερικά χρόνια γινόταν χαλασμός κυρίου για μια δόση μερικών εκατομμυρίων ευρώ, τώρα η Ε.Ε. αποφάσισε να προσπαθήσει να παίξει στο γήπεδο των παγκόσμιων ανταγωνιστών της και να στηρίξει ουσιωδώς τις πληγείσες οικονομίες.

Βεβαίως, το ότι η χώρα μας παίρνει αυτά τα χρήματα δεν είναι τυχαίο. Και δεν είναι σαφές ότι θα τα έπαιρνε no matter what, όπως θα έλεγαν και κάτι φίλοι στις Βρυξέλλες. Η χώρα είναι αξιόπιστη. Ο πρωθυπουργός έχει ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας με τους κυρίαρχους παίκτες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν μιλά για να λέει ότι μίλησε μαζί τους, αλλά γίνεται μέρος του εν εξελίξει πολιτικού παιγνίου. Διάλεξε μια συμμαχία και συμμετείχε ενεργά, με προτάσεις. Μέχρι και μέσα στο Σαββατοκύριακο, χωρίς ανακοινώσεις, μιλούσε με την κ. Φον Ντερ Λάιεν και με άλλους Ευρωπαίους. Χωριά που η περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, ενός μετριοπαθούς ευρωπαϊστή που κερδίζει εκλογές και καταφέρνει να διαχειρίζεται κρίσεις, είναι από αυτές που «γράφουν» καλά και στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τώρα, λοιπόν, παίρνεις τα λεφτά και κυβερνάς. Η ΔΕΘ είναι ορόσημο ανακοινώσεων για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας από το 2021 και μετά. Και, βεβαίως, τελειώνει το ανέκδοτο για τις εκλογές. Μια ιστορία που συντήρησαν διάφοροι αναλυτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζει δυνατά «Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει εκλογές», περισσότερο για να ξορκίσει τον δικό του φόβο. Το έχω ξαναγράψει, καλύπτοντας τον νυν πρωθυπουργό από την πρώτη μέρα στα ηνία της ΝΔ, τον Ιανουάριο του 2016, κάποιοι θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν το πώς ενεργεί ο Μητσοτάκης. Και, τώρα, ο Μητσοτάκης έχει καθαρό ορίζοντα μπροστά του και όπλα στα χέρια του.