Υπάρχει μια παροιμία που λέει «δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεββάτι». Η αλήθεια είναι πως όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το θάρρος (θράσος) του Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια και η αλήθεια επίσης είναι πως αυτό το θάρρος το αντλεί από την στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης.

Εδώ κι έναν χρόνο που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, μπορεί πολλά στελέχη της στις δηλώσεις τους και στις αναρτήσεις τους στα social media να εμφανίζονται ως σκληροί κι αγέρωχοι υπερασπιστές της εθνικής μας κυριαρχίας, στην πράξη όμως πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει με σκοπό να δείξουν στον «Σουλτάνο» πως τα εννοούν.

Ο Ερντογάν τεστάρει εδώ και καιρό τόσο τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσο κι αυτές της διεθνής κοινότητας και βλέπει πως έχει το περιθώριο να τραβήξει το σκοινί όλο και περισσότερο. Οι παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο, οι Τούρκοι στρατιώτες που εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο, η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και τώρα η επιχείρηση  17 τουρκικών πλοίων, που παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, «απέκλειαν» Ρόδο και Μεγίστη.

Ποια είναι η απάντηση της Ελλάδας μέχρι σήμερα σε όλα αυτά; Τι ακριβώς έχει πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του; Ποιοι ξένοι σύμμαχοι στάθηκαν στο πλευρό της χώρας μας αντιδρώντας, όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις;   

Τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να είναι αρκετά. Καταρχήν είναι αποδεδειγμένο πως ένα χρόνο τώρα δεν έχει βρεθεί τρόπος ώστε να υπάρχει μια δίοδος επικοινωνίας με την Τουρκία, σε υψηλό επίπεδο. Δεύτερον η ελληνική κυβέρνηση προφανώς δεν πίεσε τόσο τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όσο και τους Αμερικανούς να πάρουν μια ξεκάθαρη στάση και να επιβάλλουν κυρώσεις στον Τουρκία με σκοπό να μπει φρένο στην προκλητικότητα της.

Οι κυρώσεις που είχαν αποφασιστεί από την ευρωπαϊκή ένωση τον Ιούνιο του 2019, δεν επιβλήθηκαν ποτέ, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε την εφαρμογή τους. Το Τουρκικο-Λιβυκό μνημόνιο συζητήθηκε με την Ελλάδα να απουσιάζει από τις συζητήσεις, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πέταξαν πάνω από τον Έβρο, καταδίκασαν στα λόγια την Τουρκία και στην πράξη έκαναν πως δεν είδαν τίποτα. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ενώ στην σημερινή κατάσταση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έφτασε να χαρακτηρίσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα «αμφισβητούμενα νερά».

Το σχέδιο και η στρατηγική του Ερντογάν είναι εμφανή. Και λειτουργεί έως τώρα. Από την άλλη πλευρά το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων (εάν υπάρχει) σίγουρα όχι.    

Είναι φανερό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει άμεσα να αλλάξει στρατηγική. Είναι φανερό πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εμφανίσουν ένα κοινό μέτωπο όχι μόνο απέναντι στην Τουρκία αλλά και απέναντι στους συμμάχους μας. Ας σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων κι ας αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τη σοβαρότητα που της αρμόζει.

Γιατί τον πατριωτισμό του κανείς δεν τον αποδεικνύει φορώντας περικεφαλαία σε διαδήλωση…