Το «όλοι ίδιοι είναι» έκανε κακό όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την αριστερά γενικότερα, που θέλησε να αποδείξει την διαφορετικότητα της την πρώτη φορά που ανέλαβε την εξουσία και έμεινε τελικά με την… επιθυμία.

Η υπόθεση Παππά έρχεται να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, γιατί αν στην υπογραφή του μνημονίου και την πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε μπορεί να υπάρξει «άλλοθι» και να γίνει αποδεκτό από μεγάλη μερίδα του κόσμου που αντιλαμβάνεται πως τα πράγματα ήταν «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», δεν συμβαίνει το ίδιο όσον αφορά την διαχείριση της εξουσίας.   

Σε αυτόν τον τομέα ακόμη και το άλλοθι της απειρίας που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε το 2015, δύσκολα μπορεί να πείσει εκείνους που αισθάνονται «προδομένοι», ακούγοντας για «μαγαζάκια» που «έτρωγαν πολλά λεφτά». Αυτή η εικόνα δεν συνάδει με ένα κόμμα που υποστηρίζει πως πολέμησε με τη διαπλοκή και το κατεστημένο, προστατεύοντας τα συμφέροντα των απλών πολιτών.

Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε στη χθεσινή του ανακοίνωση: «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το  ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη». Βαρύγδουπες δηλώσεις που καλείται, σαν κόμμα πλέον να αποδείξει πως τις εννοεί.

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακόμη μια ευκαιρία να σώσει την τιμή και την υπόληψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της αριστεράς γενικότερα. Να μην λειτουργήσει όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι, κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί και επενδύοντας στη λογική «ναι, αλλά εσείς κάνατε περισσότερα».

Έχει την ευκαιρία να δείξει πως στο δικό του το κόμμα τα πράγματα γίνονται διαφορετικά. Πως τα λάθη και οι παραλείψεις έχουν συνέπειες, πως οι «χάρες» και τα «ρουσφέτια», απ’ όπου κι αν προέρχονται, δεν γίνονται αποδεκτά. Να μην περιμένει να βγουν οι επόμενες κασέτες Μυωνή, αλλά ο ίδιος να εξηγήσει τι έγινε, ποιος το έκανε, γιατί το έκανε και πως θα τιμωρηθεί.

Δεν είναι αργά. Δεν είναι αργά για να δείξει στους πολίτες που κάποτε τον είδαν σαν «παιδί της διπλανής πόρτας» που ήθελε μια εξουσία διαφορετική, πως δεν έκαναν λάθος.